Коли в Україні запрацюють «запрошувальні» газові умови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли в Україні запрацюють «запрошувальні» газові умови

Енергетика
394
Уже в цьому році газовидобувникам в Україні повинні були включити зелене світло. У законопроекті №5459, який подали до Верховної Ради в 2016 році, передбачена рентна ставка в розмірі 12% для скважин, буріння яких розпочато після 1 січня 2017 р. Зараз для діючих свердловин рента становить 29% з покладів до 5 км і 14% з покладів глибше 5 км.
Але обіцяної пільги компанії поки так і не дочекалися. Законопроект не був розглянутий у парламенті.
І хоча, як заявив віце-прем’єр міністр України Володимир Кістіон, уряд його підтримає, вже зараз зрозуміло, що швидким прийняття документа не буде. І це не єдина проблема, яка заважає розвитку галузі. Незрозуміло, як в такій ситуації влада збирається збільшити видобуток газу на 35%, до 27 млрд кубометрів на рік до 2020 року.
Хто буде головним видобувачем
«Встановлення урядом єдиної ціни на газ дозволило істотно скоротити корупцію в цьому секторі і підвищити ефективність роботи, перш за все, державної компанії «Укргазвидобування», яка видобуває понад 85% українського газу», – сказав Кістіон.
Нагадаємо, решта 15% видобутку зараз припадають на приватні компанії, найбільші з яких – «Нафтогазовидобування» (входить до групи ДТЕК Нафтогаз Ріната Ахметова), «Укрнафтобуріння» (група Приват Ігоря Коломойського), «Природні ресурси» (група Geo Alliance Віктора Пінчука) і Полтавська газонафтова компанія, якою володіє британська компанія JKX Oil&Gas.
За словами віце-прем’єра, з майбутніх 27 млрд кубів на частку «Укргазвидобування» припаде близько 20 млрд куб. Тобто, основний приріст забезпечить саме держсектор. Нагадаємо, за минулий рік компанія наростила видобуток на 0,5%, до 14,6 млрд кубів. Водночас приватні видобувачі, як повідомив виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Роман Опімах, скоротили свої показники.
«Загальне зростання видобутку в минулому році не перевищувало 1%. При цьому приватні газові компанії скоротили динаміку приросту втричі: з 15% в 2015 році до 5% в 2016-му. У першому кварталі поточного року зафіксовано зростання в 1-2%, в порівнянні з аналогічним періодом 2016-го», – зазначив Опімах.
За його словами, інертність приватників не дозволяє сподіватися, що в Україну прийдуть нові інвестори. Отже, нарощувати видобуток буде тільки державний нафтогазовий сектор.
«На жаль, ми як консультанти іноземних інвесторів не почули поки що нічого, що могло б зацікавити їх вкладати гроші в розробку нових родовищ. Але ж тільки це може забезпечити зростання видобутку», – розповів партнер київського офісу міжнародної юридичної фірми Dentons Мирон Рабій.
За словами експертів, створюється враження, що держава або не сподівається залучити приватних інвесторів і покладається на свої сили, або іноземці потрібні лише як підрядники для розробки родовищ.
Занадто великий тиск
Як зазначив Володимир Кістіон, для збільшення власного видобутку газу Україні треба вирішити дві групи проблем, які пов’язані зі зміною законодавчої бази. Перший блок – це податкові питання, другий блок – дерегуляція.
«Щоб залучити інвестиції в українську газовидобувну галузь, потрібно в першу чергу дати фіскальні стимули для розробки нових родовищ», – вважає керівник офісу Національної інвестради Юлія Ковалів.
За її словами, за п’ять років галузь може отримати до $6 млрд інвестицій, а кожен мільярд – це плюс 1% ВВП. Але інвесторів можна залучити тільки вигідними умовами.
«Ціни на нафту і газ в найближчі роки, як очікується, не покажуть істотного зростання, а значить, ми будемо змушені конкурувати за ПІІ з іншими країнами ще більше», – каже Ковалів.
Таке стимулювання для приватних компаній передбачено законопроектом №5459, який поки що так і не був розглянутий у парламенті. Ним, зокрема, пропонується встановити рентну ставку в розмірі 12% для скважин, буріння яких розпочато після 1 січня 2017 року.
«Поки що нам не вдалося проголосувати, але створення системи стимулювання видобутку вкрай необхідно», – визнав голова комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський.
За словами Романа Опімаха, податкове навантаження в нафтогазовій галузі в середньому становить 30%, при європейському показнику в 12%. Як наслідок – іноземні компанії не витримують і йдуть з України. Падає видобуток, а нові інвестори не приходять.
Підготовлений компанією Deloitte в вересні 2015 року огляд податкових ставок на видобуток вуглеводнів в країнах Європи показує, що ставки в сусідніх з Україною країнах коливаються від 1% в Польщі до 15,7% в Румунії.
А без освоєння нових родовищ, без нових ліцензій збільшення видобутку неможливе.
«Для отримання документа на розробку нового проекту треба 44 дозволи від 16 установ», – каже Роман Опімах.
За словами голови офісу ефективного регулювання (BRDO) Олексія Гончарука, з моменту отримання дозволу проходить мінімум 2 роки до початку власне буріння. А, наприклад, за кордоном цей термін становить близько 6 місяців.
Газ в обмін на гроші
За словами Юлії Ковалів, наприкінці 2015 року було змінено порядок видачі спецдозволів.
«Прибрали багато варіантів отримання дозволів в обхід аукціону. Але на практиці за цією постановою КМУ №615 не було видано жодної ліцензії. Тому прийняти хороші закони мало, треба ще забезпечити прозорі умови видачі спецдозволів», – зауважила вона.
Крім того, чимало проблем пов’язано з виділенням землі під розробку надр. Як зазначає заступник голови комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу Ольга Белькова, жителі регіонів бояться, що у них відберуть землю і порушать екологію.
Газовидобувачі скаржаться, що знайти спільну мову з владою на території, де планується бурити свердловини, дуже складно. Тому, як зазначає Володимир Кістіон, уряд підтримав децентралізацію рентної плати за видобуток газу.
Нагадаємо, щоб зацікавити населення регіону в розвитку нафтогазової галузі, з 1 січня 2018 року 5% доходів від рентних платежів буде направлятися на користь місцевих бюджетів, а 95% – як і раніше, до загального фонду держбюджету (закон №1793-VIII).
Однак законопроект №3096, який був покликаний спростити виділення земельних ділянок для буріння та видобутку нафти і газу, так і не прийнятий.
«Поки не вирішимо земельне питання, неважливо, чи є дозвіл на видобуток і який податок доведеться платити», – каже Ольга Белькова.
За словами Олександра Домбровського, аграрний комітет ВР має діаметрально протилежну думку з цього питання, і тому прийняття проекту буде вкрай складним.
Голова підкомітету з питань земельних відносин аграрного комітету ВР Олег Кулинич погоджується, що треба розвивати нафтогазову галузь, але ці проблеми не можна вирішувати за рахунок порушення принципів земельного законодавства.
«В жлдному разі не можна погодитися з тим, що будувати свердловини для видобутку нафти і газу можна на сільськогосподарських землях без зміни їх цільового призначення та вилучення у власників», – зазначив Кулинич.
Він вважає, що землю треба викуповувати і компенсувати місцевим бюджетам втрати сільгоспвиробництва. Тому закон буде відправлений на повторний розгляд.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас