В Україні зростають зарплати і ринок праці: які спеціальності потрібні найбільше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні зростають зарплати і ринок праці: які спеціальності потрібні найбільше

Особисті фінанси
854
У березні продовжилося пожвавлення ринку праці, що почалося в лютому після січневого затишшя. Так, в останній місяць зими в порівнянні з січнем кількість резюме зросла на 10%, а вакансій – на 15%, повідомляє дослідження Міжнародного кадрового порталу hh.ua.
“Найбільш динамічними професійними сферами за кількістю резюме є рубрики “Адміністративний персонал”, “Робочий персонал”, “Автомобільний бізнес”, “Державна служба”, “Початок кар’єри”, – розповідає керівник експертно-аналітичного центру цього порталу Катерина Мащенко. – А ось найбільшу кількість вакансій в лютому роботодавці розмістили в таких професійних сферах, як “Виробництво”, “Бухгалтерія”, “Автомобільний бізнес” і “Будівництво”. Найактивнішими роботодавці були в Києві, Чернігові, Хмельницькому та Івано-Франківську.
Конкуренція на ринку праці, яка вимірюється Індексом hh (відношення кількості резюме до кількості вакансій), знизилася з 3,2 до 3. Це означає, що в середньому по Україні три фахівці претендують на одну вакантну посаду.
“Значна конкуренція серед претендентів спостерігається в сфері видобутку сировини: на кожну вакантну посаду тут претендують 12-13 осіб, – пояснює Мащенко. – Одна з причин – розміщення значної кількості підприємств з добування паливно-енергетичної сировини на непідконтрольній Україні території. Не менш гострою є конкуренція серед топ-менеджменту. Традиційно непросто знайти роботу студентам і фахівцям без досвіду. Найнижча конкуренція в страхуванні, консультуванні, продажах, медицині: низькі зарплати в державних лікарнях змушують медпрацівників перекваліфікуватися і шукати іншу роботу”.
В Україні зростають зарплати і ринок праці: які спеціальності потрібні найбільше
ЗАРПЛАТНА ПОЛІТИКА
Згідно з даними опитування, проведеного порталом, підвищення мінімальної заробітної плати (3200 грн) суттєво не вплинуло на зарплатну політику більшості компаній. Про зміни у виплатах заявили тільки 60% українців. При цьому про підвищення винагороди повідомили близько 40% респондентів, в той час як 20% опитаних констатували зменшення розміру виплат через перерозподіл зарплат між усіма співробітниками компанії.
СПІРНІ УСПІХИ
Тим часом Кабмін бачить перші позитивні плоди своїх дій і перспективу розвитку працевлаштування. Так, за словами прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, за IV квартал 2016 р. ВВП України показав приріст в 4,7%. І завдяки цьому маємо збільшення кількості вакансій, зменшення рівня безробіття, пишуть аналітики Держслужби зайнятості.
“Мене дуже турбує система зайнятості. Прийшов час перебудувати систему на стимулювання створення робочих місць і реального працевлаштування. Збільшення ВВП і пов’язане з ним зростання вакансій – це тільки початок”, – заявив Володимир Гройсман на недавньому засіданні колегії Мінсоцполітики.
“Зростання ВВП багато в чому – це ефект некоректного розрахунку дефлятора Держслужбою статистики”, – вважає економіст Олександр Охріменко. За його словами, насправді у нас падіння ВВП на рівні 4% за підсумками 2016 року. “Реальний ВВП розраховується на основі номінального ВВП, який є сумою всіх товарів, робіт і послуг за поточними цінами. Зрозуміло, що якщо ціни ростуть, то різко зростає і номінальний ВВП, хоча реально товарів може бути менше, – пояснює він. – У 2016 році у нас як раз ціни росли прискорено (хоча Держстат цього “не помічав”). В результаті представлене зростання ВВП – це зростання цін, а не бізнесу”. Відповідно, значне зростання кількості вакансій – поки що під питанням.
Тетяна Негода
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас