Електроенергія знову дорожчає: скільки доведеться платити українцям за комуналку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електроенергія знову дорожчає: скільки доведеться платити українцям за комуналку

Енергетика
849
Україна залишилася без донбаського антрациту. У відповідь на “націоналізацію” українських підприємств та загострення ситуації на сході РНБО заборонила будь-яке пересування вантажів через лінію розмежування. Тепер нашій країні доведеться купувати вугілля за кордоном. Раніше в Кабміні заявляли: якщо відмовитися від вугілля з так званої “ДНР/ЛНР”, тариф на електроенергію доведеться підвищити як мінімум на 30%. Як і чому може подорожчати комуналка в Україні?
Чи переглянуть тариф для населення
Україна завозила з підприємств, рощташованих на тимчасово не підконтрольних територіях, до дев’яти мільйонів тонн вугілля щороку. Одна тонна такого вугілля обходилася в 1730 гривень, в той же час, згідно з формулою “Роттердам+”, імпортне вугілля коштує близько 3000 гривень, заявив в ефірі одного з телеканалів віце-прем’єр Павло Розенко. Цього року Україна повністю відмовилася від вугілля з т. зв. “ДНР” і “ЛНР”. Тепер його доведеться купувати за кордоном. За словами глави НКРЕКП Дмитра Вовка, в 2017-му Україна імпортує 5,6 мільйона тонн. Це значно менше, ніж торік. Обсяги споживання скоротили після рішення уряду про введення надзвичайного стану в енергетиці.
Якщо раніше на генерацію електроенергії витрачали 30 тонн антрациту на добу, після введення надзвичайного стану обсяг споживання знизили до 20 тисяч тонн. Крім того, генерація поетапно буде переходити з антрацитового вугілля на вугілля газової групи. На це, за підрахунками уряду, знадобиться два – два з половиною роки.
Навіть з вугіллям з т. зв. “ДНР” Україні доводилося імпортувати антрацит. Минулого року, як повідомляє Державна фіскальна служба, найбільше вугілля Україна закупила в Росії. Так, 906 мільйонів доларів витратили на російське вугілля, 212 мільйонів доларів на вугілля з США і 94 мільйони – на імпорт з Канади.
Міністр енергетики Ігор Насалик вже заявив про те, що відомство готує розпорядження про заборону імпорту з Росії. “Я буду вносити на засіданні Кабінету міністрів розпорядження про те, щоб ніякого енергетичного вугілля не було з території Росії. Мається на увазі антрацитної групи”, – сказав міністр. Водночас Володимир Гройсман припустив, що наша держава буде купувати вугілля у Сполучених Штатах Америки, Австралії або в Південній Африці. Таке рішення вплине на собівартість генерації електроенергії.
Тариф на світло для населення, пояснив прем’єр, розрахований з урахуванням вартості українського вугілля, який в тому числі завозили з тимчасово не підконтрольних територій. “На “Роттердамі” вугілля коштує близько 3000 гривень, а в тарифі воно закладене на рівні 1730 гривень. Чи не так? Тому 3000 гривень – це фейк. У Роттердамі купувати вугілля зараз неможливо тільки тому, що воно удвічі дорожче, ніж закладено в ціну електроенергії”, – заявляв прем’єр-міністр на засіданні уряду в лютому цього року.
Ще кілька тижнів тому Павло Розенко стверджував: якщо відмовитися від вугілля з т. зв. “республік” і купувати його тільки за кордоном, тариф на електроенергію для населення доведеться підвищити ще на 30%.
“Якщо ми хочемо, і “блокадники” хочуть, щоб ми закуповували вугілля на зовнішніх ринках за ціною “Роттердам +” і платили за це ціну вище трьох тисяч гривень, вони повинні говорити, що внаслідок цього нинішня ціна на електроенергію має зрости ще мінімум на 30%”, — сказав Розенко 16 лютого в ефірі телеканалу “112 Україна”.
Зараз при споживанні понад 100 кіловат кожна кВт*год коштує 1,68 гривні. Якщо електроенергія подорожчає на 30%, кожна кВт*год буде коштувати більше двох гривень.
Глава Житлового союзу України Олександр Скубченко передбачає: тариф для населення дійсно можуть підвищити, однак електроенергія подорожчає незначно – на 10-15%, або 16-25 копійок за кожен кВт*год при споживанні більше 100 кіловат.
“Планові підвищення електроенергії закінчилися. Позапланові – будь ласка. У виробництві електроенергії теж є свої складові. Як тільки одна з складових дорожчає, у виробника з’являється право збільшити тариф. У нас хоча б один квартал пройшов без підвищення тарифів? Не було такого. У будь-якому випадку, якщо підвищення і буде, це буде не в рази. Я думаю, в межах 10-15% підвищать тариф”, – говорить глава Житлового союзу України Олександр Скубченко.
До речі, НКРЕКП вже прийняла рішення підвищити оптово-ринкову ціну (ОРЦ) електроенергії на 1% з першого квітня. Якщо на даний момент кожна МВт*год коштує 1341,5 гривні, вже в наступному місяці за цей обсяг електроенергії доведеться заплатити 1354,9 гривні.
До цього в комісії обіцяли знизити тариф ОРЦ на 5,8%. “В нинішніх умовах, в тому числі через блокаду, змушені повідомити про скасування раніше запланованого рішення про зниження оптово-ринкової ціни з 1 квітня 2017 року”, — пояснив Дмитро Вовк на своїй сторінці в соцмережі.
Разом з електроенергією може подорожчати холодна і гаряча вода
Олександр Скубченко зазначає: якщо рішення про перегляд тарифу на електроенергію приймуть, для українців подорожчають і інші комунальні послуги. У структурі тарифу на холодну воду 25% – вартість електроенергії. Ще 38% у структурі тарифу займають заробітні плати, які також зросли за минулий рік. НКРЕКП ще до проблеми з дефіцитом вугілля анонсувала в 2017-му зростання тарифів на воду в середньому на 9%. “Київводоканал” планував підняти свій тариф на 16,4%. На даний момент кубометр холодної води коштує 13,77 гривні, після подорожчання за куб води доведеться платити більше 16 гривень.
“Нові тарифи затверджені міською владою. Тариф повинен відповідати витратам, які несуть підприємства. Не повинно бути соціального популізму”, – упевнений заступник мера Южного Дмитро Любивий.
Як пояснили в комісії, підприємства зобов’язані подати заяви з проханням встановити нові тарифи до 10 серпня.
Крім того, від вартості електроенергії та холодної води залежить тариф на гарячу воду. “Що таке гаряча вода? Це підігріта холодна вода. Звичайно, від вартості холодної води залежить і тариф на гарячу”, – говорить Олександр Скубченко. При цьому, варто зазначити, що більше 60% у структурі тарифу на гарячу воду – вартість газу.
Як платити менше
Експерти в сфері енергоефективності впевнені: підвищення тарифів – ще один стимул для економії. Практично будь-яка сім’я, переглянувши своє споживання, може витрачати на 25-30% менше. Почати можна з простих кроків, пояснює професійний енергоаудитор, менеджер ДТЕК ЕСКО Сергій Свистюк, наприклад, замінити лампочки в квартирі на енергозберігаючі.
Енергоефективні лампи заощадять близько 80 гривень. Лампу потужністю 0,022 кВт на годину можна купити за 98 гривень. Щоб замінити всі лампочки в однокімнатній квартирі (по одній лампі на кухні, в туалеті, передпокої і ванній і три в люстрі в кімнаті), знадобиться 686 гривень. Якщо лампа потужністю 75 Вт в передпокої працює дві години в добу, в туалеті – годину, ванній – 3 години, на кухні – 5 годин, в кімнаті – 6 годин, за місяць тільки за “світло” набереться 65,2 кВт. Водночас енергозберігаючі лампи витратять в цих же умовах 19 кВт*год. Помінявши всі лампи в квартирі, Щомісяця можна буде економити 77,5 гривні, а саме придбання окупиться за 9 місяців.
Експерт у сфері енергоефективності Ганна Шумейко зазначає: в першу чергу варто встановити енергоефективні лампи в місцях, де ви найчастіше буваєте. Крім того, варто задуматися про встановлення лампи з датчиком руху в під’їзді і тамбурах. “В першу чергу заміна ламп розжарювання на енергоефективні дає найбільш очевидний результат економії. Це те, що дійсно відразу видно в платіжці”, – вважає експерт.
Також важливо правильно вибрати новий холодильник і пральну машину. Сучасні холодильники і пральні машини з класом енергоефективності “А” і вище споживають значно менше електроенергії. Крім того, потрібно вміти правильно користуватися технікою: вибирати оптимальні режими прання, користуватися машинкою тільки після того, як набралася достатня кількість брудних речей, а холодильник ставити в темному і прохолодному місці.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас