Без імунітету і за шкільними партами: що чекає на українських суддів (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Без імунітету і за шкільними партами: що чекає на українських суддів (інфографіка)

Казна та Політика
1270
У червні минулого року Верховна Рада прийняла зміни до Конституції в частині правосуддя, а також нову редакцію закону про судоустрій і статус суддів. Проект реформи української судової системи передбачає докорінні зміни на всіх рівнях.
Про це Finance.UA повідомили в Центрі громадського моніторингу та контролю.
Новий закон, який отримав позитивну оцінку Венеціанської комісії і ЄС, передбачає трирівневу систему судів: Верховний суд, апеляційні та місцеві суди. Реформування починається з вищої ланки. Першим формується новий Верховний суд (всі вищі спеціалізовані суди – господарський, адміністративний, цивільний та кримінальний – зникають).
При цьому склад судів всіх рівнів буде повністю оновлений. Щоб потрапити на посаду, потрібно пройти спеціальну перевірку і тестування в рамках незалежного конкурсу. Забезпечувати прозорість відбору кандидатів у судді і перевіряти інформацію про них буде вже створена при Вищій кваліфікаційній комісії суддів Громадська рада чесноти.
Також реформа передбачає оновлення Конституційного суду і зміну порядку його роботи. Проект закону вже прийнятий депутатами в першому читанні. Згідно з ним, 18 суддів КС обираються на конкурсній основі – Президентом, Верховною Радою і з’їздом суддів.
Ще одним важливим моментом є поява контролю і зміна в регулюванні діяльності суддів, яке тепер покладається на Вищу раду правосуддя.
Що стосується самих суддів, то з осені минулого року вже скасований 5-річний випробувальний термін для суддів. Тепер Вища рада правосуддя відразу призначає їх на посаду довічно. При цьому судді мають лише функціональну, а не повну недоторканність. Якщо суддя бере хабарі, краде або скоює будь-які інші злочини, його можна притягнути до відповідальності, як будь-якого з нас.
Без імунітету і за шкільними партами: що чекає на українських суддів (інфографіка)
Новий Верховний суд передбачає в своєму складі 120 суддів, по 30 в кожній з чотирьох інстанцій: касаційному господарському, цивільному, кримінальному та касаційному адміністративному судах. П’ятим підрозділом Верховного суду є Велика палата, до якої увійдуть по 5 представників чотирьох касаційних судів, а також голова ВСУ.
Без імунітету і за шкільними партами: що чекає на українських суддів (інфографіка)
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас