Вчені об'єднали телескопи в мережу, що дозволяє розгледіти виноградину на поверхні Місяця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені об'єднали телескопи в мережу, що дозволяє розгледіти виноградину на поверхні Місяця

Технології&Авто
828
Вчені об’єднали телескопи в мережу, що дозволяє розгледіти виноградину на поверхні Місяця. Вони будуть використовувати складений телескоп “Горизонт подій” для спостереження за чорними дірами. Початок роботи намічено на 4 квітня.
Вивчення чорних дір – вельми складний процес. Все через те, що за визначенням чорна діра – це область в просторі з настільки сильним гравітаційним полем, що його не може залишити ніщо, навіть світло. При цьому чорна діра має цілком певну межу, яка називається горизонтом подій.
Незважаючи на принципову неможливість спостерігати саму чорну діру, вчені вивчали їх, спостерігаючи за рухом об’єктів навколо чорних дір. Однак сучасні радіотелескопи не мають достатньої точності. Їх роздільна здатність становить десятки кутових секунд (поперечні розміри об’єкта поділені на відстань до нього). Для порівняння, кутовий розмір Місяця при спостереженні із Землі становить приблизно 1800 кутових секунд.
Для надточних спостережень за чорними дірами астрономи вирішили об’єднати існуючі радіотелескопи в один величезний комплекс, що значно перевершує за своєю роздільною здатністю всі свої окремі частини, передає Phys.org.
Завдяки використанню довгодистантної інтерферометрії й апертурного синтезу вчені заявляють, що роздільна здатність “Горизонту Подій” становить 0,000015 кутової секунди, що дозволяє розгледіти виноградину на поверхні Місяця.
Інформацію, отриману на кожній станції в мережі, будуть відправляти в центральний обчислювальний центр, де суперкомп’ютер буде ретельно комбінувати всі дані. Він врахує стан атмосфери над кожним телескопом і проведе ретельну перевірку даних, щоб вчені могли бути впевнені, що фінальні результати обчислень не містять артефактів, пов’язаних з неточностями або помилками.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас