Артем Тимошенко: безготівковий розрахунок і дирижаблі фінансового ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Артем Тимошенко: безготівковий розрахунок і дирижаблі фінансового ринку

Фінтех і Картки
833
В кінці 19 століття аналітики прогнозували, що небо стане найшвидшим шляхом пересування, а дирижаблі стануть флагманами міжнародних перевезень. Але проіснувавши всього кілька десятків років, величезні неповороткі гіганти пішли в небуття. Їх витіснили набагато більш швидкісні і дешеві літаки. Небо дійсно стало найшвидшим шляхом сполучення, і час розсудив, якій технології віддати перевагу. Сьогодні фінансовий ринок так само стоїть на роздоріжжі. Україна, згідно з програмою розвитку фінансового сектору до 2020 року, «взяла курс на безготівку», але поки державна програма й реальний фінансовий сектор так само далекі один від одного, як літак і дирижабль.
За 5 років частка безготівкових транзакцій в Україні зросла з 8 до 35%. Кількість операцій з використанням платіжних карток збільшилася майже на 28%, активних платіжних стало більше на 1,5 млн (третина з них з безконтактним модулем). Кількість торгових точок, де можна розплатитися карткою, зросла на 11%. Кількість банкоматів склала 33,8 тисячі.
Це кількісні показники зростання безготівкових платежів, але найважливіше, що стався і якісний стрибок.
Якщо ще 5 років тому банківські картки здебільшого служили винятково для зняття готівки, то сьогодні ситуація змінюється. Перелік операцій, які можна здійснити за допомогою карток, зріс в рази: оплата за комунальні, покупки через інтернет, грошові перекази. Хоча всього лише 35% власників карток використовують її для оплати товарів і послуг – ці цифри свідчать про прогрес.
Колосальну роль у збільшенні частки безготівкових розрахунків зіграли смартфони. Поки це лише мобільні додатки дозволяють оплачувати послуги і товари онлайн.
Для більшості споживачів використання NFC – чіпів у телефонах, які імітують роботи банківської картки, поки в новинку. Але вони з’явилися не так давно.
Вже зараз більшість сучасних (навіть бюджетних) смартфонів оснащені платіжними чіпами, крім того розробники вже розробили програми, які імітують роботи чіпів. І з кожним днем телефонів, які по суті заміняють платіжну картку, стає все більше.
За даними дослідження Маstercard, понад 70% респондентів лояльно налаштовані до новинок фінтеху. 37% стверджують, що користуються або планують користуватися фінансовими додатками для мобільних телефонів, 29% бачать майбутнє за інтернет-речами, 20% – за віртуальними фінансовими помічниками та ін.
NFC-технології, інтернет-консультанти, віртуальні банки – все це дозволить збільшити частку безготівкових розрахунків в рази.
Артем Тимошенко: безготівковий розрахунок і дирижаблі фінансового ринку
Не варто вважати українців настільки консервативними. Вже зараз Україна випереджає всі країни Європи у переказах з картки на картку. Кількість таких переказів досягла 86%, а за обсягами майже 5% від усіх операцій. Це означає, що технологія, впроваджена всього кілька років тому, стала настільки популярною і дала можливість скоротити рух готівки в рази. Ці цифри доводять, що українці приймають нововведення і не цураються технологій.
Можливо, щоб добитися запланованих до 2020 року 55% безготівкових розрахунків, варто задуматися, у що вкладати гроші: в розвиток мережі банкоматів чи у фінтех? Дійсно в Україні зараз недостатньо банкоматів і терміналів, особливо в регіонах. Але, можливо, розширення мережі банкоматів, введення «Простір» незабаром стане схожез будівництвом дирижаблів. Дорогим і нікому не потрібним.
За кілька років з’явилися десятки нових стартапів, здатних перевернути усталену систему. Можливо, варто задуматися про державну програму щодо впровадження та розвитку нових фінансових технологій (як це зробили в Китаї, США та Індії), щоб не відстати і не залишитися за бортом. Адже за програмою, в 2016 кількість операцій зі зняття готівки в банкоматах зросла на 10% порівняно з 2015, а значить, щось іде не за планом.
Артем Тимошенко, СЕО Maxpay
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас