Вчені з Сінгапуру навчилися передавати лимонад через інтернет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені з Сінгапуру навчилися передавати лимонад через інтернет

Технології&Авто
1098
Дослідники з Національного університету Сінгапуру сконструювали систему, що дозволяє передавати смак лимонаду за допомогою електростимуляції мови. Автори представили доповідь на конференції TEI 2017 в Йокогамі (Японія), коротко про розробку розповідає New Scientist, пише N+1.
Передача смаку і запаху через інтернет або відтворення цих характеристик віртуальних об’єктів – складне завдання. На сьогоднішній день у цієї задачі немає готового рішення, поки що технології не дозволяють оперативно створити на іншому кінці дроту будь-яку довільну речовину, і завдання, як правило, вирішується тільки для деяких окремих випадків, в яких використовується, наприклад, обмежена кількість запахів, які можна відтворити на приймаючій стороні.
Дослідники з Національного університету Сінгапуру вирішили продемонструвати систему, яка може передати смак лимонаду через інтернет. На стороні відправника використовується справжній лимонад, в який занурюється pH-датчик для визначення кислотності напою. Також у системі використовується датчик кольору, відповідальний, відповідно, за передачу кольору напою. На приймаючій стороні використовується спеціальна кружка з RGB-підсвічуванням і електродами, в яку наливається звичайна вода. При дегустації вмісту користувач повинен торкатися язиком електродів, які за допомогою слабких електричних імпульсів відтворюють у роті кислий смак оригінального напою.
Для тестування системи розробники залучили 13 добровольців, яких навчили класти язик на електроди кружки і дали протестувати як справжній, так і віртуальний лимонад трьох різних кольорів: жовтий, зелений і мутний білий. Дослідники не говорили випробуваним, який саме напій в кружці, справжній чи віртуальний. У результаті виявилося, що добровольці в більшості випадків називали цей лимонад більш кислим, ніж віртуальний, однак при цьому мутний білий лимонад завжди сприймався як більш кислий, ніж напій інших кольорів. Автори припускають, що на суб’єктивне сприйняття смаку могла вплинути яскравість підсвічування.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас