Там, де нас немає. В яких країнах найпростіше зареєструвати бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Там, де нас немає. В яких країнах найпростіше зареєструвати бізнес

Фондовий ринок
2142
В кінці 2013 року в офісі та квартирі співзасновника IT-компанії “908” Олексія Іванкіна з Дніпра пройшли обшуки. Силовики забрали сервери, ноутбуки і навіть закордонні паспорти співробітників. Справу вдалося зам’яти, але в Україні підприємець залишатися не захотів. Благо у Олексія Іванкіна і його партнера Андрія Хорсєва вже була зареєстрована компанія в Польщі. Кілька років тому вони відкрили її для роботи з сервісами, до яких український бізнес досі не має доступу — PayPal, Google Play і Apple Store. Тому в 2014 році підприємці вирішили повністю перенести офіс в польський Вроцлав, забравши на нове місце всіх співробітників. “Я нічого не тямлю в регуляторці, але розумію, що жоден інвестор в українську компанію грошей не вкладе, інтелектуальну власність на неї не повісить. IT в Україні начебто є, але весь продукт і гроші спливають в інші юрисдикції”, — пояснює Хорсєв причину свого переїзду з країни.
Однак рейдерство і “маски-шоу” — лише верхівка проблем українського бізнесу. За словами радника юридичної групи LCF Тетяни Ігнатенко, іноземні замовники в цілому воліють мати договірні відносини з європейськими, а не українськими компаніями. Причина цього — переконання іноземців у крайній нестабільності нашої країни і непередбачуваності її правового поля.
Втім, українські підприємці відкривають у ЄС компанії не тільки для того, щоб перенести свій бізнес в благополучну країну. “Виробничі компанії створюють структури за межами України для полегшення постачання сировини та експорту готової продукції. Енергетичні компанії залучають інвестиції за межами України, і для врегулювання взаємовідносин між інвесторами реєструють міжнародні холдинги”, — пояснює партнер практики міжнародного бізнес-адміністрування компанії Juscutum Лана Голян.
Одне слово, причин для відкриття компанії за кордоном може бути безліч. Але перед виходом на глобальні ринки в будь-якому випадку потрібно ретельно проаналізувати бізнес-процеси в компанії. Спочатку їх варто довести до досконалості на локальному ринку і лише потім рухатися вперед. “Якщо компанія не приносить прибутку і звинувачує в цьому не свою структуру, а клієнтів або країну в цілому, для неї ризики виходу на європейський ринок занадто великі, і витрати, швидше за все, не окупляться. Структури компанії повинні працювати як годинник”, — радить керівник талліннського офісу юридичної компанії “Ільяшев і Партнери” Віталій Галицьких.
У підприємців, які все ж таки вирішили ризикнути і відкрити власну справу на чужині, Фокус з’ясував, в яких країнах вести бізнес найзручніше.
Сінгапур
Позиція в рейтингу Doing Business 2017: 2 (85 балів)
Відкриття компанії в Сінгапурі — одне з найпопулярніших рішень для роботи на ринках Південно-Східної Азії та Китаю. “Країна надає істотні переваги в оподаткуванні. Зокрема, тут діють пільги для науково-дослідних підрозділів. Законодавство Сінгапуру побудовано на основі британського права, що також полегшує інвестиції”, — розповідає співзасновник юридичної фірми Axon Partners Денис Береговий. Мінус — для управління компанією в Сінгапурі доведеться залучити директора-резидента.
США
Позиція в рейтингу Doing Business 2017: 8 (82 бали)
Останні кілька років нашу країну не раз розбурхували сенсаційні повідомлення про те, що черговий український стартап залучив іноземні інвестиції і переїжджає в США. Наприклад, так вчинили винахідники гаджета для домашніх тварин Petcube, виробник LED-спалаху для смартфонів Concepter, творець музичної програми Vox player — Coppertino, розробник технології доповненої реальності Augmented Pixels.
У США українські стартапери перебираються не заради солодкого життя. До цього їх підштовхує правова незахищеність об’єктів інтелектуальної власності будинку. “Поки в країні не буде реалізовано право на власність і на справедливий суд, темпи переїздів тільки наростатимуть, бо інші країни розуміють вигоду залучення до себе підприємців”, — вважає Олексій Іванкін. Крім цього, як пояснює Денис Береговий, американським інвесторам простіше розвивати компанії, зареєстровані в США.
Естонія
Позиція в рейтингу Doing Business 2017: 12 (81 бал)
Українських підприємців ця країна приваблює в першу чергу ліберальним оподаткуванням. “В Естонії немає податку на нерозподілений прибуток. Якщо прибуток реінвестується в розвиток бізнесу, компанія уникає сплати корпоративного податку”, — пояснює переваги країни юрист ICF Legal Service Валерія Митюшина. У цьому році Естонія запустила і програму стартап-віз — фахівці, які працюють у молодих компаніях, можуть розраховувати на отримання візи за спрощеною процедурою.
Всі державні сервіси Естонії, включаючи оплату податків та заповнення декларацій, переведені в електронний режим. Щоб спілкуватися з державою через інтернет, достатньо володіти ID-карткою, яку отримують в тому числі і іноземні працівники.
Польща
Позиція в рейтингу Doing Business 2017: 24 (78 балів)
Географічна близькість країни дозволяє підтримувати тісні зв’язки з батьківщиною. “Поляки навіть без особливо вигідної системи оподаткування або можливостей для залучення інвестицій беруть своє за рахунок перспектив для релокації офісів, отримання виду на проживання та інших побутових переваг”, — говорить Денис Береговий. Крім того, з цього року податкову ставку для малого бізнесу в Польщі знизили з 19% до 15% прибутку.
Чехія
Позиція в рейтингу Doing Business 2017: 27 (77 балів)
Реєстрація компанії в Чехії — один із найшвидких і найдешевих способів роздобути корпоративний обліковий запис в PayPal. Крім іншого, торік Чехія увійшла до десятки найбільш дружніх до експатів країн.
Нідерланди
Позиція в рейтингу Doing Business 2017: 28 (76 балів)
Саме в Нідерландах зареєстровано більшість дочірніх підрозділів нафтогазових концернів, створених для розробки родовищ у країнах, що розвиваються. “Там діє безліч механізмів, що полегшують життя власникам бізнесу, — від пільг для компаній, які працюють над створенням інтелектуальної власності, до можливості розробки всередині компанії плану заохочення працівників акціями підприємства (stock options)”, — пояснює Денис Береговий. Природно, опціони співробітникам компанії ніхто не забороняє роздавати і в Україні. Але правила ведення реєстру акціонерів та оцінки капіталізації компанії роблять цей спосіб заохочення співробітників надто трудомістким.
Угорщина
Позиція в рейтингу Doing Business 2017: 41 (73 бали)
Привабливість Угорщини для ведення бізнесу вже оцінив Петро Порошенко. Корпорації Roshen з 2012 року тут належить одна з найбільших кондитерських фабрик країни — Bonbonetti Choco.
Головне достоїнство Угорщини — низькі податки. “З цього року тут діє ставка корпоративного податку всього на 9%. Але під таке оподаткування не підпадають дивіденди, отримані угорськими компаніями. Також в Угорщині немає податку при виплаті відсотків, дивідендів і роялті іноземній юрособі”, — розповідає Валерія Митюшина.
Кіпр
Позиція в рейтингу Doing Business 2017: 45 (73 бали)
Не варто сприймати Кіпр виключно як офшор. Для залучення IT-підприємців тут діє спеціальний пільговий податковий режим ІР-box і система стартап-віз, що передбачає отримання виду на проживання засновниками проекту, а у разі його успішної реалізації — можливість переїзду на Кіпр всією родиною.
Мальта
Позиція в рейтингу Doing Business 2017: 76 (65 балів)
Минулого року Україна посіла друге місце в рейтингу найбільш сприятливих країн для експатів. Незважаючи на досить низькі позиції в рейтингу Doing Busines 2017, іноземцям вести бізнес на острові комфортно. “На Мальті діє так звана система умовного нарахування податків — базова ставка корпоративного податку становить 35%, однак за рахунок можливості отримати повернення до 6/7 сплаченого податку при розподілі дивідендів реальна податкова ставка знижується до 5%”, — пояснює Митюшина.
Одним словом, з якими б мотивами не було пов’язано бажання відкрити компанію за кордоном — чи то втеча від вітчизняної непевності, корупції і кумівства, чи необхідність вивести бізнес на глобальний рівень, — є куди рухатися.
Марія Бабенко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас