Онук Жака Кусто будує в океані коралові рифи, роздруковані на 3-D принтері — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Онук Жака Кусто будує в океані коралові рифи, роздруковані на 3-D принтері

Світ
609
Його команда прикріплює до дну океану перші штучні скелети коралів, щоб кораловим поліпам було простіше утворювати нові колонії.
Багато що змінилося відтоді, як дід Фаб’єна Кусто, Жак, в 1950-х роках почав активну дослідницьку програму зі збереження океанів. Шістдесят років перегріву океанів, надмірного рибного промислу і масових забруднень водного середовища призвели в підсумку до великих пошкоджень сучасних океанічних екосистем. За оцінками Всесвітнього фонду дикої природи, чверть коралових рифів у всьому світі пошкоджена без можливості відновлення, а дві третини зазнають серйозної загрози. На щастя, Кусто-онук може боротися за збереження океанів за допомогою пристроїв, про які його дід і не мріяв.
Натхненні сучасними досягненнями в галузі 3D-друку Кусто і команда дослідників з Океанічного навчального центру Фаб’єна Кусто вирішили провести експеримент з роздруківкою коралових рифів як одного з методів реабілітації екосистем. Цієї зими команда дайверів встановила перший штучний риф на дні океану поблизу острова Бонайре, розташованого в Карибському архіпелазі поруч з Венесуелою.
У природних умовах вапняний “скелет” коралового рифу, що складається з карбонату кальцію, утворюється завдяки загибелі безлічі дрібних поліпів. Їхні нащадки нерухомо закріплені на загальному для всієї колонії кістяку, надаючи йому забарвлення. Кусто хоче надрукувати для поліпів якомога більше скелетів, щоб їм було простіше розмножуватися і залучати природну фауну – риб, восьминогів і інших тварин, які використовують зарості коралів як будинок і мисливські угіддя.
Скелет штучних коралів зроблений з того ж матеріалу, що і натуральний – з СaCO3, використання якого як матеріалу для 3D-друку стало можливим лише в останні кілька років.
Після успішних лабораторних випробувань Кусто сподівається, що вже до початку весни наступного року корали в водах Бонайре будуть процвітати і розростатися. Звичайно, це не вирішує всіх проблем, спричинених глобальним потеплінням: в природному середовищі корали будуть продовжувати вмирати, але сама по собі ідея може в майбутньому стати дуже дієвим заходом зі збереження біологічного різноманіття.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас