Кабмін затвердив створення незалежних наглядових рад у держкомпаніях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін затвердив створення незалежних наглядових рад у держкомпаніях

Казна та Політика
237
Кабінет міністрів затвердив новий порядок створення і функціонування незалежних наглядових рад у державних компаніях, запропонований Міністерством економічного розвитку і торгівлі.
Як повідомляє прес-служба відомства, сформовані за новими правилами незалежні наглядові ради формуватимуть стратегію розвитку державних компаній, призначатимуть менеджмент, оцінюватимуть його роботу і вибиратимуть незалежного аудитора для проведення перевірки.
«Таким чином, можливість політичного втручання в роботу держпідприємств майже нівелюється, а корупційні ризики значно знижуються», – йдеться в повідомленні.
Перший заступник міністра економіки Максим Нефьодов зазначив, що порядки формування незалежних наглядових рад допоможуть зробити управління державними підприємствами прозорішим і набагато ефективнішим.
«Державні компанії – це бізнес, а не політика, тому ми повинні мінімізувати політичний тиск на них. Наглядові ради якраз і покликані це зробити. Перші наглядові ради плануємо сформувати в Укрпошті, Укргідроенерго, Укренерго, аеропорту «Бориспіль», «Укрзалізниці», – зазначив він.
Згідно з рішенням уряду, незалежні наглядові ради мають бути створені у державних унітарних підприємствах і господарських товариствах, у статутних капіталах яких 50%+ акцій (часток) належать державі, а також активи яких за останній рік перевищували 2 млрд грн, а чистий дохід – 1,5 млрд грн.
Всього під ці критерії підпадає 41 держкомпанія, включаючи НАК «Нафтогаз України». В інших унітарних компаніях і господарських товариствах необхідність існування незалежної наглядової ради залишається на розсуд органів управління.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас