Санкції - не завада. Способи переказу грошей із Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Санкції - не завада. Способи переказу грошей із Росії

Особисті фінанси
44912
У жовтні 2016 року Україна заборонила користуватися платіжними системами, у яких був присутній російський капітал. Санкції торкнулися таких систем грошових переказів: “Колібрі”, “Юністрім”, “Золота корона”, “Лідер” і Blizko.
Минулого тижня російська Держдума прийняла законопроект, що забороняє переказ грошей із Росії через міжнародні платіжні системи.
Заборона поширюється на переказ грошей у країни, які ввели санкції стосовно російських систем грошових переказів. України ці заходи стосуються в першу чергу. Закон набирає чинності через місяць після опублікування.
Найбільше від санкцій РФ постраждають системи Western Union і MoneyGram, які є лідерами у переказі грошей з Росії в Україну.
Ця ситуація мала ускладнити життя і багатьом українцям, які регулярно користуються згаданими системами для переказу грошей з Росії.
Як відомо, кожен четвертий долар українських “заробітчан” приходить із Росії. За дев’ять місяців 2016 року українці переказали з-за кордону 3,259 млрд дол, з них з РФ — 758 млн дол.
Та повністю перекрити грошові перекази між Україною і РФ урядам двох країн не вдалося. Способи переказувати гроші залишаються.
Пошта
Найдоступнішим видом переказу коштів залишається звичайна пошта. “Укрпошта” після заборони грошових переказів із РФ в Україну заявила, що продовжить здійснювати міжнародні поштові перекази, у тому числі в Росію.
Платіжна система компанії “Поштовий переказ” дозволяє відправити в РФ до 15 тис грн звичайним платежем або до 3 тис дол соціально важливим платежем. Комісія при відправленні більше 2 тис. грн — 2%. Термінові перекази не передбачено, відтак одержувачу доведеться чекати до 35 днів.
З РФ в Україну гроші можна відправити “Поштою Росії”. “Поштовий переказ” дозволяє відправити в Україну до 3 тис. дол. Вартість переказу — від 70 руб до 280 руб плюс 1,5-5% від суми переказу.
Найшвидший інструмент “Пошти Росії” — система грошових переказів “Форсаж”. Вона дозволяє переказати за межі РФ до 150 тис. руб (71,6 тис грн) при комісії 1,8% від суми переказу.
Інтернет-гаманці
Якщо поштовий переказ – це занадто довго, можна скористатися інтернет-технологіями: сервісами онлайн-гаманців.
Найперевіреніший спосіб – сервіс WebMoney, який працює з 1998 року. Cервіс в Україні так само працює, з Приватбанком, наприклад.
Щоб почати користуватися WebMoney, потрібно зареєструватися в системі та створити гаманець на певну валюту (рубль, долар, гривня). Залежно від способу поповнення гаманця комісія буде складати від 0,5% до 5%. Наприклад, “Приват24” – 1,5-2,6%, термінали iBox – 5%.
Усередині системи гроші можна переводити між гаманцями одного типу (з доларового на доларовий) або конвертувати у валюту іншого типу за встановленим курсом. Моментальне виведення коштів на карту будь-якого українського банку буде коштувати 1,5%.
Схожим чином працюють і інші гаманці – різниця буде тільки в розмірі комісії, назві та інтерфейсі користувача. У “Яндекс.Деньги” комісія за поповнення гаманця становить 1%. При виведенні коштів з гаманця на карту – 3% плюс 45 рублів. Так само працюють і інші гаманці: QIWI, Wallet one, Skrill.
Сервіси часто встановлюють певні ліміти. Щоб збільшити ліміт, потрібно перевірити, чи є в місті перебування клієнта авторизовані агенти сервісу, прийти до них в офіс з паспортом і пройти авторизацію.
Варто врахувати, що правила використання електронних грошей торгових марок Webmoney, “Яндекс.Деньги”, “QIWI Wallet”, “Wallet one”/“Єдиний гаманець” не узгоджувалися НБУ, і надання послуг з використанням цих торгових марок користувачам заборонено, хоча це нікого й не зупиняє.
При цьому регулятором узгоджені правила внутрішньодержавної системи розрахунків “WebMoney.UA”, які не є правилами використання електронних грошей і не містять опису операцій з електронними грошима.
Bitcoin і SWIFT
Окремо можна відзначити популярну криптовалюту. Це не найпростіший і не дуже зручний спосіб переказу грошей з однієї країни в іншу.
Варто враховувати, що через курсові коливання биткоїна сума, що відправляється, може значно зменшитися всього за добу.
Ще один варіант — SWIFT-перекази. Ця опція доступна в будь-якому банку. В Приватбанку комісія при отриманні і відправці грошей — 0,5% від суми.
Передати картку
Якщо родичі, які живуть у Росії і хочуть передати гроші в Україну, мають можливість відкрити рахунок в одному з банків, можна просто передати картку для виплат, на яку час від часу надходитимуть кошти.
Федір Попадюк
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас