Бізнес-імперія Фірташа: титан, добрива, газопостачання, телебачення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес-імперія Фірташа: титан, добрива, газопостачання, телебачення

Фондовий ринок
1634
Поки Дмитро Фірташ в Австрії бореться проти екстрадиції в США, його підприємства в Україні працюють. Основа діяльності компанії Group DF – азотний, титановий, газовий бізнес і ЗМІ.
Український бізнесмен Дмитро Фірташ вже майже три роки перебуває в столиці Австрії, де триває судовий процес про його екстрадицію в США. У вівторок, 21 лютого, Вищий земельний суд Відня скасував рішення суду першої інстанції про заборону на екстрадицію. Широкій громадськості Фірташ став відомий завдяки компанії “Росукренерго”, в якій йому належало 45%. Половиною володів російський концерн “Газпром”. “Росукренерго” займалася посередництвом при поставках газу в Україну і в ЄС.
У 2014 році власники прийняли рішення про ліквідацію компанії. Нинішній бізнес Фірташа об’єднаний в Group DF. Як вказується на сайті компанії, вона працює в азотному, титановому і газовому бізнесі, а також в сфері мас-медіа і сільському господарстві. Станом на 22 лютого 2017 року видання “Forbes Україна” оцінювало статки Фірташа в 251 мільйон доларів.
Хімпром
Азотним бізнесом займається холдинг OSTCHEM, що входить в Group DF, який випускає добрива, зокрема, аміачну селітру, карбамід, аміак, а також продукти органічного синтезу і органічні кислоти. OSTCHEM включає компанії Черкаський “Азот”, “Рівнеазот”, Сєвєродонецьке об’єднання “Азот”. Завод “Концерн Стирол” знаходиться в непідконтрольній уряду Горлівці і зараз не працює. Крім того, в холдинг входить естонська компанія Nitrofert. Холдинг OSTCHEM, як сказано на сайті Group DF, займає третє місце в світі за обсягом виробництва нітратів, четверте – аміаку і 12-е – карбаміду.
Титан в Криму
Найвідоміший актив в титановому бізнесі Фірташа – “Кримський титан”, що знаходиться в Армянську. Після анексії Криму два великих підприємства, що розташовані на півострові і належать Фірташу, – “Кримський титан” і “Кримсода” – були перереєстровані відповідно до російського законодавства.
Так, завод в Армянську був переданий російській “дочці” Group DF “Титанові інвестиції”. При цьому в 2015 році “Кримський титан” був перереєстрований на Україні як “Юкрейніан кемікал Продактс”. Зараз і “Кримський титан”, і “Кримсода” продовжують функціонувати і, згідно з повідомленнями місцевих ЗМІ, в 2016 році платили податки в російський бюджет.
Крім того, в Group DF входить Мотронівський і Міжрічинський гірничо-збагачувальні комбінати, а також “Валки-Ільменіт”. Вони займаються видобутком і збагаченням титановмістних руд. Group DF володіє також 49% Запорізького титано-магнієвого комбінату.
Телеканал “Інтер”
Основний медійний актив Дмитра Фірташа – телеканал “Інтер”, частками в якому також володіють Сергій Льовочкін, Валерій Хорошковський та Світлана Плужникова. На сайті Group DF повідомляється, що в Inter Media Group також входять телеканали “К1”, “К2”, “НТН”, “Мега”, “Enter-Фільм”, “Zoom” і “Піксель”.
Газ і агропром
Group DF володіє газорозподільними компаніями (так званими облгазами). В українських ЗМІ в останні роки не раз публікувалися дані про те, що Фірташ контролює близько 70% газорозподільних компаній країни.
Що стосується сільського господарства, то тут Group DF належить тепличний комплекс “Синьків Агро” в селі Синьків Тернопільської області, де народився Дмитро Фірташ. У цих теплицях вирощують помідори і перець.
Колишні активи
Український підприємець був власником банку “Надра”, який зараз знаходиться в процесі ліквідації. Крім того, Group DF володіла половиною бізнес-центру “Парус” в Києві, але восени 2016 року Фірташ заявив, що продав свою частку в ньому.
Юрій Шейко
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас