Від орлів до ракет: як полюють на дронів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від орлів до ракет: як полюють на дронів

Технології&Авто
1002
Дрони набирають популярності і серед користувачів, і у бізнесу: наприклад, Amazon нещодавно провела чергову демонстрацію, як за допомогою апарата можна швидко доставляти дрібні товари в громадські місця. Але повсюдне використання дронів укупі з різночитаннями в регуляції (або ж просто відсутністю регулювання такої авіації) створює і проблеми. Поки одні вчаться керувати дронами, інші вчаться їх збивати, як для розваги, так і з серйознішою метою: дрони використовуються при військових діях, для розвідки і шпигунства, врешті, можуть просто заважати, хаотично літаючи в публічних місцях.
Як зазначає Валерій Яковенко, CEO Drone.ua, дрони як технологія розвиваються настільки стрімко, що інші сфери життя за ними просто не встигають. «Коли хтось намагається придумати чергове застосування безпілотникам, інші замислюються над тим, як спустити дрон на землю. І способів безліч: від птахів, дронів-мисливців-на-дронів, до впровадження системи управління дронів і блокування їх роботи на рівні контролера. Останній спосіб, до речі, найдієвіший», — зазначає експерт.
Птахи-мисливці
Відразу кілька країн придумали використовувати для полювання старовинні перевірені методи: хижих птахів. У вересні минулого року з’явилися новини про поліцію Голландії, які тренують для цієї мети орлів і навіть проводять публічні демонстрації ефективності такого методу.
Методами колег із Голландії зацікавилися у Франції. Французькі військові тренують орлят так, щоб вони перехоплювали дрони в повітрі — за успішні перехоплення птахів винагороджують м’ясом. Такий спосіб підійде в охороні як публічних заходів, так і спецоб’єктів — адже орли здатні помітити дрон на відстані кількох тисяч метрів.
Дрони-мисливці
Натренувати хижака з пташеняти — все ж складніше або, принаймні, довше, ніж створити дрон-перехоплювач. Над таким рішенням працює компанія Airspace, яка розробляє дрони, здатні ловити побратимів у тенета. З допомогою такого апарата користувач може відловлювати коптери або самостійно, або ж довіритися машинному навчанню, дозволивши дрону Airspace полювати самостійно. Виглядає досить вражаюче:
Для безпеки, замість знищення «бродячого дрона», Airspace ловить його в сіть. Стартап підняв $5 млн інвестицій від Shasta Ventures і Sterling VC, і сподівається випустити готовий продукт вже цього літа.
Ракети та інша зброя
Полювання на дронів за допомогою зброї часто розглядається з точки зору економічної доцільності. Нещодавно американський генерал Девід Перкінс, командувач TRADOC, виступаючи на симпозіумі Асоціації сухопутних військ США, навів приклад того, як з допомогою ракети за $3 млн збили дрон вартістю в $200. Використання ракети за $3,4 млн для знищення цивільного дрона — це марнотратство, і військовим доведеться розглядати інші можливості захисту в разі, якщо противник використовує дрони.
Один з прикладів такого захисту: спеціальні снаряди для дробовика для відстрілу дронів, містять тенета. Партію таких снарядів SkyNet Mi-512 тестують ВПС США.
Військові закупили у виробника AMTEC Less Lethal Systems 600 снарядів для тестів, і якщо вони пройдуть вдало, замовлення розшириться до 6400 снарядів.
Заглушка
Раніше йшлося здебільшого про засоби фізичного впливу. Але дрони — це електроніка з каналами зв’язку, а значить, її можна дезорієнтувати.
«На дрони можна впливати як фізично, так і викликавши конфлікт по каналах управління коптером або «заглушивши» систему орієнтації апарата в просторі. Технологічно це не складно, такий спосіб застосовується досить давно в інших сферах, де використовуються системи геопозиціонування, наприклад, в судноплавстві», — пояснює Яковенко. В 2013 році, наприклад, дослідники з Університету Техасу змогли збити з курсу яхту, зламавши GPS.
Багато компаній зараз працюють над системами контролю дронів у небі — від Airbus до Battelle з їх продуктом DroneDefender. В цілому, над питанням безпеки і дронів працюють і уряди, і виробники. Держави повинні регламентувати сферу безпілотників, створити транспортну інфраструктуру, звід правил, карту доріг над містами тощо. До прикладу, в Україні державний регулятор, Державіаслужба, дає рекомендації щодо польотів дронів: висоти, на яких можна літати, об’єкти, де літати заборонено і т. д.
Виробники безпосередньо вводять безпольотні зони в дрони на рівні прошивок, таким же чином обмежується висота польотів. «У найближчий рік-два ми станемо свідками появи галузевих компаній, які будуть спеціалізуватися на безпеці від дронів», — прогнозує Яковенко.
Крім держави і виробників, безпека використання дронів залежить і від самих користувачів. У цьому випадку справа буде за навчанням користувачів та етичними правилами використання технологій.
Ольга Карпенко
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас