У березні девальвація не виключена — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У березні девальвація не виключена

Валюта
1767
В рамках щомісячного валютного огляду Finance.UA знову звернувся до експертів ринку щодо їхньої думки про курс валют. Цього разу вони описали свої прогнози щодо курсу на поточний місяць березень.
Думки розійшлися. Одні вважають, що курс може трохи зрости, причиною такого явища послужать блокади залізничних шляхів, через що можуть постраждати металургійні підприємства. Інші, що невелика девальвація можлива через придбання дивідендів. Однак, як зазначив Руслан Кравченко, начальник казначейства Укрсоцбанку, фундаментальних факторів для різкого зростання курсу в березні немає. “Якщо виникнуть ситуативні стрибки, я думаю, НБУ зможе згладити надмірні коливання”, – додав він.
Коментує Олена Коробкова, виконавчий директор НАБУ
Традиційно валютний курс гривні до долара для широких верств населення є індикатором стану всієї фінансової системи країни. Відносній стабільності і зміцненню гривні сприяли кілька факторів. Одним з них була сплата податків як за останні три місяці 2016 року, так і за січень 2017 року.
За 2 тижні (з 13 лютого по 24 лютого) чистий відтік коштів з банківської системи до бюджету склав понад 16 млрд грн. В результаті чого обсяг широкої гривневої ліквідності банківської системи знизився вперше в цьому році нижче позначки 100 млрд грн. Для сплати податків компанії продають валюту, що збільшує обсяг пропозиції на ринку і призводить до зниження котирувань.
Також на тлі зростання цін на продукцію чорних металів металургійні компанії почали заводити валютну виручку, яку притримували в листопаді, коли курс почав зростати з 25,50 грн/долар. А от якраз в лютому компанії почали заводити виручку і її продавати як для фінансування витрат, так і для сплати податків.
На зниження курсу долара вплинув і дозвіл НБУ з 09.02.2017 року банкам купувати в день не 0,1% від регулятивного капіталу, а 0,5% призвело до зближення курсів на готівковому небанківському і міжбанківському ринках. І, як наслідок, відбулося зміцнення гривні на позабанківському готівковому ринку.
Наш базовий прогноз припускає коливання валютного курсу гривні до долара США в коридорі 26,70-27,50 грн за долар.
На початку місяця курс підскочить вгору – це зазвичай відбувається на початку місяця в результаті купівлі дивідендів і закриття банками короткої валютної позиції після формування резервів за активними операціями. Потім гривня буде зміцнюватися.
У разі виділення траншу МВФ можна очікувати, що це сприятливо позначиться на стані валютного ринку в найближчі кілька місяців. Можливо, що Україна вже у другій половині березня отримає наступний транш в обсязі $1 млрд, а також макрофінансову допомогу від ЄС у розмірі 0,65 млрд доларів, що стане хорошою новиною для гривні.
Позитивно позначиться і зростання ціни на міжнародних товарних ринках на промислові метали. Приміром, з початку року ціни на залізну руду зросли на 16%, що покращує стан поточного рахунку платіжного балансу і сприяє зростанню обсягу пропозиції валюти на ринку.
Крім цього з настанням весни аграрії для фінансування посівної в цьому році почнуть продавати валюту. Це все позитивні фактори, які працюють на зміцнення гривні. Однак не можна не зважати на негативні моменти, які прямо чи опосередковано можуть вплинути на валютний ринок.
Наприклад, цьому сприяє зростання витрат бюджету. Вже 28 лютого курс хріс з 27,05 до 27,20 грн/долар після того як позавчора Держказначейство відшкодувало 85 млрд грн ПДВ.
Крім цього, на курс може вплинути і блокада торгівлі з ОРДЛО. Але варто зауважити, що негативний ефект на ринок матиме відкладений характер – від 1 до 3 місяців. Чому так? Бо зараз на ринку продається раніше отримана виручка. А блокада, найімовірніше, знизить обсяг експортної виручки до 10%, що негативно вплине на курс.
Коментує, Юрій Крохмаль, провідний експерт сектору продажу казначейських продуктів АТ «ОТП Банк»
До кінця лютого гривня зміцнилася на тлі позитивної ситуації на сировинних ринках і спаду активності з боку імпортерів. У березні традиційно очікується активна робота аграрних компаній, що дає підставу розраховувати на достатню пропозицію валюти на ринку.
Але з іншого боку, поки не зрозуміло, як вирішиться ситуація з блокадою залізничних колій, і як сильно від цього постраждають металургійні підприємства і енергетика, які залежать від поставок вугілля зі сходу.
Можливо, частину вугілля в цьому році буде імпортовано. Крім того, не виключено, що НБУ дозволить репатріацію дивідендів за 2016 рік. Ці фактори можуть чинити істотний тиск на курс, але виходячи з інфляційних цілей НБУ на цей рік, навряд чи він вийде за рамки коридору 26,80-27,80.
Коментує Олег Курінний, директор казначейства Банку Кредит Дніпро
Зниження курсу долара до кінця лютого обґрунтоване традиційними сезонними факторами – до 20 числа великі компанії мали сплачувати податки на прибуток, для чого їм були необхідні додаткові обсяги гривні. Ближче до кінця місяця у українського бізнесу розпочався традиційний бюджетний період погашення щомісячних податків і виплат заробітних плат співробітникам. Як правило, в ці періоди пропозиція долара на безготівковому ринку зростає. Варто зазначити, що найбільші обсяги валюти зараз надходять на ринок від експортерів-агровиробників.
Це пояснюється двома факторами: закінченням 120-денних термінів повернення валютної виручки в країну (відвантаження товару у сільгоспвиробників закінчилися в кінці осені), а також необхідністю починати підготовку до посівної кампанії. Все це мало позитивний вплив на позиції нацвалюти і привело до невеликого зниження долара. Так, на міжбанку деякий час курс тримався нижче психологічної позначки в 27,00 грн за дол США.
В березні для гривні зберігається ризик девальвації. Це пов’язано з непевною ситуацією блокади в зоні АТО. У разі затягування і згортання через брак енергоресурсів підприємств металургії – другої за часткою експорту галузі в країні – пропорційно скоротяться надходження валюти на наші ринки.
Також варто враховувати, що весна-літо – найбільш активний з точки зору бізнесу сезон для металургів. Альтернативні рішення і можлива закупівля енергоресурсів за кордоном при зниженні пропозиції може підняти попит. Все це в результаті позначиться на курсі гривні. В іншому причин для кардинальних валютних стрибків немає.
Серед позитивних факторів можливе закінчення опалювального сезону за умови теплої погоди, що знизить попит і активна діяльність агровиробників, що утримує достатню пропозицію.
За умов «м’якого» виходу з ситуації з блокадою, думаю, безготівковий курс так і зможе зберегтися на рівні 27,10-27,35 грн за долар США. В іншому випадку, динаміка буде залежати від політичних рішень і економічних процесів, що відбуватимуться після цього.
Підготувала Юлія Кузнєцова
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас