Кожен промисловий робот забирає роботу у 6 осіб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кожен промисловий робот забирає роботу у 6 осіб

Світ
596
Національне бюро економічних досліджень США опублікувало доповідь, згідно з якою кожен промисловий робот, введений в експлуатацію з 1990 по 2007 рік, став у середньому причиною скорочення 6,2 робочих місць.
Автори доповіді, економісти Дерон Акемоглу з МТІ і Паскаль Рестрепо з Бостонського університету, виявили також, що заробітна плата робітників у США потроху знижувалася через впровадження роботів у виробництво. Як тільки на заводі з’являвся хоча б один робот, фонд оплати праці падав на 0,25-0,5% на кожну 1000 співробітників, повідомляє Recode.
За розглянутий період (за 17 років) роботи відняли 670 тисяч робочих місць на виробництві в Штатах, і в найближчі роки, разом із зростанням автоматизації, це число зросте, йдеться в дослідженні.
Цифри, наведені в доповіді, можуть здатися скромними, однак, варто взяти до уваги, що автори використовували вузьке визначення робота, запозичене у Міжнародній федерації робототехніки: робот — це автоматично керована багатофункціональна машина, яку можна перепрограмовувати. Це означає, що алгоритми для автоматизації торгівлі, фінансової сфери або діловодства, а також конвеєри або роботи-барісти до сфери уваги дослідників не потрапили.
Що стосується перспектив, то автори доповіді згодні з оцінкою експертів з Boston Consulting Group — число промислових роботів до 2025 року збільшиться в 4 рази. Ну або щонайменше в 3, за більш скромним сценарієм.
Якщо дані доповіді правильно відображають тенденцію, то чим більше роботів з’явиться на виробництвах, тим більше працівників залишиться без роботи. Більше людей позбудеться засобів до існування, а це значить, що потрібні програми з перекваліфікації, субсидії або введення базового основного доходу.
На думку експертів Університету Болл (США), впровадження нових технологій дійсно може викликати короткочасну втрату роботи, однак, масового безробіття роботи не викличуть, тому що відкриються нові можливості. Крім того, зростання продуктивності дозволить направити кошти на перенавчання безробітних.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас