Росія домінуватиме на енергетичному ринку Європи ще два десятиліття - Bloomberg — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія домінуватиме на енергетичному ринку Європи ще два десятиліття - Bloomberg

Енергетика
841
З другої половини року “Газпром” може зіткнутися з серйозною конкуренцією з боку американських і австралійських постачальників скрапленого газу.
ЄС хоче позбутися залежності від російського газу, але все одно купує у Росії 34% всього палива, яке споживає.
Після того, як в 2009 році Росія різко скоротила поставки газу західним сусідам посеред зими, Європа захотіла звільнитися від гострої необхідності споживати російські енергоносії. Але через майже десять років після того вона стала ще більш залежною. Про це пише Bloomberg, додаючи, що в минулому році російський державний монополіст “Газпром” поставив в ЄС 34% від усього газу, який спожив союз.
У компанії Royal Dutch Shell вважають, що до 2035 року Росія залишиться головним джерелом енергоносіїв для Європи. Лідери ЄС прагнуть диверсифікувати енергетичні поставки за рахунок скрапленого газу з США, де з минулого року почали стрімко нарощувати видобуток.
“Росія точно залишиться найбільшим європейським постачальником газу щонайменше протягом наступних двох десятиліть, навіть якщо почнуться поставки скрапленого газу звідкись ще”, – вважає головний економіст російського відділення BP Володимир Дребенцов. У “Газпромі” очікують, що експорт газу в Європу в 2017-му буде таким самим, як і в попередньому році. Однак, російський державний монополіст може зіткнутися з серйозною конкуренцією з боку постачальників скрапленого газу вже влітку. Оскільки ринкові ціни на газ через прив’язку до нафти сильно скоротилися. І вартість тисячі кубометрів, на якій наполягає Москва, вже не здається такою привабливою, кажуть в аналітичному центрі Energy Aspects Ltd.
Експерти вказують, що в середині року у Європи з’явиться більший вибір, у кого можна купити скраплений газ. Адже в США і Австралії почнуть працювати нові заводи, які будуть його виробляти. Тим часом, російський газ стане трохи дорожчим через зростання вартості бареля сирої нафти марки Brent до 52 доларів в кінці 2016 року.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас