Фінтех Україна: майбутнє чи сьогодення? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінтех Україна: майбутнє чи сьогодення?

Фінтех і Картки
732
Запровадження нових інноваційних розробок дозволяє значно спростити і прискорити вирішення багатьох питань, досягнувши результату ефективнішим шляхом. Банки є одними з лідерів за кількістю інновацій, впроваджених для використання широкими верствами суспільства. Багато технологічних новинок, ініціаторами яких стали банки, мають шанс знайти широке застосування, в тому числі і за межами банківської системи.
Оплата комунальних послуг
На думку НБУ, перехід оплати комунальних послуг в безготівковий режим зробить цей процес більш простим, швидким і зручним. Вже зараз активно розробляється механізм, що дозволяє на договірній основі автоматично списувати оплату за комунальні послуги.
Також запущена технологія безконтактної оплати комунальних платежів за допомогою QR-кодів. Технологія з використанням QR-коду дозволяє проводити розрахунки швидко, проста у використанні і не допускає появи помилок у реквізитах. Все, що потрібно зробити – це смартфоном відсканувати QR-код на квитанції й оплатити через банківський мобільний додаток.
Перевага використання цієї технології в тому, що вона не потребує великих інвестицій в її впровадження, а тому може бути швидко поширена серед комунальних підприємств та організацій, що приймають оплату комунальних послуг. Це відкрита платформа, що потенційно дозволяє оплачувати будь-які комунальні послуги в будь-якому населеному пункті.
Використовуючи QR-код, вже зараз можна здійснювати розрахунки в десяти містах України, зокрема в Києві, Харкові та Дніпрі.
Ініціатором впровадження і популяризатором технології безконтактної оплати з використанням QR-коду став націоналізований не так давно Приватбанк.
Оскільки впровадження даної системи розрахунків не вимагає великих фінансових витрат, і вона є простою і зручною, надалі можна розраховувати на зростання популярності такого механізму безготівкових розрахунків як серед банків, так і серед підприємств, що приймають платежі.
Поки що основним обмежувачем для швидкої популяризації нової технології безготівкових розрахунків є рівень інтересу комунальних підприємств до впровадження безготівкових платежів. Використовувати технологію безконтактної оплати можна за умови, що на платіжці буде надрукований QR-код, а це вже залежить від бажання і згоди комунальних підприємств і організацій, які збирають платежі за комунальні послуги. Тому на рівні держави, області або міста бажаною є участь органів влади у залученні комунальних підприємств до впровадження безготівкових розрахунків зі споживачами.
Цифровий безконтактний гаманець
Безконтактну систему розрахунків також можна використовувати при оплаті за товари та послуги. При наявності смартфона можна швидко і просто розраховуватися в торговельних закладах через POS-термінали, що підтримують технологію безконтактної оплати.
Дана технологія дозволяє відмовитися не тільки від готівкових грошей, але також і від банківських карток. Оплатити покупку при цьому дуже просто: в смартфоні потрібно встановити і підключити доступ для NFC-платежів у банківському мобільному додатку. При здійсненні покупки для оплати достатньо прикласти смартфон до POS-термінала.
Зараз дану послугу на ринку пропонують платіжні системи Mastercard і Visa в партнерстві з Приватбанком. Власники платіжних карток, оцифрувавши їх, отримують можливість використовувати смартфон як зручний спосіб безконтактної оплати. А саму картку можна спокійно залишити вдома, вона вже не знадобиться.
За даними опитування, понад 70% опитаних вважають, що розраховуватися за допомогою смартфона зручніше, ніж іншим способом. Тим більше телефон, як правило, завжди під рукою, незалежно від місцезнаходження. Для більшості українців нові можливості дозволяють зробити смартфон і гаманцем, і платіжною карткою одночасно.
Використовуючи безконтактну технологію, також можна розраховуватися на АЗС або парковці, оплачувати проїзд у транспорті. Для безконтактної оплати в транспорті достатньо відсканувати смартфоном зображення QR-коду в салоні транспорту, і через телефон провести оплату. Вартість оплати при цьому не перевищує вартості покупки звичайного квитка на проїзд. Безготівкова оплата за проїзд вже можлива на тролейбусних маршрутах в Чернігові та Івано-Франківську, і на трамвайних маршрутах у Львові. Очікується, що найближчим часом на швидкісному трамваї в Києві з’явиться можливість оплачувати проїзд безготівковим шляхом.
Фінтех Україна: майбутнє чи сьогодення?
Вся інформація про онлайн-розрахунки передається в міську адміністрацію. Таким чином, місто отримує повну інформацію про використання міського транспорту пільговиками, і про стан оплати за паркування автомобілів на території міста.
Більше половини POS-терміналів у торговельній мережі вже дозволяють здійснювати безконтактні розрахунки, надалі кількість таких терміналів буде тільки зростати.
Якщо в смартфоні немає можливості підключитися до функції NFC-оплати, можна скористатися банківською карткою. Для оплати потрібно всього лише прикласти картку до POS-терміналу, все швидко і зручно.
Digital картка городянина
Ще один банківський сервіс, який має можливість стати дуже популярним, це впровадження віртуальної Картки городянина», яка працює на базі банківського мобільного додатку. При цьому пластикову картку випускати немає необхідності, що економить час і кошти.
Можливостей у Digital картки значно більше, ніж у звичайної пластикової картки. Digital картка дозволяє зробити запит в адміністрацію або Центр надання послуг, записатися на чергу в поліклініку, подати скаргу або пропозицію.
Також Digital картка дозволяє здійснювати зворотний зв’язок. З її використанням можна легко проводити соціологічні дослідження, опитування, що подобається чи не подобається жителям в управлінні містом або районом. Також жителі зможуть звертатися до міських служб в режимі письмового питання. Наприклад, в режимі чату можна зв’язатися з контакт-центром щодо питань, що цікавлять, передати інформацію в міські служби про аварійні ситуації в місті.
Digital сервіси можна запускати не тільки для міст, але і для університетів. Вже розроблений варіант Digital студентського квитка, використовуючи який можна отримувати розклади занять, навчальні матеріали, екзаменаційні тести, брати участь в опитуваннях, пов’язаних з навчальним процесом.
Банки в режимі «єдиного вікна»
Розвинута мережа банківських відділень і наявність передових Digital-технологій дозволяють на базі банківської мережі організувати надання соціально значущих послуг.
Наприклад, на думку керівника “Приватбанку” Олександра Шлапака, на базі відділень державних банків можна організувати Центри надання адміністративних послуг в тих населених пунктах, де їх немає. Технічні можливості банків це дозволяють. Це дозволить підвищити оперативність та якість надання послуг громадянам.
Сучасні технології дозволяють створити сервіси та можливості, які раніше були недосяжні для громадян. Однак швидке впровадження нових технологій потребує підтримки з боку органів місцевої та державної влади. Але і перспективи впровадження технологій Digital без перебільшення величезні.
Беручи до уваги, що вже зараз в Україні близько 15 млн активних користувачів смартфонів, використання телефону в якості електронного гаманця з часом ставатиме все більш популярним.
Олександр Єжель
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас