У Росії заявили, що створили універсальні ліки від раку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії заявили, що створили універсальні ліки від раку

Світ
3285
Російські вчені створили і успішно протестували у космосі генно-інженерний препарат від усіх видів і стадій злоякісних пухлин, зараз препарат знаходиться на стадії доклінічних досліджень.
“Наш препарат має робочу назву “Білок теплового шоку” – за основною діючою речовиною. Це молекула, яка синтезується будь-якими клітинами організму людини у відповідь на різні стресові впливи. Про її існування вчені знали давно. Спочатку передбачалося, що білок може тільки захищати клітину від пошкодження. Пізніше з’ясувалося, що, крім цього, він має унікальну властивість – допомагає клітині показувати свої пухлинні антигени імунній системі і тим самим підсилює протипухлинну імунну відповідь”, – розповідає Андрій Симбірцев, один з авторів дослідження, заступник директора Державного науково-дослідного інституту особливо чистих препаратів Федерального медико-біологічного агентства.
Він зазначає, що оскільки кількість цього білка в організмі мінімальна, була розроблена особлива біотехнологія з його синтезування. За його словами, було виділено ген людської клітини, який відповідає за виробництво білка, його клонували.
Потім був створений штам-продуцент, і вчені змусили бактеріальну клітину синтезувати людський білок. Такі клітини добре розмножуються, що дозволяє отримати достатню кількість білка.
Також вчений пояснив, чому білок потрібно було вирощувати саме в космосі: “Справа в тому, що для рентгеноструктурного аналізу дії білка необхідно сформувати з нього надчистий кристал. Однак в умовах земного тяжіння отримати його неможливо – білкові кристали ростуть нерівномірно. Народилася ідея виростити кристали в космосі. Такий експеримент був проведений в 2015 році. Ми спакували надчистий білок в капілярні трубочки і відправили їх на МКС”.
Зараз препарат знаходиться на стадії доклінічних досліджень, якщо все піде так, як запланували медики, через 3-4 роки ліки можна буде використовувати повсюдно.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас