Гонтарєва про торгову блокаду: Ми маємо сценарій на "чорний день" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонтарєва про торгову блокаду: Ми маємо сценарій на "чорний день"

Казна та Політика
1721
Продовження блокади торгівлі України з зоною АТО призведе до скорочення валютних надходжень в країну.
Про це в інтерв’ю Reuters заявила глава НБУ Валерія Гонтарєва.
“Негативні наслідки для нашого платіжного балансу можуть бути на рівні 2 мільярдів дол. З одного боку, можемо побачити зменшення надходжень валютної виручки від металургів, а з іншого боку – попит на валюту, яка потрібна для купівлі вугілля”, – сказала Гонтарєва.
Вже майже місяць триває блокада залізниці, яка об’єднує Донбас з рештою України, і тим самим перешкоджає поставкам вугілля, необхідного для роботи електростанцій та підприємств металургії, продукція якої є найбільшою статтею українського експорту.
Через блокаду найбільший у країні виробник сталі холдинг “Метінвест” повідомив на цьому тижні про зупинку одного зі своїх заводів – Єнакіївського металургійного і декількох вугільних шахт.
За розрахунками НБУ, у 2016 році експорт продукції металургії за кордон склав 8 млрд дол., або четверту частину сукупного експорту.
“Якщо зупиняється металургія, це означає, що потрібно вдаватися до антикризових заходів”, – сказала Гонтарєва.
Вона додала, що з ключовим кредитором країни – Міжнародним валютним фондом – минулого тижня обговорювала кроки на випадок значного загострення збройного конфлікту на Донбасі.
“У нашому базовому сценарії макропрогнозу ці події не закладені. Але маємо сценарій і на чорний день. Ми розуміємо, як реагувати в плані платіжного балансу та банківського регулювання”, – сказала Гонтарєва, не розкриваючи подробиць.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас