Литва стягне з "Газпрому" величезний штраф — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литва стягне з "Газпрому" величезний штраф

Світ
1182
Оскільки “Газпром” своєчасно не сплатив Литві штраф в 36 млн євро, його стягнуть пристави. Про це повідомила представник Ради з конкуренції (СК, литовська антимонопольна служба) Марія Грумблене.
Пристави вже отримали постанову СК про примусове стягнення штрафу і пені, зазначила Грумблене.
“Газпром” повинен був до 22 березня сплатити штраф за те, що порушив угоду 2004 року і не погодився підписати угоду про обмін газом з компанією Lietuvos energijos gamyba (LEG, раніше – Lietuvos energija).
Найбільший в історії Литви штраф – 35,651 млн євро – СК призначив “Газпрому” в жовтні 2014 р. До цього, в червні 2014 р, СК визнав, що, відмовляючись вести переговори з LEG про угоду про обмін газом в 2013-2015 рр., “Газпром” не дозволив підприємству підписати договір з іншим підприємством щодо постачання газу, порушивши тим самим умови дозволу СК від 2004 року на придбання “Газпромом” 34% акцій тодішньої компанії Lietuvos dujos.
Вільнюський окружний адміністративний суд в листопаді минулого року відхилив скаргу “Газпрому” з приводу призначеного йому штрафу. Як стверджує суд першої інстанції, умови підписаної в 2004 р. угоди про купівлю 34% акцій Lietuvos dujos встановлювали для “Газпрому” зобов’язання не створювати литовським споживачам перешкоди в плані придбання газу у інших постачальників. Відмова “Газпрому” вести переговори з Lietuvos energija, на думку суду, суперечила цим зобов’язанням і створила умови для збереження монопольного становища російської компанії.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас