НАБУ висловилася щодо конфлікту Ощадбанку і Лагуна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАБУ висловилася щодо конфлікту Ощадбанку і Лагуна

Фондовий ринок
1311
Незалежна асоціація банків (НАБУ) підтримала Державний Ощадний банк в судовому розгляді з екс-власником Дельта Банку Миколою Лагуном.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби НАБУ.
В асоціації вважають несправедливим рішення Вищого спеціалізованого суду від 15 лютого про скасування поручительства Лагуна за зобов’язаннями Дельта Банку перед Ощадбанком на 4,2 млрд гривень, а також підтримують намір Ощадбанку оскаржити таке рішення Вищого спеціалізованого суду.
“Таке рішення Вищого спеціалізованого суду є неприйнятним і представляє реальну загрозу для інституту поруки, що може призвести до негативних наслідків для всієї банківської системи”, – йдеться в повідомленні.
15 грудня 2010 року Дельта Банк і Ощадбанк уклали два договори про відкриття і ведення коррахунків.
За цими договорами з часом утворилася заборгованість Дельта Банку перед Ощадбанком на 948 млн гривень, 111,8 млн доларів і 12,5 млн євро.
Загальна сума заборгованості склала близько 4,2 млрд гривень, проте Лагун, який є поручителем за зобов’язаннями Дельта Банку, відмовився погашати її.
У червні 2015 року Ощадбанк звернувся до суду з позовом до Лагуна як поручителя за невиконаними зобов’язаннями.
Суд відмовив Лагуну в задоволенні зустрічного позову, в якому він просив визнати недійсним договір поруки.
Згідно з рішенням Печерського районного суду Києва від 12 березня 2016 року, Лагун як поручитель за невиконаним зобов’язанням Дельта Банку повинен був погасити заборгованість перед Ощадбанком.
5 жовтня Апеляційний суд Києва відмовився задовольнити скаргу Лагуна і залишив без змін рішення Печерського суду від 12 березня, а Вищий спецсуд 15 лютого 2017 року скасував рішення судів попередніх інстанцій та поручительство Лагуна перед Ощадбанком.
Ощадбанк вже звернувся до Верховного Суду з вимогою зобов’язати колишнього власника Дельта Банку Миколу Лагуна погасити борг на 4,2 млрд гривень перед фінустановою.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас