Названо найбільш витратні для планети продукти харчування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Названо найбільш витратні для планети продукти харчування

Світ
1892
Перераховано сім продуктів харчування, на виробництво яких витрачається невиправдано багато ресурсів, перш за все, води. Відповідна колонка автора доступна на сайті New Scientis.
До першої трійки таких продуктів входять яловичина, креветки і горіхи. На виробництво одного кілограма яловичини йде близько 15 тисяч літрів води – в три рази більше, ніж для курятини, і в 18 разів більше, ніж для пшениці. Причому якщо використовувати землю для вирощування рослинних білків – можна отримати вихід в 10-20 разів більше.
Креветки потрапили в список, оскільки вони є практично найбільш неефективними в плані витрат промисловими підводними жителями. Для їх виробництва потрібно приблизно в 2 рази більше їжі, ніж для інших морепродуктів.
Вирощування горіхів, як і яловичини, вимагає багато води. Наприклад, в Каліфорнії приблизно десять відсотків використовуваних людиною водних ресурсів йде на виробництво мигдалю. Підрахунки показують, що на один горіх йде 4.5 літра води.
Решта місць в списку займають картопля фрі (одне з головних джерел харчових відходів), кава (на виробництво чашки напою потрібно 550 чашок води), банани (для їх вирощування використовується занадто багато азотних, фосфорних і калійних добрив) і шоколад (на отримання стограмової плитки йде дві тисячі літрів води).
Протягом найближчих 30 років населення планети може збільшитися приблизно на 2,5 мільярда людей і досягти 10 мільярдів. На думку Зараскі, це вимагатиме переосмислення харчової культури і скорочення або відмови від вживання деяких з перерахованих вище продуктів.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас