Що буде з цінами на бензин у березні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з цінами на бензин у березні

Енергетика
2097
С1 січня уряд об’єднав роздрібний і базовий акциз на пальне, що вплинуло на ціни. Вартість нафтопродуктів у Європі весь 2016 рік зростала і продовжує зростати. При цьому в грудні і січні гривня відносно долара і євро падала – це вплинуло на вартість пального в січні.
“Якщо нічого не станеться з курсом гривні, то ціна на бензин стабілізується”, – говорить заступник директора науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев.
За лютий вартість пального змінилася незначно: А-92 подорожчав на дев’ять копійок, А-95 – на 10, а А-95+ – на дві, дизпальне подорожчало на вісім копійок. Так, у лютому повна заправка легковика бензином А-95+ з об’ємом бака на 48 літрів коштувала 1224 грн, а 1 березня – 1229,76 гривень.
Операторам невигідно підвищувати вартість пального, оскільки в Україні і так низький попит, а взимку він ще більше впав, оскільки це “мертвий сезон”, каже експерт нафторинку Леонід Косянчук.
“Оператори ринку в останню чергу зацікавлені в підвищенні цін, оскільки грудень, січень і лютий – це “мертвий сезон”: споживання падає, багато споживачів перейшли на альтернативні види пального або в нелегальний сектор, де ціни нижчі. Підняття цін на 30-50 копійок за літр негативно впливає на продажі, а коли роздрібна мережа продає літрів менше, ніж потрібно для окупності і прибутку, вона закривається. Питання стоїть гостро з двох сторін: ціна давно непідйомна для споживача, а знижувати її нікуди, оскільки мережі підуть на збиток”, – коментує він.
Президент Нафтогазової асоціації Дмитро Кулик прогнозує, що березень буде спокійним місяцем і великого стрибка цін не буде.
“Враховуючи, що на світових ринках ціни на нафту пішли вниз, а курс долара в нашій країні поки стабільний, ми припускаємо, що березень в плані цінових коливань буде відносно спокійним місяцем. Якщо не станеться форс-мажорних обставин, очікуємо максимум плюс 10 копійок для бензину А-95. Та через блокування діяльності спочатку імпортерів скрапленого газу, а потім трейдерів дизельного пального і бензину ситуація на ринку в другій половині місяця може набути негативного характеру”, – вважає Кулик.
Варто зазначити, що з 1 квітня через підняття акцизу подорожчає дизпальне. Це призведе до того, що ДП зрівняється з цінами на бензин.
“До кінця літа ми прийдемо до того, що дизпальне і бензин в ціні будуть на одному рівні через підвищення акцизу в квітні”, – говорить Леонід Косянчук.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас