Чому роботи заберуть робочі місця у всіх країнах, крім України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому роботи заберуть робочі місця у всіх країнах, крім України

Технології&Авто
1739
У світі гряде масштабна корпоративна революція із заміни людей роботами. Уже через 10-20 років, за оцінками економістів Оксфордського університету, від третини до половини нинішніх працівників замінять машинні технології. Компанії будуть купувати роботів, щоб менше витрачати на зарплати і випускати більше продукції. Цей процес в деяких країнах вже активно відбувається. Україні, втім, роботизація поки що не загрожує.
«У нашій країні промисловість і технології не розвинені, тому роботи ще довго не складуть конкуренцію українцям. Інша справа, що у нас і так складно знайти хорошу роботу», – сказав економіст Сергій Лавренюк.
В кафе і банках
В першу чергу роботизация прийде в економічно розвинені країни. «Якщо раніше було дешевше найняти китайця для пошиття одягу або виробництва техніки, через що заводи масово переносили в КНР, то зараз вигідніше купити робота, якому взагалі платити не треба. Тому Трамп повинен бути стурбований не поверненням виробництва і робочих місць, а стратегією на найближчі роки, коли замість людей працюватимуть машини. Це загрожує соціальним вибухом, адже буде багато безробітних. Джо Байден, колишній віце-президент США, говорив, що ні у демократів, ні у республіканців немає плану з повернення робочих місць. Білл Гейтс, наприклад, пропонує ввести податок за використання роботів на виробництві, який можна буде використовувати для соцвиплат безробітним і перекваліфікації», – сказав американський журналіст Майкл Тейлор.
Машини вже забирають роботу у американців. За даними Массачусетського техінстітута, з 1980 року робочих місць в промисловості США стало менше на третину – з 18,9 млн до 12,2 млн.
Розумні машини з’являються не тільки на заводах і полях, а й у сфері обслуговування – в кафе, банках, магазинах, аеропортах. У життя людини входять 3D-принтери, які можуть споруджувати цілі будинки і автомобілі без водіїв. Уже зараз світові компанії «наймають» машини і звільняють людей. Китайська фірма Changying з виробництва мобільних телефонів звільнила понад 90% персоналу, залишивши тільки півсотні людей для нагляду за роботами.
Менеджери кажуть, що, крім економії на зарплатах, завод став випускати майже втричі більше телефонів, а браку стало вдвічі менше. Роботи виконуватимуть всі операції на новій фабриці компанії спортивного одягу Adidas в Німеччині, а компанія Foxconn в Тайвані замінила 1,2 млн працівників на 1 млн роботів для виробництва електроніки для Apple, Dell і Sony. Як підрахував Ед Ренсі, колишній виконавчий директор McDonald’s, компаніям дешевше купити робота за $35 тис., ніж наймати працівника, якому треба платити $15 за годину.
Нові професії
Думки експертів про роботизацію розділилися. Одні вважають, що роботи «захоплять» людство, інші впевнені, що машини полегшать життя людей, а в світі з’являться нові професії. «Коли автомобілі замінили вози, частина ковалів залишилася без роботи, зате з’явилися робочі місця у виробництві і продажу машин. Так само і з роботами», – каже Лавренюк.
За прогнозами Світового економічного форуму, вже через три роки в провідних країнах світу через роботизацію доведеться скоротити 7 млн ​​робочих місць, але при цьому з’являться 2 млн нових висококваліфікованих робочих місць. Як прогнозує Річард Едвард Болдуін, професор Міжнародного інституту в Женеві, першими замінять чорноробів: промислові роботи виконуватиму шаблонну роботу. Далі підуть працівники сфери обслуговування і клерки, а ось творчі професії, такі як письменники, художники, співаки, на його думку, будуть в ціні.
«Це реальність, яку ми просто повинні прийняти. І потрібно вирішити, що ми будемо з цим робити», – каже Болдуін. Він вважає, що вже зараз треба зайнятися перепідготовкою робітників.
Олександра Харченко
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас