Безготівці дорога: яка ситуація на ринку платіжних карток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безготівці дорога: яка ситуація на ринку платіжних карток

Фінтех і Картки
926
Ринок безготівкових платежів набирає обертів. Національний банк упевнений, що частка безготівки продовжить позитивну динаміку в неозорому майбутньому. А на думку Українського процесингового центру (UPC), в країні з кожним днем ​​кількість пластикових карток буде зменшуватися, але при цьому буде зростати кількість транзакцій.
Національний банк порівняв рівень безготівкових платежів в 2011 році і в 2016 році. Вийшло, що в 2011 році частка безготівкових платежів з використанням карток в країні становила 8%, а ось за підсумками 2016 – вона перевищила 35%. Посилаючись на інформацію і дані щодо карток банків – клієнтів Українського процесингового центру, можна заявити, що в 2016 році збереглася тенденція скорочення банкоматів і платіжних карток. У той час як кількість угод, оплати в інтернеті, переказів з картки на картку тощо зросла.
Оплата карткою
За даними регулятора, в минулому році загальна кількість операцій з використанням платіжних карток, емітованих українськими банками, зросла майже на 28%, в кількісному вимірі вийшло близько 2513 млн штук.
Що ж стосується частки обсягів операцій, то вони збільшилися на 30,6% і склали близько 1610 млрд грн. Тенденція до збільшення частки розрахунків платіжною карткою від загальної кількості фінансових операцій збереглася в минулому році і склала 56% від загальної кількості фінансових операцій, що на 3% більше, ніж в 2015 році, відзначає UPC. Кількість фінансових трансакцій на одну активну картку досягла 5,5 за місяць, збільшившись на 12% за минулий рік.
Безготівка зростає і дивує
Безготівкові розрахунки в 2016 році показали активне зростання, в порівнянні з попередніми роками. Так, частка безготівкових платежів з використанням платіжних карток збільшилася за обсягом операцій на 4,3% і склала 571,3 млрд грн. Це 35,5% від загального обсягу операцій за платіжними картками.
За даними UPC, практично вдвічі зросла кількість POS-терміналів, які приймають безконтактні платежі. Середня сума покупки зафіксована на рівні 148 грн.
Використання безконтактних карт найчастіше можна зафіксувати при розрахунку в ресторанах швидкого харчування, супермаркетах, заправках, магазинах косметики, як оплату за проїзд в метро.
Відзначається також, що трендом 2016 року стали грошові перекази з картки на картку в режимі онлайн, кількість таких переказів досягла рівня 86%.
UPC повідомляє, що частка переказів від загальної кількості фінансових транзакцій за платіжними картками в минулому році склала 2%, а за обсягами майже 5%.
«Ми віримо, що в частині розвитку ринку платіжних карток Україна йде в тренді країн Центральної та Східної Європи з невеликим відставанням. А це означає, що активність по картках буде і далі зростати двозначними темпами, переважно за рахунок купівлі. Частка безконтактних оплат серед купівлі за рік-два досягне 20-30% від загальної кількості операцій. Єдине специфічне явище нашого ринку – це онлайн перекази з картки на картку. Така послуга майже не існує в країнах Європи, де цю роль традиційно виконують міжбанківські перекази з рахунку на рахунок. Мережа банкоматів буде продовжувати скорочення невеликим темпом (близько 5% на рік), кількість операцій зняття готівки так само зупинить зростання. Така тенденція характерна не тільки для України, але і для всієї Європи”, – зазначає Антон Романчук, Голова правління UPC.
Підрахуємо картки
Всього, станом на 1 січня 2017 року, в порівнянні з 2016 роком, активних платіжних карт в країні налічувалося близько 1,55 млн штук, в результаті їх рівень становив 32,4 млн шт.; зростання безконтактних карток не таке стрімке, і все ж таки: 0,54 млн шт., що в кінцевому підсумку склало 1,99 млн штук; в шість разів збільшилася кількість карток з функцією електронних грошей, показник становитиме 54 тисячі штук.
Інфраструктура вперед
Нацбанк заявив, що без уваги і зростання в 2016 році не залишилося розширення платіжної інфраструктури. Кількість підприємств торгівлі і сфери послуг, які надають можливість своїм клієнтам здійснювати безготівкові розрахунки, зросла більш ніж на 11% і становить 145 938 одиниць.
Однак думки НБУ і UPC трохи розійшлися, конкретно це стосується зростання інфраструктури використання платіжних інструментів. НБУ відзначає, що кількість банкоматів протягом 2016 року збільшувалася, і в підсумку рівень досяг позначки 33,8 тис, водночас кількість банкоматів банків-клієнтів UPC зменшилася на 5%. У минулому році на 40% зросла кількість звернень користувачів банкоматів до фінустанов, які встановлювали банкомати. А ось кількість депозитних (cash-in) операцій у банкоматах знизилася на 15%. Кількість операцій зняття готівки збільшилася на 10%.
«Серед банків за кількістю емітованих платіжних карток і ступенем розгалуженості інфраструктури їх обслуговування станом на 1 січня 2017 лідерами були ПАТ КБ “ПРИВАТБАНК”, АТ “Ощадбанк” і АТ “Райффайзен Банк Аваль” відповідно. За кількістю платіжних карток і встановлених пристроїв для їх обслуговування в регіональному розрізі найбільш високі показники демонструють Київ, Дніпропетровська і Харківська області”, – відзначають в НБУ.
Нагадаємо, що з метою розвитку Комплексної програми фінансового сектору України в 2020 році рівень готівки в економіці (відношення М0 до ВВП) в 2020 році повинен знизитися до 9,5%, а мережа платіжних терміналів – зрости до 11 000 од. на 1 млн населення, зараз вона становить 5500 одиниць.
Юлія Кузнєцова
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас