Тіньова економіка: чому вона виникає і як допомагає економічному зростанню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тіньова економіка: чому вона виникає і як допомагає економічному зростанню

Казна та Політика
5278
Ти ремонтуєш машини в гаражах на окраїні міста і не оформляєш офіційний автосервіс? Отримуєш офіційно тільки частину зарплати? Тобі справедливо скажуть, що ти порушив закон і збільшив обсяг тіньової економіки. Ось тільки тіньова економіка – це ще не найстрашніше, що може статися з країною. А під час кризи нелегальний бізнес навіть сприяє економічному зростанню, якщо його рівень не зашкалює.
Під тіньовою економікою розуміють економічну діяльність, приховану від держави. Наприклад, якщо ти працюєш в компанії без оформлення, то ти – частина тіньової економіки. Або якщо працюєш офіційно, але частину зарплати отримуєш в конверті.
Тіньова економіка буває різною
Залежно від легальності сфери діяльності її ділять на два види. Сіра економіка – легальна, але незареєстрована діяльність. Чорна – заборонена діяльність. Якщо ти відкриєш продуктовий магазин без реєстрації і сплати податків, то будеш працювати в сірій економіці, а якщо ти будеш продавати там наркотики, то в чорній.
Хоча нам з екранів постійно твердять, що тіньова економіка – це жахливо і її терміново потрібно ліквідувати, насправді все не так однозначно. Чорну економіку дійсно необхідно ліквідувати, тому що вона повністю і беззастережно незаконна – торгувати наркотиками або зброєю без ліцензії не можна. А щодо сірої можна посперечатися, в її існуванні є і переваги, і недоліки.
Чому виникає тіньова економіка
Небажання платити податки – не єдина причина переходу в сіру зону
Спочатку потрібно з’ясувати причини переходу в тінь. Небажання платити податки – одна з причин, і не найважливіша. Хоча якщо в країні божевільні податки, то вона може стати і головною, адже навряд чи хтось захоче віддавати практично все зароблене. Крива Лаффера яскраво це демонструє: при ставці податків 40-50% бізнес через зниження мотивації починає йти в тінь. В Україні, за даними Світового банку, загальна податкова ставка становить 51,9%, що забагато, враховуючи що натомість від держави бізнес мало чого отримує.
Тіньова економіка: чому вона виникає і як допомагає економічному зростанню
Ще одна причина – на сплату податків і здачу звітності йде більше двох тижнів
Сильніше за високі податки підприємців лякає марна трата часу на їх сплату та подання звітності. В Україні на це доводиться витрачати більше 355 годин на рік, що порівняно багато. В середньому в Європі і Центральній Азії процес займає близько 220 годин.
В Україні надмірна бюрократія. Щоб підключити компанію до електромережі, потрібно чекати півроку і більше
Підприємці взагалі не хочуть витрачати свій час на ходіння по кабінетах і отримання дозволів. А якщо це займає тижні і навіть місяці, то вони зовсім вирішують працювати без передбачених законом папірців.
Щоб зареєструвати бізнес, потрібно витратити всього 5 днів. Але щоб отримати дозвіл на будівництво, потрібно чекати більше 2 місяців. Хоча і це не найстрашніше. Щоб підключитися до електрики, без якої взагалі неможливо працювати, потрібно витратити майже 10 місяців.
У тіні ховаються від перевірок
Фейсбук сповнений історіями про обшуки і перевірки бізнесу, тому бізнесмени думають так: якщо вони працюють за сірими схемами, то їх і не будуть перевіряти. Почасти це вірно, але до сірого бізнесу приходить “криша”, з якою теж потрібно домовлятися. В принципі без такого прикриття тіньова економіка не була б настільки розвиненою, адже непомітно займатися бізнесом практично неможливо.
Реального рівня тіньової економіки в Україні не знає ніхто
Тіньова економіка є у всіх країнах світу, незалежно від рівня їх розвитку, різниця тільки в її обсязі. Рівень до 10% від ВВП нормальний і не шкодить державі. Сюди входить бізнес, який при легалізації просто не вижив би.
Але в Україні рівень тіні в рази перевищує нормальний. За даними Мінфіну, на кінець третього кварталу 2016 року він зменшився до рівня 35% ВВП. Хоча реальні цифри більші, і про них можна тільки здогадуватися, адже на те бізнес і тіньовий, щоб про нього ніхто не знав. Навіть дані Мінфіну відрізняються в залежності від методу оцінки – від 24 до 51%. Достовірно порахувати цей показник не можна.
Тіньова економіка: чому вона виникає і як допомагає економічному зростанню
Хороша новина: рівень тіні знижується
Але у всіх цих методиках проглядається тенденція до зниження рівня тіньового бізнесу. Цьому сприяють економічна стабілізація і поліпшення умов ведення бізнесу. Але 35% – все одно багато.
Галузі-лідери за присутністю в тіні
На кінець 3 кварталу 2016 трійка лідерів виглядає так. Найбільший рівень тіні у фінансовій та страховій сфері – 56%. Головна причина – ці компанії використовують при оптимізації податків.
Далі йде видобувна промисловість – 49%. Робота навіть на офіційних шахтах небезпечна, що вже говорити про стихійні, але коли вибору немає – працюють там. Так само варто не забувати про нелегальний видобуток бурштину. На цьому заробляють мільйони доларів і блокують всі спроби легалізації видобутку.
Третій великий тіньовий сектор – операції з нерухомістю – 47%. Сюди входять як оренда житла без будь-якого оформлення, так і продаж нерухомості за схемою “частина офіційно – частина на руки”.
Зараз економіка поступово виходить з тіні, найбільший відсоток зниження в будівництві – 12%. Єдиний сектор, де обсяг незаконної діяльність збільшився – сільське, лісове і рибне господарство. Але як і раніше в цьому секторі більша частина продукції проводитися офіційно – 92%.
І ось ми підійшли до головного: чому ж тіньова економіка – це не так погано, як нам кажуть.
Чому тіньова економіка – це нормально
Насправді учасники тіньової економіки теж платять податки
Тіньова і офіційна економіка постійно перетинаються, і навіть працівники тіньового сектора платять податки зі своїх доходів. Наприклад, на офіційно працюючому підприємстві частина зарплати видається в конверті. Його працівник купив в супермаркеті продукти і заплатив 20% ПДВ. Більш того, він може купити більше товарів, тому що в реальності у нього більше грошей, ніж отримано офіційно.
Тіньова економіка забезпечує гнучку систему працевлаштування
Особливо це важливо для студентів. Стипендія занадто маленька, і щоб не просити гроші у батьків, часто студенти намагаються десь підробити у вільний час. В Україні і так складно з роботою, а з гнучким графіком ще складніше. Тому саме тіньовий сектор, в якому можна знайти разову роботу, дозволяє отримати додатковий заробіток і збільшує потік коштів в легальну економіку.
Тінь допомагає виживати в кризу
Одна з найважливіших переваг тіньової економіки – це її роль за часів економічної кризи. З її настанням багато компаній закриваються, деякі просто скорочують виробництво. Через це на вулицях з’являється безліч безробітних. Але оскільки всім хочеться їсти, кожен з них намагається десь прилаштуватися бодай на час. Хтось починає займатися бізнесом і з різних причин не реєструє його. Інші йдуть до них працювати, адже в офіційному секторі роботи все менше і менше, а в сірому – повно вакансій, хоч там і немає ніяких соціальних гарантій.
Якби не тіньовий сектор, то багато хто сидів би без роботи або пішли б на біржу праці. Тобто не приносили б доходи в бюджет і отримували б соціальні виплати з бюджету. А під час кризи таке додаткове навантаження бюджету не потрібне.
Тіньова економіка неоднозначна. Хоч в ній і втрачається частина ВВП, зате вона допомагає пережити економічні проблеми з мінімальними втратами. Важливо лише тримати її в розумних межах, хоча б на рівні Європи – 18%.
За матеріалами:
businessviews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас