Лікарі створили заміну кровоносних судин людини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лікарі створили заміну кровоносних судин людини

Світ
878
Біологи відзначають, що за допомогою нового методу можна створювати і імплантувати навіть найменші судини, що є проблемою для сучасної хірургії.
Дослідники з Новосибірського Державного університету навчилися виготовляти кровоносні судини на основі синтетичного каркасу, наповненого живими людськими клітинами. Як розповідають вчені, організм не відторгає такі трансплантати. Ця розробка допоможе людям із захворюванням судин, а також знизить післяопераційні ризики.
Новий метод створення тканинно-інженерних конструкцій можна ефективно застосовувати для отримання трансплантатів судин з властивостями, максимально наближеними до фізіологічних, передають вчені. Тканинно-інженерні конструкції, створені на основі мембран з полікапролактону і хітозану, знизять ризики запалення, тромбозу і інших негативних процесів.
Хітозан, основа трансплантатів, має необхідні властивості, такі як відсутність імуногенності, біосумісність, біорозкладання і антимікробна активність. Але отримані на його основі матеріали не мають достатньої механічної міцності. Тому хітозан змішують з полікапролактоном, який компенсує цей недолік.
Крім того, вчені створили модель заселення такого каркасу ендотеліальними і гладком’язовими клітинами людини. Поєднання вибраних клітин і матеріалів дозволяє збільшити міцність, довговічність і фізіологічність трансплантата.
Під час експериментів біологи показали, що людські клітини після заселення на такі штучні мембрани зберігають свої функціональні властивості, і встановили оптимальне співвідношення всіх компонентів. Вчені вважають, що заселяти трансплантат людини можна буде клітинами самого пацієнта, що допоможе уникнути відторгнення і імунної реакції.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас