Яресько розповіла, що би робила на місці Гройсмана — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яресько розповіла, що би робила на місці Гройсмана

Казна та Політика
5703
У колишнього міністра фінансів України Наталії Яресько був план дій на випадок її обрання прем’єр-міністром після звільнення з цієї посади Арсенія Яценюка.
Про це розповіла сама Яресько.
Яресько зазначає, що насамперед скоротила б склад уряду.
“Звісно, у мене був план, деяке уявлення про майбутній уряд, і я зробила підготовчий обсяг роботи. Я би точно скоротила склад уряду. Всією цією перевантаженою системою сьогодні складно управляти, а ще величезний чиновницький апарат створює щедрий ґрунт для корупції”, – сказала Яресько.
Екс-міністр зазначила, що також сконцентрувалася б “на тих речах, які дають швидкий і видимий для жителів країни результат”. “Я знаю, що такою ж логікою керується і нинішній прем’єр Володимир Гройсман”, – сказала Яресько.
Крім того, вона заявила, що працювала б зі зміною механізмів фінансування освітньої сфери і сфериохорони здоров’я, вважає їх неефективними сьогодні. І дуже рада, що медична реформа зараз набирає хід”, – сказала екс-міністр фінансів.
Перший етап роботи уряду, до складу якого вона входила, Яресько охарактеризувала як час дуже суворої і болісної для населення політики. Вона поскаржилася на неможливість в той час займатися паралельним важливим процесом – “давати людям розуміння того, чому все, що робиться, важливо і цінно, що болісні жертви були не марні”.
“Боротися за серця і голови людей в країні – переконувати, доводити – ось що важливо зараз. Тому що вже сьогодні ми втратили час і дали фору популістам з їхніми особистими інтересами”, – сказала Яресько.
Вона висловила впевненість в тому, то державі важливо переукласти контракт з власними громадянами, щоб не втратити їхню довіру. “Насамперед я говорю про людей, яким зміни в країні потрібні, тому що боротися з корупцією можна тільки, якщо є ті, хто вірить у боротьбу з корупцією. Якщо люди цинічні й песимістичні, боротися з корупцією немислимо тяжко”, – вважає Яресько.
Вона зазначила, що країні потрібне більш стрімке економічне зростання, і 3% на рік явно недостатньо навіть для того, щоб повернутися до колишнього рівня добробуту. Крім того, так і не відбулася приватизація держпідприємств.
“А приватизація – уже не стільки питання грошей, скільки можливість сказати світу: держава більше не займається цією дивною справою. Звичайно, є невеликий відсоток підприємств, що не підлягають приватизації, але більшість може більше не обтяжувати державу. Вони, як правило, збиткові й продовжують витрачати державний ресурс. З точки зору будь-якого нормального бізнесмена – це повний нонсенс”, – сказала Яресько.
Третє важливе для вирішення питання – питання землі, впевнена Яресько. “Ми не станемо нормальною демократією, поки частина земель не буде доступна для продажу, але популісти вже обробляють цю тему, погрожуючи розпродажем України. Навіть у Росії частина земель доступна для продажу, а в Україні – ні, ми втрачаємо величезну кількість інвестицій. Якщо системно попрацювати з усім, що я перерахувала, то ви побачите економічне зростання реальне, відчутне”, – заявила Яресько.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас