Як змінилися доходи українців після підвищення мінімальної зарплати (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як змінилися доходи українців після підвищення мінімальної зарплати (інфографіка)

Особисті фінанси
5134
Українським найманим працівникам роботодавці поступово, але все ж підвищують офіційну зарплату до нової мінімальної, введеної з 1 січня нинішнього року. А от тим, у кого білі заробітки були вищі від мінімуму, доходи не тільки не піднімають, але іноді і зменшують.
Про це свідчать дослідження ринку праці. Експерти кажуть, що якщо погіршиться ситуація в економіці, то варто очікувати переходу заробітків в тінь насамперед у сфері обслуговування і урізання премій і надбавок працівникам держорганів.
Як змінилися доходи українців після підвищення мінімальної зарплати (інфографіка)
Як повідомили нам фахівці міжнародного кадрового порталу hh.ua, за даними їхніх досліджень за лютий, лише кожен п’ятий українець зазначив, що його зарплата у 2017 році збільшилася, і причина цього — підвищення мінімалки. Разом з тим троє працівників із чотирьох не відчули зростання заробітків. Як видно з інфографіки, серед тих, у кого зарплата змінилася з цього року, 51% підвищили зарплати офіційно через мінімалку, у 19% — до нового мінімуму підняли тільки офіційну ставку, а решту платять у конверті. Тобто офіційно такому працівнику стали платити не 1600 грн, а 3200, зате неофіційну частину урізали на 1500-1600 грн. А у 25% заробітки навіть зменшилися у зв’язку з тим, що фонд зарплати перерозподілили на користь малооплачуваних.
За словами HR-експерта порталу rabota.ua Тетяни Пашкіної, це торкнулося передусім бюджетників, у яких були різні надбавки за інтенсивність праці, суміщення та ін. — чиновників, лікарів, працівників культури. “Тепер, наприклад, нянечка в лікарні отримує 3200 грн замість 1600, а доктор 4000 грн замість 5000, бо у нього зняли доплати, і навряд чи це справедливо”, — говорить Пашкіна.
Найбільший відсоток (94%) працівників, які отримують офіційну білу зарплату, зосереджений у держсекторі. Працевлаштування в цій сфері дозволяє розраховувати на зростання оплати праці автоматично після підвищення ставок тарифної сітки для бюджетників.
Як змінилися доходи українців після підвищення мінімальної зарплати (інфографіка)
Найбільше чорної і сірої готівки у айтішників і юристів, тут неофіційно працюють 53% і 60% фахівців відповідно. Водночас Пашкіна зазначила, що не була досліджена ситуація на ринку роздрібної торгівлі та готельно-ресторанного сервісу: “Ці сфери найбільш тінізовані й напевно зіпсували б відносно непогану статистику щодо підвищення мінімальної зарплати половині працівників”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас