Місяць до години X: чим обернуться для України вибори у Франції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Місяць до години X: чим обернуться для України вибори у Франції

Світ
486
До першого туру президентських виборів у Франції, від яких багато в чому залежить вектор розвитку Старого світу і доля євроінтеграції України, залишився рівно місяць. Ще в кінці минулого року Київ був морально готовий до драматичної розв’язки (перемоги республіканця Франсуа Фійона) або вже зовсім катастрофічної – тріумфу лідера “Національного фронту” Марін Ле Пен. Обидва кандидати виступають за нормалізацію відносин з Москвою, зняття санкцій, а Ле Пен і зовсім заявляла, що Крим завжди був російським. Якщо політик з подібними поглядами очолить ключову країну ЄС і за сумісництвом державу-члена “нормандського” формату, позиції України на міжнародній арені істотно ослабнуть, чим, звичайно, не погребує скористатися Росія.
Благо на початку року у Києва і Брюсселя з’явилися шанси на більш сприятливий результат президентських перегонів. Як йдуть справи на політичній арені Франції за чотири тижні до виборів, і чи можливо уникнути бенефісу “правих” в Парижі?
Шанси фаворитів
У президенти Франції балотуються 11 політиків, але більші чи менші шанси на перемогу є лише у трьох: у незалежного кандидата Емануеля Макрона, Ле Пен і Фійона. Втім, останнього віднедавна можна назвати одним з фаворитів перегонів лише з великою натяжкою. Ще в грудні лідерство Фійона здавалося непохитним, але кілька гучних корупційних скандалів творять чудеса – тепер політик замикає трійку лідерів. Згідно з останніми соцопитуваннями, за республіканця готові проголосувати всього 18-19% французів, а цього не вистачить для проходу до другого туру.
Було б поспішно зовсім списувати Фійона з рахунків. У теорії у нього ще є трохи часу, щоб підтягнути «хвости» і поліпшити свої показники. Але на практиці йому буде ой як складно це зробити, відбиваючись від граду іміджевих ударів.
Отже головна інтрига виборів на даний момент – результат протистояння між Макроном і Ле Пен. Протягом багатьох місяців всі соцопитування пророкували лідеру “Національного фронту” перемогу в першому турі і поразки у другому: раніше – Фійону, тепер – Макрону. Ле Пен трохи відкоригувала свою риторику, але ефекту поки що немає. Навпаки, останні опитування громадської думки показують, що незалежний кандидат може вирвати перемогу і в першому турі. Так, служба Elabe прогнозує, що Макрон набере 26%, а Ле Пен – 24,5%. Ймовірно, певне ослаблення позицій ультраправого політика також пов’язано з розслідуванням проти неї про розтрату коштів і пропаганду насильства, а також купою компромату в ЗМІ. На початку березня Ле Пен навіть позбавили депутатської недоторканності. Строго кажучи, настільки брудної передвиборчої кампанії Франція, та й Західна Європа в цілому давно не бачили. На тлі паризьких пристрастей сперечання голландських політиків виглядають дитячими забавками.
Ще один негативний сигнал для Ле Пен – перемога Макрона під час перших передвиборчих дебатів. Незалежний кандидат раз у раз перехоплював ініціативу, а ось лідер ультраправих виглядала дещо непереконливо.
Незважаючи на це, ризик перемоги Ле Пен все ще зберігається. Дональд Трамп також програвав дебати Хілларі Клінтон і поступався їй президентським кріслом в більшості соцопитувань. Важливе значення для результату перегонів у Франції буде мати ступінь мобілізації поміркованого, проєвропейськи налаштованого електорату в день виборів.
Хто такий Макрон?
Макрон на чолі Франції – це найкращий варіант, на який може розраховувати Київ. Кандидат є колишнім соратником чинного президента Франсуа Олланда, який залишив його команду ще до того, як це стало мейнстрімом, і уникнув завдяки цьому клейма “зрадник”. Макрон позиціонує себе як центрист, хоча його програма все ж трохи кренить вліво.
Низка російських ЗМІ називають його прихильником зняття санкцій. Спираються вони на кілька заяв Макрона, датованих початком 2016 року. Тоді він ще обіймав посаду міністра економіки. У будь-якому випадку в наявності маніпулювання фактами: Макрон НІКОЛИ не закликав зняти санкції. Суть його тодішніх заяв зводилася до того, що він сподівається на зняття санкцій з Росії ПІСЛЯ виконання нею Мінських домовленостей. Позиція Макрона не змінилася: на початку березня цього року він підкреслив, що майбутнє санкцій залежить від виконання Москвою “Мінська”.
Далі – більше. Днями Макрон заявив, що Франції не слід зближуватися з Росією, вона потребує незалежності та роботи з європейськими партнерами. “Сьогодні я хочу запропонувати більше незалежності. Не зближуватися з паном Путіним. Я хочу будувати незалежність з відповідальністю, зі справжньою європейською політикою”, – сказав Макрон.
По суті, раніше політик намагався уникати російської і української тематик, концентруючись на внутрішньофранцузскіх проблемах. Але коли Макрон став одним з фаворитів перегонів, багато що змінилося. Кілька тижнів тому команда кандидата заявила, що Макрон став об’єктом фейкових новин і дезінформації РФ, яка втручається у виборчу кампанію. Все логічно – перемога поміркованого, проєвропейського політика Москву, яка вже налаштувалася отримати потужного союзника в особі президента Франції, зовсім не влаштовує.
Аліна Купцова
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас