Нова система виплат ФГВФО активізує конкуренцію на ринку - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова система виплат ФГВФО активізує конкуренцію на ринку - банкіри

Кредит&Депозит
1005
До кінця року Фонд обіцяє перевести виплату гарантованих сум вкладникам всіх банків-банкрутів на нову систему.
Про це повідомила заступник директора-розпорядника Фонду гарантування Наталія Рудуха.
Нова система виплат, при якій вкладник сам вибирає банк і відділення для отримання гарантованої державою суми, запрацювала в цьому році. Вкладники можуть вибрати будь-яке відділення семи банків, які підключені до процесингу Фонду – Правекс-банку, Альфа-банку, Кредобанку, Укргазбанку, ПУМБ, ТАСкомбанку, банку «Південний». Решта чотири агента – Ощадбанк, УкрСиббанк, Банк Кредит Дніпро і Укрсоцбанк – в процесі переговорів.
По-новому вже отримують відшкодування вкладники банків «Народний капітал», «Фортуна» та Платинум Банку. А до кінця року всі вкладники ліквідованих установ зможуть звернутися за відшкодуванням в будь-яке зручне для них відділення. «Раніше після закінчення регулярних виплат Фонду доводилося робити індивідуальний переказ коштів за заявою вкладника. Зараз система виплат буде безперервною. Як тільки у вкладника з’являться документи, які є підставою для виплати (оформлення спадщини, заміна паспорта і т. д.), в системі просто зміниться статус такого клієнта, і він зможе отримати виплату в будь-якому з банків, підключених до системи», – пояснила Наталя Рудуха.
Банки підтримують новий механізм. «Наш банк є агентом Фонду з 2014 року, тому ми можемо порівняти процес виплат до запуску нової системи і після. Новий механізм виплат має низку величезних переваг для вкладників і банків. Якщо раніше вкладник був визначений в конкретний банк і повинен був отримувати кошти саме там, то сьогодні у вкладника є свобода вибору установи, в якій він хоче обслуговуватися: банк поруч з будинком або офісом, або ж банк, клієнтом якого він вже є», – говорить начальник управління регіонального клієнтського обслуговування Альфа-банку Олена Жихарцева. «Фонд створив умови для прозорої конкуренції: банки змушені боротися за клієнта», – вважає директор департаменту розвитку роздрібного бізнесу ТАСкомбанку Ольга Бут.
Нова система дозволить підключитися до виплат і невеликим установам, у яких немає розгалуженої регіональної мережі. «Низка банків-агентів з розгалуженою регіональною мережею тепер є вашими клієнтами. А банки, які до вас стукали і яким ви відмовляли, продовжують залишатися успішними. Не ставте критерій наявності розгалуженої мережі», – сказав голова правління Піреус Банку Сергій Наумов.
Водночас далеко не всі банки готові підключатися до нової системи виплат. «Ми не хочемо бути агентом. Під час кризи Фонд давав ліквідність для заробляння грошей, також це був плюс для іміджу. Зараз це неефективно і невигідно. Ринок звужується. Що ділити будемо?»- задається питанням голова правління банку «Глобус» Сергій Мамедов.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас