В'ячеслав Лаба: офшор вам на допомогу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В'ячеслав Лаба: офшор вам на допомогу

Фондовий ринок
944
Складно переоцінити можливості, які відкриваються бізнесу з реєстрацією компанії в зарубіжній юрисдикції. Найчастіше такі компанії використовуються для захисту активів або оптимізації податкових відрахувань, а їх існування є прямим наслідком відсутності у рідній державі послідовної економічної політики і високого податкового навантаження на бізнес в цілому.
Основна перевага використання офшорної (закордонної) компанії полягає в податковій свободі її власника. Так, якщо компанія зареєстрована в офшорній юрисдикції і не веде там діяльність, то сплачувати податки вона не зобов’язана. Єдиною втратою на компанію в цьому випадку буде оплата щорічного збору.
Варто попередити, що використання у своїй бізнес-діяльності зарубіжних компаній цілком законне, якщо тільки не порушуються норми законодавства тієї чи іншої держави.
Вибираємо юрисдикцію правильно
Вибираючи «прописку» для своєї компанії, необхідно обов’язково враховувати такі фактори.
  • Мета реєстрації
Метою може бути зниження податкового тягаря, переміщення прибутку в низькоподаткову юрисдикцію, або взагалі захист активів і власності від посягань третіх осіб. наприклад, якщо ваша мета – оптимізація оподаткування холдингу, то спочатку важливо вибрати юрисдикцію для керуючої компанії. В цьому випадку, в першу чергу зверніть увагу на Кіпр, Нідерланди або Великобританію.
  • Вид діяльності
Передбачуваний вид діяльності компанії має одне з вирішальних значень. Наприклад, для реєстрації компаній, які будуть правовласниками або холдингами, найчастіше вибирають Швейцарію або Нідерланд. Якщо компанія буде використовуватись для імпорту або експорту, наприклад, на китайський ринок, то одним з найкращих варіантів буде зареєструвати її в Гонконзі.
Крім цього, Угорщина відмінно підійде для ведення торгівлі на території Європейського Союзу, зважаючи на відносно невеликі витрати на реєстрацію компанії і невисокий корпоративний податок. До всього іншого, Угорщина не входить до «чорних списків» офшорів.
  • Престижність юрисдикції
Вибираючи юрисдикцію, варто розуміти, що більш престижні юрисдикції, такі як Австрія, Великобританія, Естонія і т. д., об’єктивно будуть викликати більше довіри у ваших контрагентів під час роботи з ними. У нашій практиці нерідкі випадки, коли контрагент відмовляється співпрацювати з компанією, оскільки місце її реєстрації – класичний офшор (Сейшельські острови, Британські Віргінські Острови, Беліз тощо).
  • Особливості податкового регулювання
Варто заздалегідь з’ясувати, якою є ставка корпоративного податку в юрисдикції, яку ви вподобали, які пільги надаються там власнику компанії, чи є там договори про уникнення подвійного оподаткування.
  • Витрати
Треба також задатися питаннями: які збори при реєстрації компанії? І чи необхідна оплата (повна/часткова) статутного капіталу? Справа в тому, що витрати на реєстрацію та утримання компанії різняться залежно від юрисдикції. Так, одними з «найдешевших» вважаються Британські Віргінські Острови, Беліз, Панама та інші класичні офшори. Одні з найдорожчих – Нідерланди, Ліхтенштейн, Мальта, Люксембург.
  • Конфіденційність
Необхідно враховувати наявність законодавства, яке б дозволяло розкривати реальних бенефіціарів (вигодонабувачів) компаній. Наприклад, Британські Віргінські Острови з початку 2016 року зобов’язали всі компанії подавати своєму реєстраційному агенту інформацію про кінцевих вигодонабувачів, а на Сейшельських островах з 1 грудня 2016 компанії зобов’язані зберігати дані про бенефіціарних власників (ПІБ, дату народження, адресу проживання і громадянство) в офісі реєстраційного агента компаній.
  • Звітність
Не варто забувати, що існують закордонні юрисдикції, де компанії зобов’язані щорічно подавати фінансову звітність. Як правило, це престижні і низькоподаткові юрисдикції, такі як Кіпр, Гонконг, Сінгапур.
Крім усього згаданого, власнику компанії потрібно ясно розуміти необхідність номінального сервісу в компанії, і враховувати всі бюрократичні складнощі щодо її реєстрації.
Крім цього, саме по собі використання зарубіжних (офшорних) компаній деколи несе певні ризики для підприємця: як адміністративні (ризик втрати контролю над компанією), фінансові, так і ризик розкриття реального власника компанії.
Обходимо «підводні камені»
Треба врахувати, що існує безліч нюансів при володінні й використанні зарубіжної компанії. Ось деякі з них:
  • Купівля компанії через придбання акцій або реєстрацію зарубіжної компанії потребує індивідуальної ліцензії Національного Банку України.
  • У разі несвоєчасного подання або неподання декларації із зазначенням інформації про те, що особа володіє зарубіжною компанією, можливий штраф.
  • Існує безліч «підводних каменів», пов’язаних з оподаткуванням в конкретних юрисдикціях. Це і Договори про уникнення подвійного оподаткування, особливості виплат роялті, наявність обмежень по роботі з офшорами.
Наприклад, для ведення торговельної діяльності компанії наявність в юрисдикції угод про уникнення подвійного оподаткування не має великого значення, а у випадку виплати роялті, дивідендів та процентів — це ключовий момент.
  • Ризики визнання контрагентів пов’язаними особами.
Потрібно зазначити, що нівелювати ці ризики можна шляхом залучення професіоналів при реєстрації та подальшому використанні компанії. Але навіть незважаючи на складність процедури відкриття компанії та необхідність враховувати безліч факторів ще до її реєстрації, використання зарубіжних компаній є не тільки одним з найпоширеніших сучасних способів податкового планування, а також законним інструментом захисту великих капіталів.
В’ячеслав Лаба, юрист ICF Legal Service
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас