Центробанк Нігерії: контролювати або регулювати біткоїн неможливо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанк Нігерії: контролювати або регулювати біткоїн неможливо

Фінтех і Картки
1005
Під час зустрічі, організованої Центробанком Нігерії (CBN), що відбулася на минулому тижні й була присвячена віртуальним валютам, представники регулятора визнали той факт, що не мають можливості зупинити поширення біткоїна. Про це пише видання Forklog з посиланням на The Merkle.
У своїй вступній промові перший віце-президент CBN Уче Олово розповів, чому регулятор вважає питання віртуальних валют виключно важливим для фінансового ринку країни.
Зазначивши, що світова фінансова спільнота з цікавістю дивиться на біткоїн, він також відзначив високу ступінь обережності.
«З одного боку, зацікавлені сторони бачать у біткоїні найціннішу валюту. яка, до того ж, найшвидше зростає. З іншого боку, найбільш консервативні гравці дивляться на нього як на нестабільне та складне явище, висловлюючи сумніви в його цінності», — сказав Уче Олово.
Втім, вважає чиновник, біткоїн здатний надати величезний вплив на більш традиційні системи платежів та розрахунків на глобальному рівні.
Феномен біткоїна обговорювали й інші учасники зустрічі, а вже по її завершенні директори з платіжних систем CBN Муса Ітопа-Джимо сказав:«Центробанк не може контролювати або регулювати біткоїн. Центробанк не може регулювати блокчейн. Це точно так само, як неможливо контролювати або регулювати інтернет. Він нам не належить».
Нігерія є найбільш густонаселеною країною Африки, і останнім часом біткоїн тут стає все більш популярним. На жаль, багато в чому це відбувається і завдяки поширенню шахрайських онлайн-схем, що обіцяють жителям країни швидке збільшення інвестицій. Часто такі схеми використовують саме біткоїн.
Але ще більш прикрим виявляється той факт, що часто самі регулятори демонструють відсутність більш глибоких знань в предметі, відносячи до однієї категорії як класичні кріптовалюти, так і псевдо-монети, які використовуються шахраями.
Так, у січні CBN розповсюдив серед фінансових інститутів країни циркуляр, у якому йшлося про те, що такі віртуальні валюти, як біткоїн, Ripple, Monero, Litecoin, Dogecoin і разом з ними абсолютно шахрайська монета Onecoin — можуть становити небезпеку. Одночасно з цим Комісія з цінних паперів і бірж Нігерії попередила про небезпеку інвестицій в біткоїн, Onecoin і Swisscoin, назвавши їх «ризикованими за своєю природою» і часто пов’язаними з «шахрайськими пірамідальними схемами».
На цьому тлі заслуговують на повагу зусилля деяких компаній і стартапів, які намагаються не тільки розвивати легальну криптовалютную інфраструктуру в країні, але і вести освітню роботу серед населення. Одним з найвідоміших представників цієї хвилі можна називати компанію BitPesa. Отримавши на початку року $2,5 млн інвестицій, вона найближчим часом планує сконцентрувати свої зусилля саме на Нігерії.
За матеріалами:
banks.eu
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас