Активи НБУ в ProZorro.Продажі - що це означає для банку і для системи? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Активи НБУ в ProZorro.Продажі - що це означає для банку і для системи?

Нерухомість
495
22 березня 2017 року Національний банк України виставив на продаж перші активи в системі ProZorro.Продажі. Лотів всього сім, це комерційна нерухомість, початкова вартість становить понад 150 млн грн.
Що ж це означає для головного банку країни і для системи?
Національний банк України (НБУ) не можна назвати новачком в системі ProZorro.Продажі, оскільки він був одним з ініціаторів створення і підписантів Меморандуму про створення системи реалізації активів неплатоспроможних банків – разом з Міністерством економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), Фондом гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО ) і Transparency International Україна.
Тому закономірно, що НБУ прийняв рішення продавати майно за тими самими принципами, якими керується система ProZorro.Продажі.
Нацбанк оголосив в системі поки що тільки 7 аукціонів, і вони пройдуть за тією процедурою, яка затверджена і використовується ФГВФО. Перші заведені в ProZorro.Продажі лоти – це комерційна нерухомість в різних містах. Початкова ціна продажу лотів в сумі становить понад 150 млн грн.

Довідка Finance.UA

Система ProZorro.Продажі створена з ініціативи громадських організацій, комерційних майданчиків, державних органів і підприємців. Її мета – прозора, швидка і ефективна реалізація активів а також запобігання корупції завдяки централізації даних, громадському контролю і розширенню кола покупців.
Прихід Нацбанку в систему і подальший процес реалізації всього майна за її допомогою означає, що за великим рахунком все, що продає державна фінансова сфера, буде зібрано в одному місці. І асортимент доступних для придбання активів істотно розшириться.
При цьому прихід в систему несе користь і для головного банку країни.
Зараз НБУ, відверто кажучи, не дуже мобільна структура (як і багато інших державних установ), адже навіть підписання документів вимагає безлічі підписів і часу.
Але при цьому в Нацбанку розуміють, що, реалізовуючи свої активи через систему ProZorro.Продажі, вони можуть набагато швидше продати майно, яке перебуває у них на балансі і більше заробити завдяки аукціонам.
Всі сім лотів опубліковані, і в них вже можна подавати пропозиції. Варто сказати, що ціни на виставлене на продаж майно найрізноманітніші – від 200 тис. грн до 120 млн грн.
Ганна Теселько, керівник проекту “Публічні аукціони” торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас