Коли немає грошей: Що заважає залучити інвестиції в Україну? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли немає грошей: Що заважає залучити інвестиції в Україну?

Казна та Політика
576
Для забезпечення швидкого економічного зростання 6-7% за рік необхідно забезпечити умови для щорічного надходження на 15-20 млрд доларів іноземних інвестицій в економіку країни.
При цьому близько 87% працюючих в Україні і потенційних інвесторів вважають, що високий рівень корупції в країні є ключовим бар’єром для ведення бізнесу в нашій країні.
Президент Американської Торгової Палати в Україні Андрій Гундер розповів порталу Finance.UA, що потрібно зробити (крім викорінення корупції — ред.) для залучення інвестицій в країну.
Є інтерес, але нема розуміння
На думку Андрія Гундера, важливим фактором забезпечення розвитку економіки країни та формування її позитивного іміджу на міжнародній арені є інвестиційна привабливість держави.
При цьому, кажучи про перспективи, насамперед варто враховувати наявність поступових позитивних зрушень в економіці, які відбуваються і повинні відбуватися в Україні для залучення інвесторів.
«Безперервність проведення системних, структурних реформ в усіх сферах економіки і згодом отримання відчутних результатів зможе забезпечити надходження прямих іноземних інвестицій, – упевнений Гундер. – За нашими даними, у штаб-квартирах міжнародних компаній зараз активно цікавляться ситуацією в Україні. У 2017 році очікуємо зростання іноземних інвестицій в сільське господарство».
З великих інвестиційних проектів експерт виділяє інвестиції 180 млн доларів компанії Bunge в будівництво виробничо-перевантажувального комплексу, який включає завод з виробництва рослинної олії, термінал з перевалки олії і розширені потужності зернового терміналу.
Компанія Cargill інвестує 100 млн дол. у будівництво перевалочного терміналу в порту «Южний». Потужність першої черги – перевалка 5 млн тонн на рік експортних зернових вантажів, а також комплекс для зберігання на 290 тис. тонн.
Однак іноземний бізнес не має чіткого розуміння процесів, що відбуваються в Україні, що є стримуючим чинником для приходу в країну.
Чого бракує?
Що ж стосується власне реформ, то Україні багато над чим потрібно працювати. Одними з найбільших проблем є недосконала судова система і недовіра інвесторів і бізнесу до цієї системи. Водночас ми розуміємо, що нові інвестори просто не захочуть вкладати гроші в країну, де вони не зможуть належним чином захистити свої права в суді.
«Окремо варто відзначити важливість захисту прав кредиторів, вона повинна займати важливе місце серед пріоритетів реформ. Необхідність продовження політики валютної лібералізації також є критичною для прискорення припливу іноземних інвесторів. Це дозволить заробити, одночасно приносячи користь нашій економіці, і сприятиме поліпшенню умов для комфортної роботи іноземних компаній в Україні», – зазначає Президент Американської Торгової Палати в Україні.
З його слів, для залучення великих міжнародних компаній в нашу економіку потрібно забезпечити прозорість приватизації, яка передбачає:
  • Прозорість активів.
  • Прозорість процесу приватизації.
  • Прозорість покупців.
Також інвесторів цікавлять питання безпеки ведення бізнесу, стабільне економічне зростання в країні і можливість безперешкодного виведення інвестицій і капіталу з України.
Про основну заваду
З урахуванням всього вищесказаного, високий рівень корупції в країні залишається ключовим бар’єром для ведення бізнесу в нашій країні.
Іноземні компанії-члени Американської Торгової Палати в Україні так відзначають вплив корупції на ведення бізнесу в нашій країні:
  • 97% компаній вважають корупцію поширеним явищем в Україні;
  • 87% компаній вважають боротьбу з корупцією пріоритетом номер один для поліпшення бізнес-клімату в країні;
  • 81% компаній стикаються з корупцією, займаючись бізнесом в Україні;
  • 47% компаній вважають, що рівень корупції знизився в порівнянні з минулим роком, в той час як 53% компаній дотримуються протилежної думки.
Як і раніше, іноземний бізнес в Україні, стикаючись з корупцією, як і раніше, не може розраховувати на підтримку влади:
  • 90% компаній не знають випадків покарання корупціонерів за рішенням суду;
  • 82% компаній, стикаючись із проявами корупції, не змогли навести приклади успішної співпраці з правоохоронними органами.
Найбільше цікавить
Що стосується цікавих галузей для інвестицій, то варто відзначити інтерес з боку іноземних компаній до сільського господарства. Населення планети з кожним роком збільшується, а потенціал зростання врожаїв і придатної для ведення сільського господарства землі скорочується.
Ці фактори і збільшують рентабельність аграрного бізнесу.
Безумовно, інвесторів в Україні дуже цікавить сфера IT, яка зараз активно розвивається, а також інфраструктурні проекти.
Поки більше обходять
Торік в Україну надійшло 3,1 млрд доларів прямих іноземних інвестицій. Це у 2,4 рази менше, ніж у Польщі, в 4,2 рази менше, ніж у Туреччині, в 14,2 рази менше, ніж у Франції, і в 22 рази менше, ніж у Великобританії.
Інвестиції приходять в ті країни, де низький рівень ризиків і висока норма прибутку на вкладений капітал. В Україні ситуація рівно навпаки: високі ризики інвестування і непевна ситуація з можливістю отримувати стабільні доходи.
Більше того, трапляється, що заробивши прибуток в Україні, іноземні інвестори стикаються з проблемою його репатріації, що дуже серйозно підриває довіру міжнародного бізнесу до нашої країни.
Міжнародні рейтинги України знаходяться на низькому рівні, відбиваючи складну політичну і економічну ситуацію і високі ризики ведення бізнесу.
Одна з головних причин, чому іноземні компанії відмовляються інвестувати в нашу країну – низький рівень економічної привабливості.
У світовому рейтингу інвестиційної привабливості International Business Compass Україна займає 89 місце, в рейтингу Світового банку за легкістю ведення бізнесу – 83 місце, згідно з рейтингом глобальної конкурентоспроможності Всесвітнього економічного форуму Global Competitiveness Report наша країна на 79 місці.
Зазначимо, що у світовому рейтингу сприйняття корупції CPI Україна на 130 місці з 168 країн.
Інвестиції в країни з низькими рейтингами ділового клімату вважаються дуже ризикованими, тому інвестори воліють обходити такі країни стороною.
Беручи до уваги складність ведення бізнесу в Україні, можна, на жаль, поки зробити висновок, що до масового приходу іноземних інвесторів в економіку наша влада все ще не готова.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас