Створення енергетичної біржі призведе до подорожчання електроенергії - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створення енергетичної біржі призведе до подорожчання електроенергії - експерт

Енергетика
1114
Створення енергетичної біржі, на якій імпортоване і українське вугілля буде продаватися на ринкових умовах, призведе до подорожчання електроенергії на 15%.
Про це в коментарі повідомив енергетичний експерт Валентин Землянський.
«Якщо біржа запрацює, то через перехід України на імпорт вугілля подорожчає електроенергія.
Адже якщо говорити про внутрішній ринок, то біржова ринкова ціна завжди буде вищою, тому що орієнтуватися будуть на світові ціни. Тут вже не буде умовних «Ротердамів». Всі гравці будуть виходити із середніх світових котирувань. У будь-якому випадку це буде прив’язане до світових цін, і, звісно, позначиться на собівартості виробництва електроенергії та на її кінцевій ціні для споживачів.
Причому відіб’ється в бік підвищення. Адже зростання собівартості збільшиться на 15%. Відповідно, приблизно в таких самих обсягах зросте кінцева ціна для споживачів», – сказав В. Землянський.
Експерт зазначив, що енергетична біржа створюється для формування ринкової ціни на вугілля.
«Біржа створюється для формування ринкової ціни для того, щоб уникнути всіляких спекуляцій. Тобто, ціна повинна утворюватися за принципом паритету попиту і пропозиції. Наскільки доцільно створювати її в Україні – сказати складно. Адже на даний момент гравців всього двоє. Це ДТЕК і держава в особі Львівсько Волинського басейну. Чи готові грати на українській біржі зарубіжні гравці, сказати досить складно. Можливо, будуть грати Польща, Росія і далеке зарубіжжя в особі ПАР, Китаю та Австралії», – уточнив В. Землянський.
Нагадаємо, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман виступає за створення енергетичної біржі, на якій імпортоване і українське вугілля буде продаватися на ринкових умовах.
За матеріалами:
ГолосUA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас