Антон Дядюра: Про фінансові важелі, або навіщо підприємцю лізинг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антон Дядюра: Про фінансові важелі, або навіщо підприємцю лізинг

Кредит&Депозит
617
Сьогодні українські підприємці відчувають величезну потребу в оновленні наявної в парках будівельної техніки, транспорту та сільськогосподарського обладнання. У нарощенні засобів виробництва, в робочих машинах, задіяних в дорожньому і житловому будівництві, в перевезеннях і переробці.
Об’єктивно – бізнес у нашій країні дуже молодий. На відміну від Америки і Європи, де багатьма десятиліттями справа передавалася з покоління в покоління і накопичувалося багатство, наші аграрії, будівельники, перевізники змушені наздоганяти іноземних конкурентів.
Спираючись виключно на власні фінансові ресурси, зробити це нереально. Де і як брати оборотні кошти?
“Вам їхати чи шашечки?”
Чи замислювалися ви, що саме отримуєте, стаючи власником автомобіля? Комфорт, мобільність, нові можливості, соціальний статус.
Але також і суттєве збільшення витрат на пальне, страхування, технічне обслуговування, паркування і т.д. Якщо ви не заробляєте візництвом, то володіння автомобілем носить виключно споживчий характер, тобто формує додаткові витрати.
Зовсім інакше в бізнесі. Автомобіль або техніка – це інструмент для заробляння грошей. Так, торгові представники зможуть відвідувати більшу кількість точок реалізації, що збільшує обсяги продажів і прибуток. Аграрій обробить більше гектарів землі і отримає кращий результат при збиранні врожаю тощо. Мета придбання вже не споживча, а інвестиційна.
Вкласти гроші, щоб заробити більше
Ресурс українського підприємця часто обмежений тією сумою грошей, яка вже вкладена в діло. Поступово підприємство збільшує накопичений прибуток і доступний для інвестицій ресурс зростає. Але це не швидкий процес. Можна поступово, довго і консервативно збільшувати обороти підприємства, спираючись виключно на власні ресурси. Але часто логічно скористатися фінансовим важелем.
Фінансовий леверидж (важіль) передбачає залучення позикових коштів в роботу бізнесу з метою збільшення обороту і прибутку. Залучений ресурс має певну вартість (виражається у відсотках річних) і рентабельність бізнесу природно повинна бути вище вартості позикових грошей. У такому випадку вам є сенс розглядати варіант позикових коштів.
Отже, у вас є хороша перспектива заробити. Наприклад, ростуть замовлення на перевезення і потрібен ще один тягач. Будівельний ринок ожив і є підряд, в який можна було б вигідно поставити в роботу екскаватор. Урожай кукурудзи очікується хороший і треба б купити, нарешті, власний комбайн, що б не віддавати в черговий раз гроші за прибирання найманим.
Розвиток бізнесу завжди вимагає інвестицій в основні засоби, інструменти виробництва і заробляння.
Кредитна історія
Вийняти з обороту 100% оплати великої покупки для будь-якого підприємця – ризик. Тому ви йдете в банк за кредитом на необхідний транспорт, с/г або будівельну техніку. І стикаєтеся з відмовою!
Банк аналізує грошові потоки підприємства, вивчає прибуток минулих періодів і констатує: фінансові показники не дозволяють вам отримати кредит. Поточний грошовий потік не покриває витрати на погашення заборгованості та відсотків по техніці, яку ви збираєтеся купити і запустити в роботу.
Ви дивується. Вантажівка буде наїжджати 8000 км за місяць і привозити виручку, екскаватор буде працювати на підряді по 20 годин на добу і окупить себе менш ніж за рік. Фермер скаже, що тільки за один сезон він зекономить 30% вартості комбайна, відмовившись від найманої техніки.
Ви говорите банку: я хочу купити те, що принесе додаткові гроші, покриє і відсотки, і повернення основної суми боргу, і сформує прибуток.
Але при кредитній оцінці в Україні банк часто керується принципом споживчого кредитування. Він вираховує кредитний ліміт – певну суму коштів (як відсоток від поточних доходів), який може надати позичальнику.
Ця схема підходить для обивателя при купівлі легкового автомобіля, який є витратою в сімейному бюджеті. І слабо застосовується щодо бізнесу.
Сумнівний компроміс
При особливій наполегливості в банку вам запропонують компромісне рішення. Вони готові надати кредит під заставу нерухомості або, ще краще, під заставу грошового депозиту. І тут знову виникають питання.
Варіант з нерухомістю підходить далеко не всім (іноді екскаватор або трактор коштують істотно дорожче, ніж ваш будинок або квартира). Варіант з кредитом під заставу депозиту навіть звучить комічно (навіщо кредит, якщо у мене гроші є?).
Так пакети вже зібраних документів переходять від банку до банку, в кожному затримавшись на кілька місяців. А тим часом котлован на об’єкті давно виритий іншим підрядником, а в полі комбайн працює за наймом.
Альтернатива
На українському ринку зараз працюють кілька надійних лізингових компаній. Найчастіше вони спеціалізуються на роботі з малим та середнім бізнесом і тому реально і конструктивно оцінюють клієнтів-лізингоодержувачів.
Чим краще лізингова компанія розуміє специфіку вашого сегмента бізнесу, тим швидше ви отримаєте позитивне рішення про фінансування на вигідних умовах.
Структура лізингової угоди
Після звернення в лізингову компанію вам нададуть комерційну пропозицію з графіком платежів.
Важливо, що ви відразу зможете реально оцінити всі витрати. Графік платежів найчастіше вже включає і реєстрацію, і страховку. Суми всіх щомісячних виплат будуть чітко прописані. Графік ви можете підігнати під специфіку вашого бізнесу з урахуванням сезонності.
Далі йде кредитна оцінка на підставі малого пакету документів. У найбільш просунутих лізингових компаніях рішення про фінансування можна отримати навіть у день подачі документів. Максимум – протягом п’яти робочих днів.
Якщо все ок, відбувається узгодження предмета лізинг (техніка або транспорт) та договору купівлі-продажу з постачальником. Підписується договір лізингу сторонами і тільки після цього ви оплачуєте авансовий внесок.
Далі всі клопоти бере на себе компанія: купівля у погодженого постачальника, постановка на облік та страхування. Ви отримуєте техніку за актом прийому-передачі і починаєте працювати і заробляти.
Після повної оплати за договором лізингова компанія знімає техніку з обліку і передає її у власність. Угоду завершено.
Лізинг: роль в Україні
Довгий час титул власника техніки або транспорту мав велике значення. Ситуація, коли “мій трактор належить не мені”, а лізинговій компанії – обмежувала коло клієнтів. Але цей стереотип відходить у минуле. Адже важливо не хто володіє технікою, а хто на ній працює і заробляє.
У всьому цивілізованому світі лізингові компанії по праву сприймаються як помічники, які дозволяють динамічно розвиватися бізнесу, а держава всіляко цьому сприяє.
Молодим українським підприємствам в кризові часи це необхідно як ніколи. Лізинг, як один з найбільш ефективних інструментів перерозподілу фінансових ресурсів у державі, здатний оживити економіку.
Доступність фінансування – це надія на процвітання бізнесу, а значить, і на зростаючі податки в бюджет країни.
Антон Дядюра, фінансист, генеральний директор лізингової компанії «ЕСКА Капітал»
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас