Андрій Мойсеєнко: три сторони зарплатних карток. Кому це вигідно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Мойсеєнко: три сторони зарплатних карток. Кому це вигідно

Фінтех і Картки
1545
Відносно нещодавно ЗМІ опублікували інформацію про те, що українцям нібито обмежують вільне використання зарплатних, пенсійних, стипендіальних карток. «Заборона» стосувалася зберігання та зарахування коштів, крім зарплат, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.
Я не ставлю перед собою мету розбиратися в тому, хто і навіщо почав поширювати дезінформацію. Подібні вкидання, на жаль, не рідкість останнім часом, і розглядати природу кожного – невдячна справа.
На противагу цій неприємній ситуації, вважаю важливим пояснити те, чому сьогодні зарплатна картка для українців – більше, ніж просто платіжний інструмент.
Разом зі шматком пластику, на який нараховуються виплати, людина часто отримує всілякі «плюшки» у вигляді підвищеного додаткового доходу, безлічі безкоштовних сервісів, різних програм лояльності. І це лише мала частина привілеїв.
Тристоронній консенсус
Банки
Перш ніж перераховувати дійсно велике розмаїття переваг зарплатно-карткових проектів і для роботодавців і окремо для працівників, вважаю було б чесно пояснити, чому банки так щедрі з цими клієнтами.
Думаю, всі розуміють, що жоден бізнес не може ґрунтуватися на благодійності, а відповідно будь-які ділові взаємовідносини будуються так, щоб в кінцевому підсумку вигодоодержувачами опинилися всі сторони процесу.
Для банків такі проекти завжди цікаві з точки зору розширення клієнтської бази бізнес-клієнтів, які, як правило, не тільки приходять на обслуговування в якості зарплатних проектів, але і довіряють тій чи іншій фінустанові повний супровід бізнес-діяльності.
Для банків це комісійні доходи, зміцнення подушок ліквідності за рахунок залишків на рахунках, відсотковий дохід, якщо підприємство має потребу у фінансуванні, та ін.
У розрізі роздрібного напрямку завдяки співробітникам підприємства банки найчастіше успішно реалізують перехресні продажі інших продуктів: депозитів, кредитів, додаткових карток для членів сім’ї тощо.
Так, наприклад, близько половини клієнтів, які отримують зараз зарплату на картки нашого банку, користуються додатковими послугами. Їх частка постійно зростає.
Звісно, банки дуже зацікавлені в таких клієнтах і в конкурентній боротьбі за них пропонують пільгові умови обслуговування з додатковими привілеями, бонусами, сервісами, можливостями, перетворюючи зарплатну картку на ключ до фінансової незалежності.
Підприємства
Зарплатно-картковий проект для компаній-роботодавців допомагає вирішити безліч питань бухгалтерії, звільнити найважливіший ресурс для будь-якого робочого процесу – час, а також підвищити лояльність співробітників підприємств до роботодавця.
Зарахування зарплати на картки співробітників відбувається протягом години після надходження коштів підприємства на рахунок.
Бухгалтерія звільняється від безлічі бюрократичних процедур, а співробітникам не потрібно витрачати робочий час на чергу в касу.
У середньому по ринку вартість цієї послуги для роботодавця залежить від кількості працівників підприємства: чим вона більше, тим нижча ціна аж до і зовсім безкоштовного обслуговування.
У середньому відсоток, який беруть банки за зарахування на зарплатні картки, не перевищує 0,4% від суми.
Відкриття співробітникам карток, як правило, відбувається без їх відриву від виробництва – банківські фахівці роблять це прямо на території підприємства. У нових клієнтів навіть немає необхідності відвідувати відділення. Саме ж відкриття карток серед топ-фінансових гравців – безкоштовна послуга.
А пільгові умови, кредитна підтримка, бонуси, акції і навіть розіграші цінних призів, які банки досить часто проводять серед власників зарплатних карток, піднімає лояльність співробітників і до роботодавця.
Працівники
На мій погляд, найбільше привілеїв у цьому взаємовигідному ланцюжку все ж у кінцевих вигодоодержувачів – співробітників компаній.
Разом з пластиком ці клієнти отримують в більшості випадків безкоштовне банківське обслуговування, включаючи інтернет – та GSM-банкінг, можливість знімати готівкові гроші у всіх банкоматах України без комісії.
Крім цих сервісів, зарплатна картка надає безліч практичних рішень, які допомагають у повсякденній діяльності. Наприклад, можна встановити спеціальну функцію регулярних платежів для автоматичного списання коштів з картки в рахунок оплати комунальних послуг.
Будучи клієнтом зарплатного проекту банку, зручно і вигідно примножувати власні кошти, оскільки часто банк-емітент зарплатних карток встановлює пільгові умови розміщення депозитів.
Традиційно і кредитні продукти для цих клієнтів не обходяться без привілеїв. Як правило, це стосується зниженої процентної ставки, пільгового періоду, безкоштовного зняття кредитних коштів у банкоматах, автоматичного щомісячного погашення частини боргу, відсутності необхідності збирати пакет документів, щоб отримати кредитну картку або оформити кеш-кредит.
Важливо нагадати і про те, що практично в кожному українському банку, що обслуговує зарплатні проекти, існують програми лояльності. В основному вони спрямовані на мотивацію клієнтів якомога частіше розраховуватися карткою, поступово відмовляючись від готівкових грошей.
Програми представлені традиційним кешбеком (поверненням частини витрачених коштів назад на картку) або ж бонусними проектами, коли за розрахунки карткою клієнт отримує певну кількість бонусів, які згодом можна обміняти на приємні і корисні подарунки, сервіси чи послуги.
Стимулювання зростання обсягів безготівкових платежів на ринку також є для банків важливим завданням. І лише почасти воно пов’язане з особистими вигодами – зниженням ризиків і витрат на відміну від операцій з готівкою. Обсяги безготівкових платежів – важливий показник прозорості національної економіки. Чим їх більше, тим вона прозоріша і відповідно сильніша. Таким чином, в результаті в цьому ланцюжку вигодонабувачів головним виявляється вітчизняна економіка.
Андрій Мойсеєнко, заступник голови Правління Банку Кредит Дніпро
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас