День "Ч": хто і як хоче відправити у відставку уряд Гройсмана — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День "Ч": хто і як хоче відправити у відставку уряд Гройсмана

Казна та Політика
1391
У понеділок, 20 березня, перед засіданням погоджувальної ради парламенту лідер фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко в оточенні своїх депутатів прийшла в кабінет спікера Верховної Ради Андрія Парубія. Там вона вимагала, щоб секретаріат парламенту зареєстрував проект постанови про відставку прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.
У відповідь Парубій спробував пояснити Тимошенко, що така процедура більше не передбачена законодавством, а для того, щоб парламент задався питанням долі уряду, Тимошенко потрібно зібрати підписи 150 депутатів. Соратники Юлії Тимошенко розповідають, що в результаті спалахнула перепалка, під час якої Парубій сказав, що Тимошенко намагається розвалити країну, на що вона відповіла: “Ви її вже самі розвалили”, і пішла.
З’ясовувати стосунки спікер Ради і лідер “Батьківщини” продовжили на засіданні погоджувальної ради. Там у Тимошенко з’явився потенційний союзник. Про те, що він буде домагатися відставки уряду, якщо він не виконає вимоги РПЛ, заявив лідер цієї фракції Олег Ляшко.
Крім того, претензії до Кабінету міністрів є і у “Опозиційного блоку”, і навіть у лояльній владі депутатської групи “Відродження”. У “Батьківщині” не приховують, що не проти використовувати відставку уряду як механізм запуску перевиборів парламенту. Адже, якщо протягом 30 днів після звільнення Володимира Гройсмана депутати не зможуть призначити його наступника, це доведе, що в Раді немає коаліції, і у президента з’явиться право розпустити парламент. Після чого опозиція спробує змусити Петра Порошенка цим правом скористатися. До ідеї перевиборів парламенту поступово схиляються і олігархи, які мають вплив на різні депутатські фракції та групи: Ігор Коломойський, Дмитро Фірташ та Рінат Ахметов.
Як звільняти?
“Питання зміни прем’єр-міністра і складу уряду – це шлях, а не мета. Це шлях до результату. А результат в тому, щоб змінити неправильну, антиукраїнську політику, яку проводить цей уряд. Є демократичний спосіб зміни політики, який називається вибори”, – заявив народний депутат від “Батьківщини” Сергій Власенко.
Зараз його фракція намагається почати шлях до цієї мети. Юлія Тимошенко ще 10 лютого направила в секретаріат Верховної Ради проект постанови про відставку прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Документ навіть встиг з’явитися на офіційному сайті парламенту, але пізніше звідти зник. Спікер Верховної Ради Андрій Парубій пояснив, що для реєстрації документа немає законних підстав. Він посилається на закон про Кабінет міністрів.
“У 2015 році Верховна Рада вже цього скликання внесла зміни до статті 18 закону про Кабмін, уточнивши, що парламент персонально може звільнити будь-якого члена уряду, крім прем’єр-міністра”, – зазначив Парубій.
На його думку, зараз у депутатів є тільки один спосіб звільнити прем’єра – висловити недовіру уряду. Але для того, щоб зареєструвати відповідну постанову, необхідно, щоб під ним підписалися 150 депутатів.
Тимошенко з Парубієм не згодна. Вона апелює до статті 85 Конституції України, де зазначено, що прем’єр-міністр входить до чиновників, яких Верховна Рада затверджує на посаді і звільняє з неї. У коаліції впевнені, що Тимошенко домагається реєстрації такої постанови просто тому, що вона не може зібрати 150 підписів під проектом постанови про висловлення недовіри уряду.
Так, депутати від фракції “Самопоміч” в неофіційних бесідах розповідають, що минулого тижня Тимошенко телефонувала їхньому лідеру, меру Львова Андрію Садовому, з пропозицією об’єднати зусилля, але той не захотів розмовляти і кинув трубку.
“Тимошенко кожні кілька тижнів підходить до нас з пропозицією “координуватися”, але поки що жодного разу не пропонувала відправляти Гройсмана у відставку. Якось вона пропонувала припинити голосувати “за” будь-які проекти, але ми так не можемо”, – розповідає співрозмовник РБК -Україна у фракції “Самопоміч”.
Сергій Власенко з “Батьківщини” підтверджує, його фракція готова “ідеологічно об’єднуватися навколо питань зниження тарифів, продовження мораторію на продаж сільськогосподарських земель, податкової реформи і індексації зарплат і пенсій”.
Водночас, історію з дзвінком Тимошенко Садовому він заперечує. Минулого тижня “Батьківщина” зробила по відношенню до “Самопомочі” своєрідний жест “доброї волі”. Депутати партії Тимошенко в місцевих радах кількох областей західної України разом з колегами з “Самопомочі” голосували за рішення на підтримку продовження блокади Донбасу. Проте Андрій Садовий не поділяє погляди Тимошенко на майбутнє уряду і необхідність перевиборів Ради.
“Ми проти зміни уряду. Він сьогодні здатний визнавати свої помилки, а це означає, що він – функціональний”, – говорить голова фракції “Самопоміч” Олег Березюк. Що стосується перевиборів, то, на думку Березюка, це елемент дестабілізації, і він не бачить сенсу проводити їх, але наполягає на необхідності прийняття парламентом нового закону про вибори.
Несподівані союзники
На тому тижні у Тимошенко з’явився несподіваний союзник. Лідер РПЛ Олег Ляшко заявив, що буде домагатися відставки уряду, якщо він не виконає обіцянку підвищити громадянам пенсії. “РПЛ вимагає, щоб до 14 квітня уряд вніс до парламенту законопроект про підвищення пенсій, і щоб пенсії були підвищені з 1 травня. Інакше ми будемо ініціювати відставку Кабміну”, – сказав Олег Ляшко.
Втім, неофіційно депутати від РПЛ пояснюють, що відставка Гройсмана для них аж ніяк не самоціль. Мовляв, вони дізналися, що міністр соціальної політики Андрій Рева вже підготував законопроект про підвищення пенсій і вирішили зіграти на випередження. Кабмін внесе законопроект до парламенту в будь-якому випадку, а РПЛ отримає можливість представити це як свою заслугу. Підвищення пенсій – не єдина вимога Олега Ляшка до Кабміну.
Він також наполягає, щоб уряд відмовився від планів запуску в Україні ринку земель сільгосппризначення. Нагадаємо, ухвалення відповідного закону – одна з необхідних умов для отримання Україною чергового траншу кредиту МВФ. Вимога відставки уряду об’єднала “Батьківщину” і з її давніми опонентами з “Опозиційного блоку”. Минулого тижня ця партія офіційно заявила, що вимагає звільнити Кабмін і провести перевибори в Раду у зв’язку з арештом голови Державної фіскальної служби Романа Насірова.
“Ми вимагаємо політичної відповідальності влади – відставки уряду і розпуску Верховної Ради. Справа голови ДФС Романа Насірова – лише одна нитка корупційної павутини, що обплутала країну за нинішньої влади. Насіров два роки працював під керівництвом президента і двох прем’єр-міністрів, виконуючи їхні доручення. Його висувала коаліція, і вона ж прикривала його діяльність”, – сказано в офіційній заяві ОБ.
Втім, представники “Батьківщини” і ОБ стверджують, що не координують свої дії, і відставки Кабміну домагаються незалежно один від одного. Претензії уряду відкрито висловлюють і в депутатській групі “Відродження” Віталія Хомутинніка і Віктора Бондаря.
Останній на тому тижні вимагав, щоб Кабмін відзвітував про співпрацю з МВФ і про використання коштів Фонду за останні три роки. Відставки уряду “Відродження” поки не вимагає.
Втім, навіть, якщо ця депутатська група приєднається до трьох фракцій, які не виключають відставку Кабміну, разом у них буде тільки 109 голосів. Цього недостатньо навіть для реєстрації проекту постанови про визнання роботи Кабміну незадовільною. Проте, керівництво країни намагається убезпечити прем’єра від відставки.
Так, з подачі спікера Андрія Парубія, відразу після 14 квітня, коли виповнюється рік з моменту призначення уряду Володимира Гройсмана, парламент на місяць відправиться на канікули. За інформацією РБК-Україна, в коаліції розраховують, що Кабмін 14 квітня відзвітує про свою роботу, при цьому не виключено, що Рада не буде голосувати навіть за затвердження цього звіту.
Потрійна підтримка
Схоже, що ідею дострокових парламентських виборів поділяють не тільки частина опозиції в парламенті, а й олігархи. В інтерв’ю РБК-Україна Сергій Льовочкін, один з лідерів “Опозиційного блоку” і бізнес-партнер власника Group DF Дмитра Фірташа, сказав, що “зараз почався процес консолідації еліт, в першу чергу, південного сходу і центру країни”.
“Ми готуємо на базі “Опозиційного блоку” консолідацію політичних партій, рухів, окремих політиків, які нам ідеологічно близькі, і які разом з нами підуть на наступні вибори”, – заявив Льовочкін.
У неофіційних бесідах джерела РБК-Україна в ОБ стверджують, що його слова потрібно трактувати так: з питання перевиборів Льовочкіну вдалося заручитися підтримкою як іншого спонсора ОБ – Ріната Ахметова, так і екс-співвласника Приватбанку Ігоря Коломойського. Зокрема, співрозмовники видання стверджують, що не так давно Коломойський у Відні зустрічався з Дмитром Фірташем. Нібито вони обговорювали ідею вливання депутатської групи “Відродження” до складу ОБ.
Втім, підтвердити цю інформацію в командах двох мільярдерів офіційно не вдалося. Чутки про те, що як мінімум частина групи “Відродження”, яка орієнтується на Ігоря Коломойського, може об’єднатися з ОБ, ходять в парламенті з літа минулого року. Але тоді передбачалося, що в ОБ протеже Коломойського повинні були замінити 24 депутатів Ріната Ахметова, які планували вийти з фракції і створити окрему групу “За мир і розвиток”.
В результаті від цього сценарію відмовилися, і ОБ продовжив існувати як союз Дмитра Фірташа, Сергія Льовочкіна і Ріната Ахметова. Тепер же мова йде про об’єднання в рамках фракції ОБ депутатів трьох олігархів. РБК-Україна писало, що після того, як сепаратисти “націоналізували” підприємства Ріната Ахметова в ОРДЛО, його протеже в парламенті з числа депутатів від ОБ змінили риторику по відношенню до перевиборів. Якщо ще в січні вони говорили про те, що дострокові вибори самі по собі не дадуть результату, і необхідно міняти Конституцію, то в березні вже відкрито висловлювалися за перевибори.
“Бунти заради бунтів нікому не потрібні. Необхідне перезавантаження влади законними методами – за допомогою виборів, дострокових виборів”, – сказав близький до Ахметова заступник голови фракції ОБ Олександр Вілкул. Втім, неофіційно співрозмовники РБК-Україна в “проахметівській частини” ОБ стверджують, що насправді публічно заговорити про перевибори їх змушують. На перевиборах наполягає Росія, яка може вирішити проблеми Ахметова з “відібраними” сепаратистами підприємствами.
“Поки на телеканалі “Україна” (належить Рінату Ахметову, – ред.) не з’являється Юрій Бойко, говорити про якийсь консенсус олігархів щодо перевиборів несерйозно. Ось якби він там з’явився – це був би серйозний сигнал”, – говорить співрозмовник РБК-Україна в ОБ.
Ігор Коломойський теж демонструє обережність в питаннях відставки уряду і проведення дострокових виборів. Ні група “Відродження”, ні партія УКРОП, членом якої він офіційно є, поки що не висували подібних вимог. Останнім часом УКРОП, як і “Самопоміч”, зосередився на підтримці блокади з ОРДЛО.
Проте в команді президента впевнені, що зараз Коломойський буде працювати на “розкачку” політичної ситуації. Адже вже влітку у нього можуть початися серйозні проблеми – за договором про націоналізацію ПриватБанку Коломойський до 1 липня зобов’язався додатково внести застави за кредитами своїх компаній, виданих тепер уже державним банком.
В іншому разі держава залучить міжнародну компанію для розшуку активів мільярдера по всьому світу. Збіг інтересів опозиціонерів і олігархів в питанні перевиборів означає, що на 14-квітня кількість прихильників відставки уряду в парламенті може істотно зрости. В першу чергу, за рахунок депутатів, на яких мають вплив олігархи, а такі народні депутати є практично у всіх парламентських фракціях.
Максим Каменєв, Надія Андрикевич
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас