Чи потрібні Україні енергосховища Ілона Маска — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи потрібні Україні енергосховища Ілона Маска

Енергетика
3584
Ілон Маск в своєму Твіттері висловив готовність побудувати енергосховище, аналогічне до тих, що він збирається побудувати в Австралії. Розберемося, чи потрібні вони Україні.
12 березня в Твіттері відбулося міні-листування Маска і прем’єра України Володимира Гройсмана з приводу поставок аналогічних батарей в Україну, в якому Гройсман пообіцяв розглянути пропозицію Маска.
Розберемося, навіщо Австралії енергосховища і чи потрібні вони Україні.
Практично цілий рік над Австралією дмуть вітри, причому приблизно половину року – сухі. Це служить основою для використання в енергетиці так званих ресурсів, що відновлюються, тобто виробляти енергію з вітру і використовувати сонячні батареї. У 2015 році близько 7% усієї австралійської електроенергії виробили за допомогою вітру і сонячних променів.
Однак, на відміну від інших джерел електроенергії, така електрика не є стабільною. Через зміни погоди сонячні або вітряні електростанції видають в різні періоди різну потужність, виробляючи, втім, з року на рік приблизно ту саму сумарну кількість електроенергії. Але така ситуація не підходить для споживачів електроенергії, ніхто не бажає зупиняти завод тільки через те, що день хмарний, а вітер дме слабкіше, ніж зазвичай. Щоб “вирівняти” поставки електроенергії протягом довгих періодів часу і потрібні потужні батареї, що запасають електрику в сприятливу погоду, які і зголосився збудувати Ілон Маск.
Розглянемо тепер Україну. Вітрові електростанції в тому ж 2015 році виробили трохи більше, ніж 0,7% від всієї електроенергії, сонячні ресурси менш, ніж 0,01%. Виходить, що частка енергії, яку обслуговуватимуть батареї Маска в Україні, в десять разів менша, ніж в Австралії. Але крім відносних важливі і абсолютні показники: 1 125,0 млн кВт∙год на вітряну і сонячну електроенергію в Україні проти 15 073,2 млн кВт∙год в Австралії. Тобто в Україні проблема збереження енергії стоїть набагато менш гостро.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас