Вчені створили прототип рекордно швидкої оптичної пам'яті для комп'ютерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені створили прототип рекордно швидкої оптичної пам'яті для комп'ютерів

Технології&Авто
676
В останні десятиліття комп’ютерна індустрія розвивається дуже швидко. Процесори стають все більш потужними, зростає кількість транзисторів на платі. Однак швидкість роботи транзисторів принципово збільшити вже не вийде, пропускна здатність металевих з’єднань не дасть подолати частоту в 10 ГГц.
Залишається нарощувати кількість транзисторів, об’єднувати їх в блоки, які називаються ядрами, придумувати архітектурні особливості для оптимізації взаємодії частин процесора, саме цим шляхом і йде сьогодні комп’ютерна індустрія.
Але паралельно вчені розробляють принципово нові методи роботи комп’ютерів, зокрема більш швидкі способи передати інформацію між компонентами, а також більш швидку пам’ять.
Вчені з університету Міннесоти вирішили використовувати для роботи з пам’яттю світло. Стандартна магнітна пам’ять влаштована у вигляді сендвіча, в якому магніточутливий “хліб” обрамляє начинку-ізолятор, що перешкоджає поширенню магнітного поля. При цьому для зміни стану комірки магнітне поле в одному з шарів розгортають. Але за допомогою звичайних електричних “перемикачів” цей процес проходить дуже повільно.
Вчені вирішили модернізувати сендвіч, замінивши одну з “хлібних” частин сендвіча сплавом з гадолінію, заліза і кобальту, намагніченість якого можна досить просто змінювати за допомогою лазерного імпульсу. Також була замінена проводильна кришка, яка з’єднує комірки пам’яті. Її вчені зробили з оксиду індію-олова, який пропускає світло.
Одна така комірка займає близько десятка мікрометрів, що в 10 разів тонше за людську волосину.
Комірки коректно працювали аж до лазерних імпульсів, які тривали всього пікосекунду (мільйонна мільйонної секунди). Це означає, що така пам’ять може працювати з швидкістю до одного терабіта на секунду.
Вчені створили прототип рекордно швидкої оптичної пам'яті для комп'ютерів
Далі вчені планують зменшити розміри комірки до 100 нанометрів, а також зменшити енергію лазерного імпульсу, необхідну для роботи, а може і перейти до нанофотонних компонентів, перетворивши світло на електромагнітні хвилі на поверхні металу.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас