Україна виступає за перезапуск переговорів країн, що підписали Будапештський меморандум - Клімкін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна виступає за перезапуск переговорів країн, що підписали Будапештський меморандум - Клімкін

Казна та Політика
667
США як країна-підписант Будапештського меморандуму, що передбачає гарантії безпеки України в обмін на її відмову від ядерної зброї, повинні брати участь у переговорах, що стосуються Криму і ситуації на Донбасі, заявив глава МЗС України Павло Клімкін.
“Звісно, ми потребуємо підтримки США для перезапуску переговорів підписантів Будапештського меморандуму”, – сказав він, виступаючи у вівторок на слуханнях в сенаті США.
За словами глави українського МЗС, “США мають відігравати ключову роль у переговорах і щодо Донбасу, і щодо Криму”.
Київ, звинувачуючи Росію в анексії Криму та агресії на Донбасі, вказує на порушення Москвою Будапештського меморандуму і відсутність більш жорсткої реакції інших підписантів.
Будапештський меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) – міждержавний документ, який гарантує дотримання положень Заключного акту ОБСЄ, Статуту ООН і ДНЯЗ щодо України як держави-учасника Договору, що не володіє ядерною зброєю. Підписаний 5 грудня 1994 р. лідерами України, США, Росії і Великобританії.
Франція і Китай – два інші учасники ДНЯЗ, що володіли на момент підписання Будапештського меморандуму ядерною зброєю, надали аналогічні гарантії, зробивши відповідні заяви, але не поставили свої підписи під цим документом.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас