Андрій Зінченко: приховані смисли або семіотика грошових знаків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Зінченко: приховані смисли або семіотика грошових знаків

Казна та Політика
7022
Символи і знаки — це універсальна мова, яка супроводжує людство протягом усієї його історії. Завдяки їм у бій ідуть армії, розвиваються релігії, формуються рухи, громади і держави, виробляються і продаються товари.
Значення одних більш очевидне, інших – менше, але кожен сформований знак або символ своїм виглядом несе у світ ідеї і філософію, що його створили, навіть якщо реципієнти про це не замислюються. В доінформаційну епоху саме гроші стали їх найбільш масовим матеріальним розповсюджувачем.
Найяскравішим прикладом використання символів на грошах є федеральний резервний білет в 1 долар США, зокрема зображення на його реверсі.
Так виглядає затверджений президентом Рузвельтом 1935 році дизайн, який дійшов до нашого часу з мінімальними змінами. Ці зміни при затвердженні вніс сам президент: поміняти місцями піраміду і орла, а також додати текст «велика печатка США» під ними.
Андрій Зінченко: приховані смисли або семіотика грошових знаків
В результаті зовнішній вигляд став таким, яким відомий сьогодні.
Відразу привертає увагу незавершена піраміда з довершенням у вигляді ока, білоголовий орлан з оливками і стрілами, а уважний спостерігач може задатися питанням призначення текстівки і кількістю дрібних деталей.
Серед версій дизайну реверсу не останнє місце займає близькоконспірологічна. Однак є й офіційне пояснення: обидва зображення з боків реверсу є сторонами великої печатки США –офіційного елемента підтвердження достовірності урядових документів з 1782 року, а більшість деталей дизайну мають явні історичні корені. Так, орел символізує миролюбну готовність (дивись в сторону оливкової гілки) до бойових дій (стріли) у разі необхідності, а піраміда символізує штати (кількістю сходів), які спочатку сформували США і дату 1776 рік римськими цифрами біля основи (і піраміди і США). Тому глибинні смисли цих символів треба шукати в історико-політичному контексті і персоналії періоду набуття незалежності США.
1 долар лише нескінченно розширює охоплення цією символікою учасників процесу готівкового грошового обігу, а популярна традиція передбачає наявність такої банкноти в гаманці як нерозмінної.
Андрій Зінченко: приховані смисли або семіотика грошових знаків
Цікавий факт. Одним з авторів варіантів дизайну великої печатки, яка представлена на 1 доларі США, є Бенджамін Франклін, який зображений на банкноті в 100 доларів США, але всупереч розхожій думці, що на доларових купюрах зображені глави держави, президентом США він ніколи не був, але в числі групи отців-засновників зіграв фундаментальну роль у становленні державності країни. Також Франклін був масоном, у зв’язку з чим деякі дослідники і вбачають близькоконспірологічні версії серед пояснень значень деяких символів 1 долара.
В енциклопедії Американського фольклору під редакцією К. Фі і Д. Вебба 2016 року (і не тільки) можна прочитати легенду про привида, іменованого диявольським котом або котом-демоном, які мешкають або іноді відвідують урядові будівлі Вашнигтона О.К. В мережі internet узагальнення можна зустріти, наприклад, за посиланням.
Легенда має історичні корені, що йдуть на початку 19-го століття, коли для природної боротьби з щурами в тунелі, що з’єднують урядові будівлі, були випущені коти.
За легендою один залишився там назавжди, і відтоді привид іноді нібито з’являється перед виборами презенту США або трагедіями у Вашингтоні О.К. Також зустрічаються навіть корупційні версії підстав легенди.
Цікавий факт. Скорочення англійської назви фольклорного кота демона – D.C. (Demon Cat), при цьому офіційна назва столиці США для відмінності від однойменного штату завжди доповнюється уточненням, що це саме Вашингтон округу Колумбія або Washington D.C. Легенда народилася в один історичний період з оформленням самого округу.
У будь-якому випадку легендарний демонічний кіт з якихось причин є невід’ємною частиною історії країни, де символам відводиться далеко не останнє значення. Фольклорний демонічний кіт Білого Дому нарівні з історичними особистостями з невідомих причин удостоївся свого маленького місця на американських грошах і в назві місцевої спортивної команди. Автор, вивчаючи один з білетів, що є офіційним платіжним засобом у США – 20 доларів зразка 1993 року, звернув увагу на легендарну тварину, яка гуляє по даху з хвостом, як кажуть, «трубою». Можливо, такий знайдеться і у Вас.
Андрій Зінченко: приховані смисли або семіотика грошових знаків
Цікавий факт. Нема ніяких офіційних пояснень, чому в 1928 році на банкноті в 20 доларів замість 22-го і 24-го президента Клівленда був зображений саме 7-й президент США – Джексон, який був противником паперових грошей і Банку США.
У цьому контексті варто констатувати той факт, що символи на грошах не обійшли стороною і Україну. Абсолютно кожен, хто хоч раз тримав у руках банкноту номіналом 500 гривень зразка 2006 року з зображенням на аверсі Григорія Сковороди, міг побачити на реверсі зображення ока в трикутнику з колом.
Андрій Зінченко: приховані смисли або семіотика грошових знаків
Існують різні погляди на природу цього знака, проте в даному конкретному випадку він, мабуть, має прямий стосунок до історичної особистості на аверсі. НБУ в офіційному описі банкноти повідомляє, що «зліва від будівлі розміщено графічне зображення авторського малюнку Г. Сковороди до його творів («Піфагорів трикутник», в який Г. Сковорода вкладав глибокий символіко-філософський зміст)». Інших деталей малюнка, як і згадки ока, не позначено, але про це нижче.
Андрій Зінченко: приховані смисли або семіотика грошових знаків
Вивчення можливих джерел приводить до видання «Григорій Сковорода. Повне зібрання творів: У 2-х т. — К., 1973. — Т. 2. — С. 135-171.», Глава 4-а «ТРИВАЄ СУД НАД ЗМІЕМ» книги «ДІАЛОГ. ІМ’Я ЙОМУПОТОП ЗМІИН». На стор. 153 можна побачити знайомий, хоча і дещо відмінний художньо, малюнок, який насправді, схоже, є складною символьною комбінацією з прихованими смислами всередині неї самої. Цитата говорить: «Аще кто с Пифагором раскусил фігурный тріугол, образующій истину, той видит, яко в нем 3, 2 и 1 есть тожде».
Для охочих розібратися в питанні особисто видання можна побачити за посиланням. При цьому буквально центр малюнка є не зовсім звичайним оком. У схожих випадках око часто прикрите повікою зверху, а в нашому – це скоріше циркумпункт в очниці.
Цікавий факт. Полядає в тому, що текст опису банкноти в 500 гривень зразка 2006 року на сайті НБУ не містить згадок про око, але знаходиться пошуком з головної сторінки порталу НБУ bank.gov.ua за ключовим словом «око». Банкнота 500 гривень зразка 2015 року такого малюнка вже не містить.
Трикутний символ зустрічається не тільки на 500 гривнях. На монеті номіналом в 1 гривню можна побачити незвичайну комбінацію флористики з геометрично правильними структурами.
Офіційно в описі монети НБУ повідомляє, що це стилізоване зображення гілок. Проте, що саме на цих гілках висить, жодних даних немає.
Між тим зображення сильно нагадує геометричну головоломку «Скільки трикутників?» і не тільки її. Читач може спробувати провести підрахунок. Автором дизайну за даними Нацбанку є художник Василь Лопата.
Андрій Зінченко: приховані смисли або семіотика грошових знаків
Цікавий факт. Монета зразка 1992 року у нумізматів може коштувати в тисячі разів більше від номіналу.
Між тим тема котів на грошах торкнулася не тільки американського долара. Цікавим прикладом є сучасна грошова одиниця Китайської Народної Республіки – юань або юань Женьміньбі. Це банкнота в 100 юанів. Фоном Мао Цзедуна Народний банк Китаю зобразив орнамент, що дуже нагадує двох котів, які поклоняються третьому.
Андрій Зінченко: приховані смисли або семіотика грошових знаків
Офіційно пояснення дизайну немає, але є думка, що це не коти, а Таоте – зображення чудовиська, яке зустрічається на бронзових виробах династій Шан, Чжоу.
Цікавий факт. Полягає в тому, що оригінальний Таоте виглядає так і чому саме історичний орнамент не застосовано на банкноті при такому тлумаченні – не зовсім зрозуміло – адже технічних складнощів для цього немає ніяких. Тож схожий орнамент на котів або Таоте, кожен може зробити висновок сам.
Андрій Зінченко: приховані смисли або семіотика грошових знаків
А нижче 50 сейшельських рупій, які є цікавим боністичним фактом самі по собі. Ніяких особливих символів банкнота при побіжному огляді не містить, однак вона знайома існуючою думкою, що дизайн містить сублімінальный символ.
Андрій Зінченко: приховані смисли або семіотика грошових знаків
Бачать його в цьому ракурсі. Є думка, що це навмисний жарт художника.
Андрій Зінченко: приховані смисли або семіотика грошових знаків
Невидимі неозброєному оку символи присутні на купюрі в 5000 російських рублів. Збільшивши зображення, можна звернути увагу на ведмедя, осетра, тигра, трикутник, астеріск, ялину і навіть щось, що нагадує краплю. У цьому випадку очевидно мова йде про застосування технології мікродруку для захисту від підробок, оскільки поряд добре читається абревіатура центробанку. Ця технологія використовується практично усіма країнами і полягає в тому, що загальнодоступними технічними засобами повторити мікрозображення якісно майже неможливо.
Цікавий факт. Даний білет в сучасному обігу має максимальний номінал, а при введенні в 2006 році мав купівельну спроможність в еквіваленті більше купюри максимального номіналу валюти США – ста доларів.
Андрій Зінченко: приховані смисли або семіотика грошових знаків
Але повернемося до гривні. В інтернеті часто можна зустріти неоднозначне тлумачення знака на реверсі металевих монет. Однак, як і у випадку з 500 гривнями, він має цілком обґрунтоване пояснення. Це символ Банкнотно-монетного двору України. Двір був створений в 1998 році, а з 2001 року його символ використовується на всіх монетах.
Андрій Зінченко: приховані смисли або семіотика грошових знаків
Цікавий факт. Дивно, що детальної інформації про двір на сайті НБУ немає, як немає і самого сайту двору. Тому оцінити походження та значення символу без додаткових роз’яснень НБУ, мабуть, не вдасться, а в наступному році цій особливо режимній установі виповниться 20 років. Хороший привід показати несекретну інформацію громадськості.
У 2017 році очікується введення в обіг купюри номіналом в одну тисячу гривень. Дизайн тримається в секреті, хоча існують версії, що історична особистість на банкноті буде пов’язана з авіацією.
У будь-якому випадку, як показує вивчення світового досвіду, дизайну банкнот варто приділяти найпильнішу увагу, і художнє рішення банкноти в 1000 грн, що так суворо охороняється, сподіваємося, буде не менш цікавим предметом для вивчення.
Андрій Зінченко, доктор філософії в галузі економіки, доцент кафедри фінансів Національного університету суднобудування
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас