Естонія має право вимагати від Росії вибачень або компенсацій за "радянську окупацію" - голова Мін'юсту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Естонія має право вимагати від Росії вибачень або компенсацій за "радянську окупацію" - голова Мін'юсту

Світ
1184
Міністр юстиції Естонії Урмас Рейнсалу (Urmas Reinsalu) вважає, що у його держави є підстави вимагати від Росії як правонаступниці СРСР вибачень або компенсацій за збитки, яких країна зазнала в роки перебування в Радянському союзі.
“У Естонської держави є право вимагати вибачень або компенсацій, оскільки у неї зберігалася правонаступність після анексії з боку Радянського союзу в 1940 році”, – заявив він у понеділок парламенті, відповідаючи на депутатські запити.
Міністр зазначив, що в 2004 році уряд Естонії прийняв рішення про те, що, виходячи з міжнародного права, в ході “окупації” було завдано збитків і що виконавча влада повинна займатися цими питаннями.
“Після 2004 року жодний наступний уряд не змінював цього рішення”, підкреслив він.
У.Рейнсалу зазначив, що як міністр юстиції він має намір займатися цими питаннями і надалі і повідомив, що при нинішньому уряді в кінці 2016 року за його ініціативою була створена експертна комісія з виявлення збитків, завданих державі тоталітарними режимами.
“У завдання комісії входить аналіз людських втрат під час діяльності тоталітарних режимів, що окупували Естонію, оцінка економічного і екологічного збитку на основі методів, що використовувалися як в Естонії, так і в інших державах, і вироблення рекомендацій щодо подальшої роботи”, – сказав У.Рейнсалу.
За його словами, “міністерство юстиції займається виявленням завданих збитків, і коли будуть готові відповідні висновки, необхідно буде довести їх до уряду для прийняття рішень”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас