Скільки в Україні пенсіонерів: чому так мало чоловіків доживають до пенсії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки в Україні пенсіонерів: чому так мало чоловіків доживають до пенсії

Особисті фінанси
17581
Пенсію в Україні отримують 11,9 мільйонів осіб, повідомили в ПФ. За останні кілька років кількість пенсіонерів значно скоротилася, пов’язано це з анексією Криму Росією та тимчасовою втратою контролю над окремими регіонами Донецької і Луганської областей. Правда, разом з пенсіонерами на окупованих територіях залишилися і працездатні українці, більша частина яких перестала платити єдиний соціальний внесок (ЄСВ).
Далеко не всі пенсіонери старші 55 років. За вислугою років на “заслужений відпочинок” виходять вчителі, деякі медики, шахтарі, військові, правоохоронці і т. д. Таких в Україні – 693 тисячі осіб. Соціальні пенсії (946 гривень) отримують 94,7 тисячі осіб – це ті, хто більшу частину життя працював неофіційно (або взагалі не працював). Найчисленніша категорія – пенсіонери за віком, їх більше 9,1 мільйона.
Більшість українських пенсіонерів – жінки. Як пояснюють в Інституті демографії та соціальних досліджень ім. Птухи, середня тривалість життя чоловіка в Україні майже на десять років менша, ніж жінки. Ризик для українця померти у віці до 60 років – 40%, в той час як у Швейцарії не доживають до 60 років всього 8% чоловіків. На даний час пенсію отримують 7,5 мільйонів жінок і лише 4,4 мільйона чоловіків.
“Біологічні фактори пояснюють 3-річну різницю, інші 7-8 років зумовлені соціально-економічними та психологічними відмінностями. Чоловіки, мабуть, більше випивають, частіше палять, менше займаються фізкультурою, частіше працюють у шкідливих і небезпечних умовах, надто пізно звертаються до медиків… Потрібно врахувати і високу смертність у ДТП”, – розповідає директор інституту, професор Елла Лібанова.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас