Чому на нас не чекають в Європі: українцям дедалі частіше відмовляють у візах через те, що вони не повертаються з турів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому на нас не чекають в Європі: українцям дедалі частіше відмовляють у візах через те, що вони не повертаються з турів

Особисті фінанси
2131
Довгоочікуваного безвізового режиму Україні ще не дали, проте вже зараз в Мережі з’являються пропозиції почистити біографію в базі даних ЄС, щоб позбутися позначок «депортація». А експерти кажуть: Європа до нас стала ставитися ще суворіше. Навіть на польському кордоні тепер перевіряють українців з особливою пристрастю. Причина: занадто багато серед наших громадян тих, хто не повертається.
Скасовують депортацію за 400 злотих
У Мережі з’явилися оголошення з пропозиціями скасувати позначки «депортація» в країнах Євросоюзу. «Скасування депортації, повернення права в’їзду на територію ЄС», – пишуть в оголошеннях.
За 400 злотих (2700 грн) автори оголошень обіцяють викреслити людину з бази SIS (закрита шенгенська інформаційна система, куди вносять дані про громадян, яким заборонений в’їзд на територію ЄС. – Авт.).
«Все залежить від причини, з якої вам заборонили в’їжджати, і терміну прострочення візи. Якщо більше місяця, то відновитися майже нереально, якщо пару днів – без проблем, – запевнив автор одного з оголошень з Тернополя, куди ми зателефонували під виглядом клієнта. – Це при тому, якщо у вас немає ніяких боргів перед тією державою і інших порушень. Найпростіше з Польщею – у них скасування депортації роблять часто. Хоча є кілька країн, що навіть і намагатися не варто. Якщо все вийде, ми надішлемо вам копію листа з номером про скасування в’їзду, і можете їхати і знову оформляти візу».
При цьому якщо скасування не вийде, то гроші обіцяють повернути, а вся процедура триватиме максимум до двох місяців.
Втім, експерти попереджають: в такому випадку можна нарватися на шахраїв.
«Перевірити факт того, що тебе дійсно викреслили з бази, практично нереально – система все-таки не на українському рівні регулюється. Кожен зустрічний скасувати депортацію не може. Не прийдеш же в консульство і не запитаєш, чи можна тобі в’їжджати», – каже експерт з туризму, редактор спеціалізованого порталу turprofi.com.ua Валерія Овсяник.
Тієї ж думки дотримується і голова Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха: «Такі послуги ніякого відношення до бізнесу не мають – це шахрайство. Потрібно розуміти, що включення і виключення зі списків – це парафія консульств, а не окремо взятих фірм».
Прихильників України вже менше
Цікава деталь: чим частіше нам обіцяють швидкий безвіз, тим жорсткіше ставляться до українців у посольствах ЄС і на кордоні. Експерти констатують, що ставлення змінилося навіть у тих країн, які були спочатку лояльно налаштовані до України, наприклад Польща.
«Дві години проходив кордон у Вроцлавському аеропорту. Година пішла на чергу. А потім я чимось не сподобався жінці-прикордоннику – навіть трирічна віза і зворотний квиток не допомогли. Забрали документи і сказали чекати. Через годину документи повернули і пропустили», – пише один з користувачів в соцмережі.
На Польщу скаржаться й інші.
«Летів до Варшави. На паспортному контролі з восьми віконець працювали тільки два, причому громадяни ЄС, Канади і навіть Росії проходили без черги. А в українців знімали пальчики, вимагали підтвердження наявності грошей, бронювання готелю, зворотні квитки. Багатьох відводили в окрему кімнату і розпитували, для чого вони їдуть сюди. А після паспортного контролю всіх відправили в червоний коридор, валізи пропустили через сканер. Такого раніше не було», – обурюється киянин Артем Антоненко.
За словами заступника директора імміграційної юридичної компанії «Еліонорум» Олени Козак, була хвиля, коли з Польщі людей депортували з аеропортів навіть з відкритими візами або відмовляли в її відкритті без вагомих підстав, хоча до цього відмови були лише у тих, у кого були проблеми з документами.
За її словами, найбільш лояльною країною до нас залишається Литва – туристичну візу тут можуть видати на рік і більше, однак проблеми виникають через неграмотність самих громадян: «Люди часто подають документи на відкриття туристичної візи, хоча їдуть за кордон по бізнесу і при цьому хочуть піврічну візу – природно, що їм відмовляють».
Хоча і в дружній Прибалтиці був період, коли українців оглядали з особливим трепетом. «Що стосується проходження кордонів, то раніше, з початком воєнних дій в Україні, наприклад, в Латвії всіх, хто прилетіли українськими рейсами, відправляли в червоний коридор, де пропускали валізи через сканер. Європейців можна зрозуміти: вони не хочуть, щоб до них їхав кримінал», – зазначив комерційний директор Tez Tour Аркадій Маслов.
Про проблеми говорять і в інших туристичних фірмах. «Греція і Іспанія завжди давали мультивізи, сьогодні стали рідше», – запевняє директор турфірми «Поїхали з нами» Олег Кулик.
А в одеській візовій компанії «Глобал Віз» нам розповіли, що часто проблеми виникають з Італією. «Італія завжди була до нас сувора, і це не дивно, адже там дуже багато наших заробітчан, які їдуть туди всіма можливими і неможливими способами. Тому розраховувати на те, що вам дадуть мультивізу або довгу візу під подорож, не варто. Росіянам вони дають, але у них давні стосунки», – говорить менеджер Лілія Васько.
Складно отримати «шенген» українцям також в посольствах Німеччини, Швейцарії та скандинавських країн.
«Якого кольору двері»
У візових центрах підтверджують: зараз перевіряти документи стали ретельніше і суворіше.
«З частих причин відмови – непідтверджена мета поїздки, не підійшла довідка з місця роботи або банку, недостатній баланс коштів на рахунку або ж відсутність прив’язки до України – коли в посольстві розуміють: немає гарантії, що людина повернеться назад», – розповіли в компанії Get -Visa, яка займається оформленням віз.
За словами представників інших фірм, які допомагають оформляти візи, недостовірні довідки і липові банківські виписки вже не працюють.
«Представники консульств активно дзвонять у банки і фірми. Були випадки, коли не просто запитували, чи працює у них людина і на якій посаді, а й цікавилися, якого кольору вхідні двері на підприємстві, з якого боку вхід і на якому поверсі офіс», – розповів візовий експерт компанії «Виза-Быстро» .
Анастасія Кучкіна, Марія Разенкова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас