Йдемо в онлайн? Навіщо українцям переходити на безготівкову оплату за комунальні послуги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Йдемо в онлайн? Навіщо українцям переходити на безготівкову оплату за комунальні послуги

Фінтех і Картки
1965
Сучасний світ вже не може обійтися без інтернет-технологій, що бурхливо розвиваються. Особливої ​​популярності набули дистанційні технології, які спрощують завдання і економлять час, що дуже важливо в нашому динамічному і мінливому світі. Так, близько половини жителів великих міст регулярно використовують онлайн-платежі.
В Україні перед державою стоїть завдання створити привабливі умови для активізації безготівкових розрахунків у всіх сферах, в тому числі і за комунальні послуги.
Безготівкові розрахунки – чому це вигідно
Онлайн-платежі – це зручний і сучасний спосіб оплати. Використовуючи можливості інтернету, можна отримати буквально все, навіть не залишаючи свого будинку.
Переваги онлайн-розрахунків:
  • Швидкість. Здійснити покупку можна миттєво. Не потрібно витрачати час на дорогу, простоювання в автомобільних пробках і чергах. Оплатити будь-яку покупку або послугу можна в будь-який зручний час.
  • Свобода вибору. Покупцеві через інтернет пропонується вибір з практично необмеженого асортименту товарів і послуг.
  • Простота. Для проведення платіжної операції потрібно мінімум часу і зусиль.
  • Прозорість. Можливість постійного контролю своїх витрат і надходжень. Легко і зручно вести облік фінансових операцій. А з появою онлайн-банкінгу можливості безготівкових розрахунків ще більше розширилися.
  • Зростання рівня безготівкових платежів вигідне і економіці. Для бізнесу – це новий канал реалізації, збільшення кількості клієнтів і обсягів продажів, можливість впроваджувати нові бізнес-ідеї та оптимізувати витрати.
На думку представників НБУ, спочатку потрібно відмовитися від розрахунку готівкою в транспорті, торгівлі та сфері послуг. Для цього необхідно створити не тільки інфраструктуру, але і домогтися того, щоб безготівкові розрахунки стали вигіднішими, безпечнішими і зручнішими, ніж готівка.
Як підвищити інтерес до безготівкових розрахунків:
  • Детінізація економіки, мінімізувати рівень грошових потоків в тіньовому секторі.
  • Спростити проведення розрахунків банківськими картками, знизити ризики і можливість втрати грошей при здійсненні безготівкових платежів.
  • Створити умови, за яких торговельним мережам, комунальним підприємствам та транспортним організаціям стане економічно більш вигідно отримувати платежі в безготівковому режимі.
  • Мінімізувати або зовсім відмовитися від комісійних при розрахунках онлайн.
Йдемо в онлайн? Навіщо українцям переходити на безготівкову оплату за комунальні послуги
Комунальні послуги все більше оплачують онлайн
НБУ відзначає поступове зростання онлайн-платежів в комунальному секторі, при цьому рівень безготівкових розрахунків тут ще неприпустимо низький.
У 2016 році 59% всіх платежів за комунальні послуги оплачувалися готівкою в відділеннях банків або через термінали, і тільки 39% платежів з використанням інтернету.
У минулому році онлайн-платежі склали 53% в обсязі безготівкових розрахунків.
Що грає на руку «готівці»?
Причина низького рівня безготівкових розрахунків за комунальні послуги в тому, що у комунальних підприємств немає прямої вигоди і зацікавленості проводити розрахунки зі споживачами в онлайн-режимі. Для збільшення рівня безготівкових розрахунків потрібна комплексна програма переведення оплат за комунальні послуги в безготівкову форму. І сервіси для здійснення платежів онлайн в будь-якій точці країни.
В країні досі немає розвиненої національної платіжної системи для здійснення зручної та надійної оплати комунальних послуг за безготівковим розрахунком з будь-якої точки країни. Зараз безготівковими розрахунками користуються переважно у великих містах. У невеликих населених пунктах і селах переважання розрахунку готівкою.
Рівень шахрайства з банківськими картами, що зріс в останні роки, також підвищує ризики онлайн-платежів, що відлякує потенційних користувачів.
А низький рівень довіри до банків і високі показники тіньової економіки стимулюють стабільний попит на готівку і розрахунки готівкою.
Також великим пробілом державної політики залишається відсутність інформаційної програми з підвищення грамотності населення, проведення роз’яснювальної роботи щодо переваг розрахунків онлайн.
Direct допомога
У НБУ вважають, що при переході в безготівковий режим розрахунки за комунальні послуги стануть набагато простішими і зручнішими для всіх учасників процесу. При цьому платник економить час на похід в банк і відсутності черг. Комунальним підприємствам не доведеться щомісяця розсилати платіжки по квартирах, в банках зникнуть черги до кас.
Йдемо в онлайн? Навіщо українцям переходити на безготівкову оплату за комунальні послуги
З ініціативи Національного банку планується провести заходи щодо популяризації та широкому розповсюдженню послуги Direct debit, яка дозволить проводити на договірній основі автоматичне списання оплати за комунальні послуги.
До переваг такої системи розрахунків можна віднести: можливість оплати онлайн без прямої участі платника, відсутність штрафів за несвоєчасну оплату рахунків, зручність проведення розрахунків, автоматизація процесу і зниження операційних витрат в банках.
Крім того, якщо послуга Direct debit запрацює, до неї будуть змушені підключитися всі підприємства, що надають комунальні послуги.
Крім того, з впровадженням в Україні послуги Direct debit необхідно провести інформаційну та роз’яснювальну роботу серед населення щодо переваг запропонованої системи розрахунків.
Послуга Direct debit активно використовується в країнах Євросоюзу та США. У Нідерландах 45% всіх банківських транзакцій відбуваються через Direct Debit, в Великій Британії через Direct Debit оплачують 73% комунальних платежів.
Йдемо в онлайн? Навіщо українцям переходити на безготівкову оплату за комунальні послуги
Автоматизація розрахунків за комуналку – досвід ЄС
Автоматична система оплати за комунальні послуги успішно застосовується в країнах Євросоюзу з 2008 року. Щомісяця з рахунку платника автоматично, без його участі, списується необхідна сума за комунальні послуги. Це зручно, оскільки не потрібно турбуватися про те, що забув або не зміг заплатити, за правильність розрахунків, і немає ризику потрапити під штрафи за порушення термінів оплати.
Наприклад, в Австрії застосовується практика фіксованої суми при оплаті комунальних послуг. За електроенергію та інші послуги щомісяця оплачується один і той самий рахунок, а в кінці року проводиться звірка і за необхідності робиться перерахунок. Такий підхід дуже зручний, оскільки дозволяє проводити оплату з рахунку платника без прямої участі і виключає варіант неправильної або несвоєчасної оплати.
Така система безготівкових розрахунків застосовується також і при оплаті оренди житла, медичної страховки.
Для забезпечення зростання безготівкових розрахунків в Україні та переходу на онлайн-платежі за комунальні послуги бажано скасувати комісійні з громадян за проведення безготівкових платежів.
Наприклад, при оплаті 10 тис. грн у вигляді комісійних стягується від 100 до 300 гривень. Саме наявність комісійних за оплату може стати психологічним бар’єром, що відштовхне багатьох громадян, особливо з невисоким рівнем доходів.
Олександр Єжель
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас