Українців змусять доплачувати за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців змусять доплачувати за газ

Енергетика
4306
В Україні знову заговорили про якість газу. І неспроста. Адже, недавнє рішення держрегулятора (НКРЕКП) про необхідність вказувати в рахунках за газ не тільки спожиті кубометри, а і кількість енергії, яку вони дають, може істотно підкоригувати і без того космічні платіжки. Уже зараз зрозуміло, що споживачі ризикують платити більше навіть при колишньому рівні споживання і тарифі на газ.
Нова формула
На першому етапі планується вказувати в платіжках обсяг спожитої енергії тільки для інформування споживачів. Але потім всі розрахунки проводитимуть, виходячи з енергетичної складової, а не кількості газу. І це може статися вже до початку наступного опалювального сезону.
Як пояснив заступник начальника департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України» Олексій Хабатюк, навіть після переходу на оплату за отриману енергію від згорання (в кіловат-годинах), квартирні і будинкові лічильники все одно будуть рахувати газ в кубометрах.
Щоб отримати показник спожитої енергії, показання лічильників треба буде множити на теплоту згоряння блакитного палива. Останню оператори газових мереж зобов’язані регулярно публікувати у себе на сайтах.
«Оператори ГРС проводитимуть перерахунок самі. Але варто враховувати, що ці зміни призведуть, як мінімум, до збільшення споживання, і, відповідно – зростання плати для споживачів», – зазначив Хабатюк.
Особливості зимових розрахунків
За словами експертів, новий порядок дозволить сплачувати споживачу за той товар, який у нього в конфорці, а не за нормативами. Зникне зрівнялівка, і десь споживачі будуть платити більше, десь менше, але в будь-якому випадку – виключно за реально отримані кіловат-години. Адже від теплоти згорання (калорійність) природного газу залежить, скільки ресурсу піде на те, щоб закип’ятити воду в чайнику або підвищити температуру в квартирі.
«Іноді різниця в підрахунках отриманої енергії в кубометрах і в енергетичних одиницях досягає десятків відсотків», – пояснив заступник голови правління альянсу «Нова Енергія» Мирослав Боднар.
За його словами, нова формула змусить кожного українця замислитись про джерела енергопостачання. Може виявитися, що комусь вигідніше перейти, наприклад, з газу на електрику.
Однак більш точний облік не завжди на користь споживача. Наприклад, найбільше газу витрачається взимку (на опалення і приготування їжі), коли він має більш низьку температуру.
За законами фізики кубометр газу при різній температурі або тиску може містити різну кількість горючої речовини. Тому взимку молекул газу в кожному кубометрі «поміщається» більше, а влітку менше.
Є відповідний норматив Мінпаливенерго, яким регулюються умови приведення показань лічильників газу до так званих стандартних умов. Стандартною вважається температура плюс 20 градусів.
Для цього показання лічильників коригуються на спеціальний коефіцієнт. Відповідно, як пояснює Хабатюк, взимку обсяг спожитого газу буде збільшуватися, а влітку зменшуватися.
«Населення не захоче вникати в тонкощі закону Гей-Люссака (закон теплового розширення газів). Хоча розібратися могла би будь-яка людина з середньою освітою і калькулятором», – вважає технічний директор ПАТ «Київоблгаз» Павло Кишкар.
За його словами, вибір коефіцієнта в спеціальних таблицях залежить від того, в якому регіоні знаходиться об’єкт споживання газу. Другий фактор – це відстань до будинку від газового відводу, а третій – місяць року.
Коли настане час «Ч»
Як повідомив начальник управління регулювання ринку природного газу департаменту з регулювання відносин у нафтогазовій сфері НКРЕКП Олександр Косянчук, терміни впровадження нового порядку розрахунків – «це питання комплексне і залежить від декількох органів влади». Зокрема, необхідне прийняття технічного регламенту про природний газ, який тільки розробляється в Міненерго.
«Він буде основою для формування механізму відбору проб і контролю технічних параметрів газу. Думаю, що незабаром споживачі будуть платити за кіловат-години», – зазначив Косянчук.
Оскільки з 1 жовтня 2015 року ціни на природний газ для населення встановлюються Кабміном, окрім рішення регулятора знадобиться ще і рішення уряду про облік в кіловат-годинах, а не в кубометрах.
Зрозуміло, якщо так звані «спецобов’язки» будуть продовжені. Мова йде про спеціальні зобов’язання НАК “Нафтогаз України” з продажу газу для населення і ТКЕ на пільгових умовах.
Нагадаємо, Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонує продовжити спеціальні зобов’язання, покладені на НАК «Нафтогаз України» та інші суб’єкти ринку природного газу, ще на рік – до квітня 2018 року.
Відповідний проект постанови Кабміну оприлюднено на сайті МЕРТ 1 березня цього року.
Низка експертів побоювалися, що введення плати за якість газу призведе до збільшення його вартості. Адже зараз при мінімально допустимих за ДСТУ 7600 ккал/куб. м, реальне теплотворення газу, що подається в оселі українців в лютому, становило від 8142 ккал/куб. м (Одеса) до 8241 ккал/куб. м (Луцьк). Такі дані показали виміри ДП «Укрметтестстандарт».
«Зараз українські споживачі вже платять за реальну усереднену калорійність газу. Тому не варто боятися, що їх змусять доплатити», – запевнив Олексій Хабатюк.
Друге питання – як перевірити правильність даних в кіловат-годинах, якщо їх отримує і розраховує сам оператор ГРС, наприклад, облгазів.
«Так, є конфлікт інтересів. За чинним законодавством, тільки облгаз може взяти пробу на аналіз (або допустити фахівців ДП ​​«Укрметтестстандарт»). Виходить, що компанія сама себе перевіряє, а самостійне втручання споживача в роботу газової системи – карається», – погодився Хабатюк.
Можна було б надати право відбирати проби газу регулятору або іншому уповноваженому органу. Але для цього треба міняти чинне законодавство.
Констянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас