ПАР знову стала найбільшою економікою Африки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПАР знову стала найбільшою економікою Африки

Світ
919
ПАР повернула собі звання найбільшої країни Африки по ВВП, а ось Нігерія втратила першість через рецесію і девальвацію нацвалюти на тлі низьких цін на нафту.
“Вирішальним фактором став реальний курс нігерійської найри до долара США, оскільки південноафриканський ранд більш стабільний. Офіційний курс за минулий рік впав з 199 за долар до 305. Однак економіст Capital Economics по країнах Африки Джон Ешборн зазначає, що цей рівень не відповідає реаліям: за даними AbokiFX, що показує середній курс в обмінниках нігерійської столиці, більш точним буде 460 найр за долар”, – йдеться в повідомленні.
Зазначається, що в такому випадку з урахуванням різниці в темпах інфляції двох країн і низки інших факторів ПАР повернулася на перше місце в III кварталі минулого року і, швидше за все, збереже його в цьому році.
Якщо використовувати офіційний курс, Нігерія залишається лідером з очікуваним ВВП в поточному році близько 410 мільярдів доларів проти 354 мільярдів доларів у ПАР. У квітні 2014 року Нігерія оголосила про підсумки статистичного перегляду, згідно з яким обсяг її ВВП в 2013 році склав 509 мільярдів доларів – майже вдвічі більше, ніж вважалося раніше.
Економіка ПАР тоді становила 372 мільярди доларів, і Нігерія посіла перше місце в Африці за цим показником. У 2014 році розрив збільшився: нігерійський ВВП зріс до 568 мільярдів доларів, південноафриканський — знизився до 352 мільярдів доларів через слабке зростання і падіння ренда до долара. Аналітики були впевнені, що Нігерія залишиться лідером за обсягами ВВП, в першу чергу через більше населення (187 мільйонів людей у Нігерії проти 55 мільйонів ПАР) і більш швидке зростання його чисельності.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас