Exxon оголосила про інвестиції на $20 млрд, але значний обсяг належить до старих проектів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Exxon оголосила про інвестиції на $20 млрд, але значний обсяг належить до старих проектів

Фондовий ринок
284
Найбільша нафтова компанія США і світу за капіталізацією Exxon Mobil Corp. оголосила про інвестиції в розмірі $20 млрд протягом 10 років, переважно в американську нафтохімічну та нафтопереробну галузі.
Програма дозволить створити 45 тис. робочих місць – 12 тис. постійних у ПЕК і 35 тис. тимчасових (в основному в будівництві), повідомив глава ExxonMobil Даррен Вудс на енергетичній конференції CERAWeek в Х’юстоні.
Президент США Дональд Трамп описав ці плани в самих хвалебних виразах як у своєму Twitter, так і в опублікованій пізніше офіційній заяві Білого дому.
Однак американські політичні й ділові видання звертають увагу на те, що значний обсяг цих інвестицій вже було оголошено раніше, деякі з 11 заявлених проектів обговорювалися ще в 2013 році – до масштабного обвалу цін на нафту, а їх реалізація була розпланована як мінімум до кінця 2022 року.
Щонайменше один проект вже завершений, мова йде про завод з виробництва ПММ для авіаційної галузі в Луїзіані, пише Politico.
У червні 2014 року розпочато будівництво хімкомбінату з встановленням крекінгу етану в Бейтауні, штат Техас, повідомило агентство Bloomberg. Приблизно в той же час стартувало розширення заводу з виробництва поліетилену в Монт-Бельв’ю, також у Техасі. Обидва ці проекти включені в число 11, анонсованих у понеділок. ExxonMobil раніше не оголошувала про розміри інвестицій в них, але говорила про те, що хімкомбінат у Бейтауні забезпечить 10 тис. тимчасових робочих місць на будівництві і 4 тис. постійних позицій.
CEO ExxonMobil назвав план інвестицій “Зростання в Мексиканській затоці” (Growing the Gulf), зазначивши, що він є частиною стратегії з нарощування експорту енергоносіїв з цього регіону.
Д.Трамп описав діяльність Exxon як “справжню американську історію успіху”, додавши: “Ми вже знову перемагаємо, Америка!”
Вже не в перший раз американські корпорації допомагають Д.Трампу вплинути на громадську думку, формуючи враження про створення десятків тисяч робочих місць завдяки діяльності нового президента США, пише Associated Press.
Д.Вудс змінив на чолі ExxonMobil Рекса Тіллерсона, який отримав посаду державного секретаря в адміністрації Д.Трампа. Більшість рішень за оголошеними у понеділок проектами приймалися ще при Р.Тіллерсоні, зазначають галузеві видання.
Виступ Д.Вудса на CERAWeek не вразив аналітиків нафтогазової галузі. “У цьому немає нічого нового або такого, що заслуговує на висвітлення у пресі, – вважає аналітик ПЕК з інвесткомпанії Raymond James Павло Молчанов. – Ризикну констатувати факт: багато компаній у різних галузях хвалилися створенням робочих місць в США, щоб заручитися прихильністю адміністрації Д.Трампа, навіть якщо фактори, що стоять за створенням робочих місць, не мають майже нічого спільного з політикою Вашингтона. Ця історія – лише ще один приклад”.
Тим часом газета Chicago Tribune наводить приклад General Motors, яка, за словами Д.Трампа, “обіцяє повернути робочі місця в Америку”, але 6 березня оголосила про звільнення 1,1 тис. робітників у Мічигані.
ExxonMobil здійснює розвідку і видобуток більш ніж в 30 країнах, у тому числі має спільні підприємства на території Росії та Казахстану, а також володіє частками в 37 НПЗ по всьому світу. Після завершення у 2010 році купівлі XTO Energy компанія стала найбільшим виробником природного газу в США.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас